Σελιδο-γυρίσματα: Alice's adventures in wonderland

Από αύριο, Πέμπτη, στους κινηματογράφους θα μας περιμένει ένα ονειρικό ταξίδι σε μια χώρα... διαφορετικών θαυμάτων.
Διαβάστηκε φορες
Κεφάλαιο 21ο -
When logic and proportion
have fallen sloppy dead
And the White Knight is talking backwards
And the Red Queen's "off with her head!"
Remember what the dormouse said;
"Keep your head
, keep your head"

Οι περιπέτειες της μικρής Αλίκης που έπεσε σε μια λαγότρυπα και βρήκε εκεί μέσα έναν κόσμο γεμάτο παράξενα πλάσματα και θαύματα ξεκινούν από πολύ παλιά, από το 1865, που ο Lewis Carroll αποφάσισε να διηγηθεί την ιστορία της σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Για την ακρίβεια, η ιστορία ανήκει σ'έναν ιερέα που προσπάθησε να διασκεδάσει μέσα απ' αυτήν τρία μικρά κοριτσάκια που βαριόντουσαν πολύ σε μια βαρκάδα. Ένα από τα κορίτσια - η Alice - εντυπωσιάστηκε πολύ και ζήτησε από τον Carroll να της γράψει την ιστορία σε χαρτί.

Από τότε, το Alice's Adventures in Wonderland μεταφράστηκε σε αμέτρητες γλώσσες και διαβάστηκε από άπειρους αναγνώστες όλων των ηλικιών. Επηρέασε και ενέπνευσε πολλές άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες, τόσο συγγραφικές, όσο και μουσικές. Οι αντιδράσεις των αναγνωστών στο πρωτότυπο, αλλά και στα θεωρούμενα ως δεύτερο και τρίτο μέρος του, Through the looking glass και What Alice found there, δεν ήταν πάντοτε θετικές, πράγμα απολύτως φυσικό αφού πρόκειται για ένα παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα, με πιο σκληρούς χαρακτήρες και γεμάτο
συμβολισμούς. Στην Κίνα έφτασε να απαγορευτεί λόγω του ανθρωπομορφισμού των χαρακτήρων, ενώ κατηγορήθηκε και για συγκαλυμμένα σεξουαλικά υποννοούμενα - αλλά ποιο παραμύθι δεν έχει κι απ' αυτά;

Όποια και αν είναι η αλήθεια, τα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα και η Αλίκη είναι πια 19 ετών. Επιστρέφει στη χώρα που γνώρισε κάποτε, χωρίς όμως καμιά ανάμνηση του παλιού της ταξιδιού. Ενδιαφέρον αλλά και πολύπλοκο; Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένας και μοναδικός παραμυθάς που μπορεί να διηγηθεί την ιστορία όπως πρέπει: ο Tim Burton.

Από αύριο, Πέμπτη, λοιπόν στους κινηματογράφους θα μας περιμένει ένα ονειρικό ταξίδι σε μια χώρα... διαφορετικών θαυμάτων. Ξεναγοί μας, εκτός από τον Burton, η Linda Woolverton στο σενάριο (με συμμετοχή σε πολλές ταινίες της Disney), η Mia Wasikowska ως Αλίκη, ο Johnny Depp ως καπελάς, η Helena Bonham Carter ως κόκκινη βασίλισσα, η Anne Hathaway ως λευκή βασίλισσα και αρκετοί άλλοι σε όλους τους γνωστούς ρόλους του παραμυθιού.
Αυτό το ιδιαίτερο, gothic ταξίδι το περιμένουμε εναγωνίως!

Οι φωτογραφίες προέρχονται από: Wikipedia & Athinorama

Διαβάστε ακόμα