Τα Προσεχώς: Boyhood (Μεγαλώνοντας)

Μια καινοτόμος ματιά στο ταξίδι της ενηλικίωσης από τον Richard Linklater
Διαβάστηκε φορες


Από το δημιουργό των επιτυχιών "Before Sunrise", "Before Sunset" και "Before Midnight", Richard Linklater, έρχεται το "Boyhood" (ελληνικός τίτλος "Μεγαλώνοντας"), μια ταινία που γυρίστηκε σε τριανταεννέα ημέρες μέσα σε μια περίοδο έντεκα ετών. Η καινοτομία της αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει το ταξίδι της ενηλικίωσης ενός παιδιού, ξεκινώντας από την ηλικία των έξι ετών, με την παρουσία των ίδιων ηθοποιών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ως αποτέλεσμα, η μετάβαση από τη μία ηλικία στην άλλη γίνεται με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο, χωρίς να χρειάζονται ειδικά εφέ, ιδιαίτερο μακιγιάζ ή διαφορετικοί ηθοποιοί για να ενσαρκώνουν τις διαφορετικές ηλικίες των ηρώων. Το "αστέρι" της ταινίας είναι ο Ellar Coltrane υποδυόμενος από μικρό παιδί τον ρόλο του Mason. Δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια είχε τον Ethan Hawke, την Patricia Arquette και την κόρη του Linklater, Lorelei, να υποδύονται την οικογένεια του (μπαμπάς, μαμά και αδερφή, αντίστοιχα).

Η ταινία έδωσε το παρόν σε διάφορα φεστιβάλ μέσα στο 2014, ανάμεσά τους το Sundance και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Στη Berlinale ο Linklater κέρδισε τρία βραβεία, με σπουδαιότερο την "Ασημένια Άρκτο" σκηνοθεσίας, ενώ η ταινία ήταν υποψήφια και για την "Χρυσή Άρκτο". Η πρεμιέρα της στη χώρα μας αναμένεται στις 11 Σεπτεμβρίου.Trivia:

-    Όταν ξεκίνησε η παραγωγή, η ταινία είχε τίτλο εργασίας "The Untitled 12 Year Project". Ο επικρατέστερος τίτλος της ήταν "12 Years". Ωστόσο, και για να μην υπάρξει σύγχυση με το περσινό "12 Years a Slave", βαφτίστηκε τελικά "Boyhood".

-    Μιας και στην Αμερική είναι παράνομο να υπογραφεί συμβόλαιο με διάρκεια μεγαλύτερη των επτά ετών, κανείς δεν είχε δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει στην ταινία και για τα δώδεκα έτη.

-    Εάν ο Richard Linklater απεβίωνε πριν ολοκληρωθεί η ταινία, τη σκηνοθεσία θα αναλάμβανε ο Ethan Hawke.

-    Όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα το καλοκαίρι του 2002 ο Eric Coltrane ήταν οκτώ ετών. Όταν ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 2013 ήταν δεκαεννιά.-    Ο Linklater συμπεριέλαβε την κόρη του Lorelei στο καστ, γιατί πάντοτε τραγουδούσε και χόρευε στο σπίτι και ήθελε να συμμετέχει στις ταινίες του. Κατά τον τρίτο ή τέταρτο χρόνο των γυρισμάτων η Lorelei έχασε το ενδιαφέρον για το ρόλο της και ζήτησε από τον πατέρα της να "σκοτώσει" το χαρακτήρα. Ο Linklater όμως αρνήθηκε καθώς θα ήταν πολύ βίαιο για αυτό που σχεδίαζε. Τελικά η Lorelei ανέκτησε τον ενθουσιασμό της και συνέχισε στο ρόλο.

-    Ο Charlie Sexton, μουσικός στην πραγματικότητα που περιόδευε με τον Bob Dylan για πολλά χρόνια, υποδύεται τον συγκάτοικο του Mason Sr., Jimmy. Μέσα στο διαμέρισμα τους υπάρχουν πολλά αντικείμενα-αναφορά στον Dylan.

-    Στην ταινία κάνει ένα πέρασμα ως πλανόδιος κιθαρίστας ο πραγματικός πατέρας του Ellar Coltrane, Bruce Salmon, ένας μουσικός από το Austin του Τexas, όπου μάλιστα γυρίστηκε η σκηνή που εμφανίζεται.
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα