Beach House

That's Entertainment - Beach House, Midlake και 'Best of' Ιανουαρίου

Τα αγαπημένα άλμπουμ και τραγούδια της στήλης για τον Ιανουάριο και η παρουσίαση των νέων δίσκων των Beach House και Midlake.

Διαβάστηκε φορες

Η πρώτη πεντάδα αξιόλογων νέων κυκλοφοριών της χρονιάς συμπληρώνεται με το 'Teen Dream' των Beach House και το 'The Courage Of Others' των Midlake. Την παρουσίαση των υπόλοιπων τριών, δηλαδή των δίσκων των Spoon, Vampire Weekend και These New Puritans, θα την βρείτε εδώ.

teen dreamΟι Beach House είναι από τη Βαλτιμόρη, πόλη που είναι γνωστή στους φίλους της ανεξάρτητης σκηνής επειδή από εκεί ξεκίνησαν οι Animal Collective και που, βεβαίως, έγινε ιδιαίτερα γνωστή και στους φίλους των αστυνομικών σειρών αφού εκεί διαδραματιζόταν η cult σειρά The Wire (με κριτική αποδοχή αντίστοιχη του 'Merriweather Post Pavilion'). Εκεί λοιπόν γνωρίστηκαν το 2005 ο ντόπιος Alex Scally με τη γεννημένη στη Γαλλία Victoria Legrand, ανιψιά του διάσημου συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Michel Legrand (αγαπημένο highlight της μεγάλης του καριέρας το hit 'The Windmills of Your Mind' από την ταινία The Thomas Crown Affair με Steve McQueen και Faye Dunaway).

Ο Alex (κιθάρα, keyboards) και η Victoria (φωνή, keyboards, όργανο) έκαναν το ντεμπούτο τους το 2006 με το album 'Beach House' στην Carpark και συνέχισαν το 2008 με το 'Devotion' για την ίδια εταιρία. Η ονειρική, βουτηγμένη στον ήχο του οργάνου, ρομαντική pop τους είχε από την αρχή την υποστήριξη των κριτικών, αλλά αυτό που έγινε φέτος με το που κυκλοφόρησε το 'Teen Dream', το ντεμπούτο τους για τη Sub Pop (Bella Union για την Ευρώπη) δεν έχει προηγούμενο. Για την ακρίβεια, δεν έχει προηγούμενο για τους ίδιους αλλά θυμίζει πολύ την φασαρία που έγινε πέρυσι τέτοια εποχή για τους συμπολίτες τους Animal Collective. Τα μεγάλα μουσικά site (Pitchfork, ΝΜΕ) αλλά και μεγάλο μέρος των blogs έγραψαν ενθουσιώδεις κριτικές για το 'Teen Dream', οπότε ακόμα και αν κάποιος αγνοούσε ως τώρα την ύπαρξη των Beach House, δεν γίνεται παρά να τους προσέξει.

Οι παραλληλισμοί με τους Animal Collective σταματάνε μόλις αρχίσουμε να ακούμε το 'Teen Dream', αφού οι επιρροές των Beach House έρχονται από διαφορετικές πηγές, ξεκινώντας κυρίως από τους Velvet Underground και τη Nico και συνεχίζοντας με τον αργόσυρτο, ψυχεδελικό ήχο των απογόνων τους Galaxie 500 και Mazzy Star, δύο ονόματα που σημάδεψαν με τον ονειρικό, ναρκοληπτικό ήχο τους την αρχή των ’90s. Η ρομαντική μουσική ατμόσφαιρα που δημιουργούν ταιριάζει γάντι και με τη θεματολογία του δίσκου, που αποτελεί μια νοσταλγική ματιά στους έρωτες και τις ονειροπολήσεις της εφηβείας. Τραγούδια όπως το εξαιρετικό πρώτο single 'Norway' ή τα 'Silver Soul', '10 Mile Stereo' και 'Take Care' κάνουν πολύ εύκολο να ξεχάσει κανείς το ενοχλητικό hype που έχει δημιουργηθεί γύρω τους και να αφοσιωθεί σε συνεχόμενες ακροάσεις που σιγά-σιγά αφήνουν να λάμψει η αναμφισβήτητη γοητεία αυτού του εφηβικού ονείρου. Πολύ ενδιαφέρον και το DVD που συνοδεύει το άλμπουμ, με video για όλα τα κομμάτια του δίσκου από διάφορους φίλους του γκρουπ.

midlakeΟι Midlake από το Denton του Τέξας έγιναν περισσότερο γνωστοί το 2006, όταν κυκλοφόρησαν το πολύ καλό δεύτερο άλμπουμ τους 'The Trials of Van Occupanther', που περιείχε δύο από τα καλύτερα κομμάτια εκείνης της χρονιάς, τα 'Roscoe' και 'Young Bride'. Ύστερα από 4 ολόκληρα χρόνια επιστρέφουν με το 'The Courage of Others', δίσκος που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους του μελωδικού folk rock. Η φιλοδοξία που είχε εκδηλώσει κάποτε ο ηγέτης του γκρουπ Tim Smith να φέρει τον ήχο των Midlake πιο κοντά στους Jethro Tull παρά στους Radiohead, εδώ έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και όσο και αν αυτό ακούγεται σαν πολύ κακή ιδέα στα χαρτιά (ομολογώ ότι ούτε τώρα ούτε ποτέ δεν είχα κάποια σχέση με τους Jethro Tull και τα φλάουτά τους), στην πράξη το αποτέλεσμα είναι ένας εξαιρετικά μελωδικός, μελαγχολικός ήχος που γοητεύει τον ακροατή και τον παρασύρει σε μια άλλη εποχή. Μια εποχή όπου βασιλεύει το ατμοσφαιρικό, ψυχεδελικό folk και κυριαρχούν οι ακουστικές κιθάρες και τα πνευστά. Με λίγα λόγια, αν έχετε διάθεση για punk καταστάσεις ή ηλεκτρονικούς πειραματισμούς o νέος δίσκος των Midlake μάλλον δεν θα σας πει κάτι. Αλλά επειδή ακόμα και ο πιο φανατικός φίλος του θορύβου κάποιες στιγμές αναζητεί τη γαλήνη και την μελωδία, δηλαδή στοιχεία που προσφέρονται απλόχερα στο 'The Courage of Others', καλό είναι να το έχετε στα υπόψη και να το προσεγγίσετε όταν βρίσκεστε στην κατάλληλη διάθεση.

 


Music press kits
Quantcast

Να και οι καθιερωμένες μηνιαίες λίστες μας, που αυτή τη φορά περιλαμβάνουν και αρκετές κυκλοφορίες από την προηγούμενη χρονιά που αξίζει να ακούσετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει:

Top 15 albums

1.  Transference - SPOON
2.  Contra - VAMPIRE WEEKEND
3.  Hidden - THESE NEW PURITANS
4.  Teen Dream - BEACH HOUSE
5.  The Courage Of Others - MIDLAKE
6.  Post-Nothing - JAPANDROIDS
7.  Rated O - ONEIDA
8.  Monsters Of Folk - MONSTERS OF FOLK
9.  Wolfgang Amadeus Phoenix - PHOENIX
10. Logos - ATLAS SOUND
11. Actor - ST. VINCENT
12. Bird-Brains - TUNE-YARDS
13. Love Comes Close - COLD CAVE
14. Infinite Light - LIGHTNING DUST
15. Baby Darling Doll Face Honey - BAND OF SKULLS

Top 20 tracks

1.  Written in reverse - SPOON
2.  Norway - BEACH HOUSE
3.  Hide it away - RETRIBUTION GOSPEL CHOIR
4.  Giving up the gun - VAMPIRE WEEKEND
5.  We want war - THESE NEW PURITANS
6.  On giving up - HIGH PLACES
7.  Wondering what everyone knows - LIGHTNING DUST
8.  Children of the grounds - MIDLAKE
9.  Ayisha abyss - SERENA-MANEESH
10. Brownout in Lagos - ONEIDA
11. Young hearts spark fire - JAPANDROIDS
12. Jail La La - DUM DUM GIRLS
13. Real Live Flesh - TUNE-YARDS
14. My Way - JJ
15. Water - PIT ER PAT
16. Odessa - CARIBOU
17. I Hear the Vibrations (E-Z version) - WOODEN SHJIPS
18. The High Road - BROKEN BELLS
19. Love Like A Sunset (Animal Collective RMX / Deakin’s Jam) - PHOENIX
20. Life magazine - COLD CAVE

Beach House - Silver Soul

Διαβάστε ακόμα