Τα Πρώτα Των Πρώτων: Πριν Τα 60's

Τα πρώτα άλμπουμ βινυλίου που κυκλοφόρησαν μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έχουν αναμφίβολα επηρεάσει την εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής.
Διαβάστηκε φορες
Εισαγωγή || Πριν το 1960 || Δεκαετία του 1960 || Δεκαετία του 1970 || Δεκαετία του 1980 || Δεκαετία του 1990 || Δεκαετία του 2000 || Δεκαετία του 2010

Μπορεί μερικές απ’ τις σημαντικότερες αλλαγές στην ιστορία της μουσικής να έγιναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, όμως η αρχή είχε γίνει λίγα χρόνια πριν. Με δεδομένη τη μη ύπαρξη παρθενογένεσης στη μουσική, τα πρώτα αυτά άλμπουμ βινυλίου που κυκλοφόρησαν μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έχουν αναμφίβολα επηρεάσει την εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής και δε θα μπορούσε να μη γίνει μια αναφορά στο αφιέρωμα αυτό που ετοίμασε η ομάδα του Mix Grill. Έτσι, ως δεύτερη εισαγωγή, στις επόμενες γραμμές θα αναφερθούν μερικά απ’ τα πρώτα άλμπουμ καλλιτεχνών μαζί με τα αρχικά τραγούδια τους, που κυκλοφόρησαν πριν το 1960.

BillieHolidayΟι πρώτοι δίσκοι 33 1/3 στροφών παρουσιάστηκαν απ’ την Columbia μόλις το 1948, οπότε μερικοί σημαντικοί καλλιτέχνες είχαν παρουσιάσει τις πρώτες δουλειές τους νωρίτερα σε δίσκους γραμμοφώνου, 78 στροφών. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Woody Guthrie που έχει επηρεάσει σημαντικά μεταγενέστερους του, όπως ο Joe Strummer και ο Billy Bragg. Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1940 με τίτλο ‘Dust Bowl Ballads’ και πρώτο τραγούδι το ‘The Great Dust Storm’. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο σπουδαίος Frank Sinatra με το ‘You Go To My Head’ από το ‘The Voice Of Frank Sinatra’ (1946). Ο αξέχαστος Αμερικανός τραγουδιστής είχε ξεκινήσει την καριέρα του ήδη απ’ τη δεκαετία του 1930, όπως και η συνομήλική του Billie Holiday. Η σπουδαία τραγουδίστρια της jazz είδε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο ‘Billie Holiday Sings’, να κυκλοφορεί το 1952, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το πρώτο της τραγούδι. Ο δίσκος αυτός ξεκινάει με το ‘I Only Have Eyes For You’, που ακουγόταν στην κωμωδία του 1934, ‘Dames’. Μια αναφορά αξίζει και στην πολύ σπουδαία Aretha Franklin που ξεκίνησε την καριέρα το 1956, αλλά έδρασε ουσιαστικά τη δεκαετία του 1960.

JazzΠέρα απ’ τη folk του Woody Guthrie, δύο ήταν τα μουσικά είδη που άνθισαν, κυρίως στις Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1950. Ένα απ’ αυτά ήταν η jazz. Τραγουδιστές και μουσικοί όπως οι Nat King Cole, Miles Davis, John Coltrane και Nina Simone άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους. Οι δύο πρώτοι δραστηριοποιούνταν στη μουσική ήδη απ’ τη δεκαετία του 1940, αλλά τα πρώτα τους άλμπουμ κυκλοφόρησαν το 1950 και το 1951 αντίστοιχα. Το ‘Nat King Cole At The Piano’ ξεκινάει με το ‘Three Little Words’, ενώ το ‘The New Sounds’ του Miles Davis με το ‘Conception’ και το σαξόφωνό του. Σ’ ένα απ’ τα σχήματα του τελευταίου έπαιζε και ο John Coltrane, από τους πιο αναγνωρισμένους σαξοφωνίστες στο είδος. Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Coltrane κυκλοφόρησε το 1957 με τίτλο το επίθετό του και ξεκινάει με το σχεδόν εννιάλεπτο ‘Bakai’. Σε αντίθεση με τους παραπάνω, η Nina Simone έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε πολύ πιο συχνά. Ο πρώτος της δίσκος λέγεται ‘Little Blue Girl’ (1958) και ξεκινάει μ’ ένα τραγούδι στο οποίο συνέβαλε και ο Duke Ellington, το ‘Mood Indigo’.

ChuckBerryΤο άλλο είδος γεννήθηκε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1950, με πρωτεργάτη τον «βασιλιά» Elvis Presley. Ξεκίνησε ηχογραφώντας ένα τραγούδι για δώρο στη μητέρα του το 1953, αλλά το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1956 με τίτλο το όνομά του και πρώτο τραγούδι το ιστορικό ‘Blue Suede Shoes’ του Carl Perkins, το οποίο ο Elvis απογείωσε με την ερμηνεία και το ύφος του. Ένας ακόμα απ’ αυτούς που θεμελίωσαν το rock ‘n’ roll και κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο εκείνη την εποχή είναι ο Chuck Berry, που πλησιάζει πλέον τα ενενήντα. Το ‘After School Session’ (1957), μία απ’ τις πρώτες κυκλοφορίες που το σύνολο των στίχων και της μουσικής ανήκει στον ίδιο τον τραγουδιστή, ξεκινάει με το ‘School Days’, ένα τραγούδι που ακούγεται ως και σήμερα στα ραδιόφωνα, όπως και το ‘Roll Over Beethoven’ που επίσης περιλαμβάνεται στο δίσκο. Στο rock ‘n’ roll έχει συνεισφέρει και ο Johnny Cash, ένας κατ’ εξοχήν τραγουδιστής της country, με πολύ μεγάλη καριέρα που τελείωσε με το θάνατό του το 2003. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1957 με τίτλο ‘Johnny Cash With His Hot And Blue Guitar’ και πρώτο τραγούδι το ‘Rock Island Line’.

Πολλά πράγματα άλλαζαν εκείνη την εποχή, μαζί τους και η μουσική. Εποχή που ίσως ήταν σχετικά φτωχή από δίσκους ως σύνολο, αλλά σίγουρα είχε μεμονωμένα τραγούδια που έχουν γράψει τη δικιά τους ιστορία. Πολλά απ’ αυτά ήταν η βάση και η αφορμή για όσα έγιναν μερικά χρόνια αργότερα, τα οποία θα παρουσιαστούν με ελαφρώς περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια του αφιερώματος αυτού.
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα