Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Άννα Ευαγγελοπούλου και το Mix Grill.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη συναυλία εδώ.
Αν με ρωτούσατε πριν τη συναυλία, τι πιθανότητα είχε να μη βρέξει, θα σας έλεγα μικρή, αν λάβουμε υπόψη όλα τα δελτία καιρού και τα σύννεφα που ήταν πάνω από το κεφάλι μας. Κι όμως δεν έβρεξε!
Στις 9:05 μμ αρχίζουν οι πρώτες ψιχαλες, καθώς ακούγαμε την "Αγρυπνία". Στο δεύτερο τραγούδι, τις "Μαγγανειες", ο καιρός ήταν καθαρός. Ευτυχώς! Αλλιώς θα χάναμε μια από τις πολύ καλές εμφανίσεις του Θανάση Παπακωνσταντινου στην Αθήνα...
Ο κόσμος ήταν λίγο λιγότερος από όσους ήμασταν στο Σωκράτη Μάλαμα την περασμένη Δευτέρα. Η διαφορά ήταν μικρή, αλλά η εντύπωση μου ήταν ότι το κοινό ήταν πιο ζεστό και πιο εκδηλωτικο από αυτή τη συναυλία.
Τον Ιούνιο είχα δει το Θανάση στο Θέατρο Βράχων, στην τρίτη ουσιαστικά εμφάνιση της νέας μπάντας του, η οποία δεν έχει μεν το Φώτη Σιωτα, αλλά διαθέτει τον ταλαντούχο Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα και σε μεγαλύτερο ρόλο το Γιάννη Αντωνιάδη στο κλαρίνο και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη στο τραγούδι. Τότε ήταν η τρίτη τους φορά. Την Δευτέρα ήταν η 21η τους αν μετράω σωστά. Όπως καταλαβαινετε, το δέσιμο τους ήταν πολύ μεγαλύτερο προχθές.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της συναυλίας. Τι άλλο είδαμε όμως;
Ο Θανάσης είχε κέφια
Κατ' αρχάς, αφού ο καιρός μας έκανε το χατήρι, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου πήρε τα πάνω του και μας έδειξε πόσο πολύ ήθελε να γίνει αυτή η συναυλία. Μάλιστα, χαρακτηριστικός ήταν ο αυτοσαρκασμός του για το όνομα του και αυτό του Βασίλη Παπακωνσταντίνου:
"Στην αφίσα της συναυλίας βλέπετε με τεράστια γράμματα, το όνομα μου. Το ίδιο κάνει κι ο συνονόματος Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Στα επόμενα χρόνια μας βλέπω να έχουμε μόνο το πρώτο γράμμα του ονόματος μας, δηλαδή Θου-Βου!"
Τα τραγούδια που ξεχώρισαν
- Στο "Στυλίτη" το solo του Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το τραγούδι, προσφέροντας μας μια ενδιαφέρουσα εκτέλεση του.
- Στο "Σαμπάχ" η τρομπέτα του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου έδωσε ρέστα!
- Στην "Αγία νοσταλγία" τα αρπίσματα της ηλεκτρικής κιθάρας του Κώστα Παντέλη στην αρχή του τραγουδιού, του προσέφεραν μια... post-rock ατμόσφαιρα.
- Στο αγαπημένο "Μιλώ για σένα" ξεχώρισε το πολύ καλό και συνάμα ανεβαστικό solo του Γιάννη Αντωνιάδη στο κλαρίνο. Το μεταμόρφωσε το τραγούδι!
- Το ίδιο και στο "Στης πικροδαφνης τον ανθό."
- Το "Αερικό" άλλαξε εντελώς με τις παρεμβάσεις του Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Άννα Ευαγγελοπούλου και το Mix Grill.
Ο νέος δίσκος;
Όπως και στο Θέατρο Βράχων, ακούσαμε 3 τραγούδια από τον καινούργιο δίσκο του Θανάση με τίτλο "Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου," την "Ηλιόπετρα", το "Μηδείαμα" και το "Ο Χομαγιούν και ο Βακαρ." Όσο για την ιστορία του τελευταίου τραγουδιού, ο Hamayun Anwar (18 ετών) και ο Wakar Ahmed (32 ετών), από το Πακιστάν, βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ράγες του τρένου τον Απρίλιο του 2012. Μάλιστα πήραν (μετά θάνατον) βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Ο Θανάσης τους αφιέρωσε αυτό το τραγούδι.
Την άποψη μου για αυτά τα τρία τραγούδιου έχω γράψει στο άρθρο για τη συναυλία του Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων. Πρόκειται για τα καλύτερα ίσως κομμάτια του δίσκου και αυτά που θα παίζει στις συναυλίες του ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Ιδίως το "Μηδείαμα"!
Πάντως, πρέπει να πω ότι η πρώτη εντύπωση μου από το "Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου," είναι ότι πρέπει να το ακούσω πολλές φορές ακόμη... Δεν είναι "εύπεπτος" δίσκος.
Μετά από 3 ώρες και 22 λεπτά (τόσο έπαιξε και στο Θέατρο Βράχων), ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κατάφερε να μας δείξει το δέσιμο της νέας μπάντας του και να προσφέρει φρεσκάδα και ανανέωση στις εμφανίσεις του, οι οποίες είχαν σε ένα βαθμό κουράσει το 2013. Όχι γιατί ήταν κακές, αλλά γιατί δεν είχαν κάτι το καινούργιο. Ο Κωστής Χριστοδούλου ήταν μια πολύ σωστή επιλογή. Το επόμενο βήμα κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι η αλλαγή της Ματούλας με μια άλλη γυναικεία φωνή. Αυτό βέβαια δεν το λέω γιατί η Ματούλα Ζαμάνη δεν έχει καλή φωνή. Απλά, θεωρώ ότι είναι πολλά τα χρόνια της κοινής πορείας της σε κεντρικό ρόλο (τραγούδι) με το Θανάση.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Άννα Ευαγγελοπούλου και το Mix Grill.Ακούσαμε τους:
Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Λαούτο, μπουζούκι, τραγούδι
Ματούλα Ζαμάνη: Τραγούδι
Δημήτρης Μυστακίδης: Κιθάρα, λαούτο
Κωστής Χριστοδούλου: Πλήκτρα
Κώστας Παντέλης: Ηλεκτρική κιθάρα
Σωτήρης Ντούβας: Τύμπανα
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: Τρομπέτα, φλικόρνο
Χρυσόστομος Μπουκάλης: Μπάσο
Γιάννης Αντωνιάδης: Κλαρίνο
Αλέξανδρος Κτιστάκης: Τραγούδι
Τραγούδια που ακούσαμε:
9:05 μμ Αγρυπνία,
Μαγγανειες,
Σαν αστραπή,
Σιμούν,
San Michele,
Τειρεσίας,
Στυλιτης,
Ο Τρυγητης,
Όταν τραγουδάω,
Σαμπαχ,
Κάτω από το μαξιλάρι,
Όταν χαράζει,
Οι τρεις ανθοί,
Ούτε τριγμός, ούτε λυγμός,
Ηλιοπετρα,
Φορτινο Σαμανο,
Σ' αφήνω γειά (instrumental),
Περσεφόνη,
Μηδειαμα,
360 χλμ,
Ορυχεία,
Αγία νοσταλγία,
Πεχλιβανης,
Τα παξιμάδια,
Ανδρομέδα,
Μιλώ για σένα,
Στην Αμερική,
Στης πικροδαφνης τον ανθό,
Στην Κοιλάδα των Τεμπών,
Ο Χομαγιούν και ο Βακαρ,
Η ουρά του αλόγου,
Απόψε,
Διαφανος,
Αερικο,
Στις χαραυγιες ξεχνιέμαι,
Τρία Ρουμπαγιάτ,
Παλιά πληγή,
Αποσπεριτης,
Έρημα κορμιά,
Νυχτερι 0:27 πμ (3 ώρες και 22 λεπτά)
Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Άννα Ευαγγελοπούλου και το Mix Grill.