Τα διαμάντια της δισκογραφίας: Οι θαλασσογραφίες του Μάνου και του Λευτέρη

οι Θαλασσογραφίες είναι από τους καλύτερους δίσκους του Μάνου Λοίζου και από τους σημαντικότερους της Ελληνικής δισκογραφίας.
Διαβάστηκε φορες
Οι Θαλασσογραφίες είναι ο δεύτερος κατά σειρά δίσκος, μέρος της τριλογίας (Σταθμός, Θαλασσογραφίες, Να χαμε τι να χαμε), των ολοκληρωμένων συνεργασιών του Μάνου Λοϊζου με τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1970, δύο χρόνια μετά τον πολύ πετυχημένο "Σταθμό". Ο Λοΐζος εμπιστεύεται τα τραγούδια του, στον καταξιωμένο εκείνη τη περίοδο Γιάννη Καλατζή, στον ανερχόμενο Γιώργο Νταλάρα, που συμμετείχαν και στον Σταθμό, στον Γιάννη Πάριο και την Μαρίζα Κωχ, ενώ ένα ερμηνεύει, για πρώτη φορά δισκογραφικά, ο ίδιος ο συνθέτης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα περισσότερα τραγούδια είχαν ακουστεί πριν συμπεριληφθούν στο δίσκο. Για παράδειγμα η Γοργόνα, κυκλοφορεί σε 45άρι και περιλαμβάνεται στο δεύτερο προσωπικό δίσκο του Γιάννη Καλατζή, Γιάννης Καλατζής Νο 2 : Ο επιπόλαιος το 1969. ενώ το Νανούρισμα πρωτοακούγεται από την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, Η Νεράιδα και το παλικάρι, το 1969 και τα: Τζαμάικα και Σ'αγαπώ- σ'αγαπώ την ίδια χρονιά στην ταινία, το Λεβεντόπαιδο, ερμηνευμένα από τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Επίσης το Μάιο του 1970 ανεβαίνει στο θέατρο Μινώα το musical του Άλκη Παππά, Γη S.O.S., με πρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη και την Μάρθα Καραγιάννη, στο οποίο ο Μιχάλης Βιολάρης και η Αλέκα Μαβίλη τραγουδούν τα περισσότερα τραγούδια του μετέπειτα δίσκου.Ο δίσκος περιλαμβάνει 11 τραγούδια, διαμάντια της Ελληνικής δισκογραφίας, από τα πολύ δημοφιλή Γοργόνα και Τζαμάικα. μέχρι το μελωδικότατο Νανούρισμα, την συγκλονιστική ερμηνεία του Λοίζου στον Σεβάχ και το αξεπέραστο Έχω ένα καφενέ.

Οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου είναι μοναδικοί και τελειοποιούν μαζί βέβαια με τις ερμηνείες των τραγουδιστών, τις υπέροχες μελωδικές εμπνεύσεις του Λοϊζου.

Ο συνθέτης χρησιμοποιεί μια πλειάδα από καταξιωμένους μουσικούς (Στέλιος Ζαφειρίου, Θανάσης Πολυκανδριώτης , Χρήστος Νικολόπουλος, Δημήτρης Ξαπλαντέρης, Δημήτρης Φάμπας, Βασίλης Τενίδης κ.α) και πετυχαίνει το αρτιότερο ηχητικό αποτέλεσμα.

Κατά την άποψη μου οι Θαλασσογραφίες είναι από τους καλύτερους δίσκους του Μάνου Λοίζου και από τους σημαντικότερους της Ελληνικής δισκογραφίας.Θαλασσογραφίες

Δισκογραφική Εταιρεία: MINOS : MSM 127
Κυκλοφορία: Οκτώβριος 1970
Μουσική: Μάνος Λοίζος
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Μαρίζα Κωχ, Μάνος Λοίζος & Χορωδία
Ενορχήστρωση & Διεύθυνση ορχήστρας: Μάνος Λοΐζος
Ηχογράφηση: Studio Columbia
Ηχολήπτης: Γιάννης Κωνσταντόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Αχιλλέας Θεοφίλου
Σχεδίαση εξωφύλλου: Γιώργος Βακιρτζής (από ένα κεραμεικό της Αργυρώς Σκαρίμπακα)
Συντονισμός: Γιώργος Λεφεντάριος

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

01. Σ’ αγαπώ – σ’ αγαπώ
Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής & Χορωδία
02. Κόκκινο (Κόκκινο γλυκό μου στόμα)
Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής
03. Ένα γέρικο καράβι
Ερμηνεία: Γιάννης Πάριος
04. Η Γοργόνα
Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής & Χορωδία
05. Νανούρισμα
Ερμηνεία: Μαρίζα Κωχ
06. Δέκα παλικάρια
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας
07. Τζαμάϊκα
Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής
08. Έχω έναν καφενέ
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας
09. Σεβάχ ο Θαλασσινός
Ερμηνεία: Μάνος Λοΐζος & Χορωδία
10. Το μήνυμα
Ερμηνεία: Μαρίζα Κωχ & Χορωδία
11. Μάνα δε φυτέψαμε
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας

ΠΗΓΗ: love4music

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα