Δημήτρης Μαραμής - Αισθηματική Ηλικία

Στην έβδομη, ιδιαίτερα αξιόλογη δισκογραφική εργασία του, ο συνθέτης μάς συστήνει τον ερμηνευτή Θοδωρή Βουτσικάκη.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Τραγούδια με λυρισμό αλλά και υφέρπουσες εντάσεις. 

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
«Φθινόπωρο Σ’ Αγάπησα», «Μπερντέδες», "Όπου Ν' Αγγίξεις Το Κορμί"

Βαθμολογία:
7,5/10

Αποδεικνύεται ιδιαίτερα παραγωγικός ο Δημήτρης Μαραμής: στα 10 χρόνια που δραστηριοποιείται δισκογραφικά (πρωτοεμφανίστηκε με τον Σκοτεινό Έρωτα το 2004, θυμίζω) έχει καταθέσει 7 δισκογραφικές εργασίες. Θα ήταν, βέβαια, ασήμαντη αυτή η παραγωγικότητα εάν δεν συνοδευόταν και από συνέπεια και συνέχεια, δύο αρετές που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η πορεία του συνθέτη και οι οποίες δίνουν και πάλι το παρών στην φετινή στουντιακή κατάθεσή του με τίτλο Αισθηματική Ηλικία.

Σε αυτό τον νέο κύκλο εντάσσονται τραγούδια σε ποίηση Ναπολέωντα Λαπαθιώτη και Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου και στίχους Μιχάλη Γκανά και Σωτήρη Τριβιζά. Τραγούδια που ο συνθέτης έγραψε σε διάφορες χρονικές περιόδους, αλλά που συνδύασε τελικά μεταξύ τους με αφορμή τη γνωριμία και συνεργασία του με τον Θοδωρή Βουτσικάκη, έναν ερμηνευτή που κάνει εδώ το δισκογραφικό ντεμπούτο του. Ακούγοντας τις ερμηνείες του τελευταίου, είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις γιατί η φωνή του κινητοποίησε τον συνθέτη για να γίνει ο εν λόγω δίσκος: ο Βουτσικάκης έχει μια βελούδινη χροιά, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερη, και καταφέρνει να μπει τόσο πολύ στο κλίμα των τραγουδιών, ώστε αδυνατείς πολλές φορές να τα φανταστείς τραγουδισμένα από κάποιον άλλο.

Θα ήταν άδικο, πάντως, να σταθεί κανείς μόνο στο ερμηνευτικό κομμάτι. Γιατί εδώ ο Μαραμής έχει πετύχει όχι μόνο στη μελοποίηση του κάθε ποιήματος ή 
στιχουργήματος ξεχωριστά αλλά και στην αρμολόγηση ενός συνεκτικού συνόλου τραγουδιών, με ενιαία ατμόσφαιρα και αλληλοσυμπληρούμενη θεματική, χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται χάσματα στο ενδιαφέρον καθώς κυλάει η ακρόαση. Έχω την αίσθηση, μάλιστα, ότι τούτος είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους της πορείας του δημιουργού.

Ηχητικά/ενορχηστρωτικά, η Αισθηματική Ηλικία διέπεται από μια φαινομενική λιτότητα: πιάνο, βιολί, τσέλο, κοντραμπάσο (με κάποια πνευστά να κάνουν την εμφάνισή τους εδώ κι εκεί) είναι τα όργανα που ενσαρκώνουν την άποψη του Μαραμή. Είναι, όμως, τελικά υπεραρκετά, έτσι όπως χρησιμοποιούνται, για να 
αποτυπώσουν τον λυρισμό και τις υπόγειες εντάσεις που υπάρχουν στον δίσκο. Ίσως για κάποιους να ακούγεται παλαιικός ο τρόπος του Δημήτρη Μαραμή, αλλά αυτή η εντύπωση είναι επιφανειακή: τούτο είναι ένα είδος τραγουδιού πιο εσωστρεφές, πιο βραδυφλεγές, αν θέλετε, αλλά με μεγάλη δύναμη τελικά.

Είναι, κατά την άποψή μου, η Αισθηματική Ηλικία ένας άξιος δίσκος, όχι μόνο επειδή κατέχει αξιόλογη θέση ανάμεσα στα δισκογραφήματα του συνθέτη Μαραμή αλλά και γιατί στέκεται ιδιαίτερα καλά μέσα στο σημερινό εγχώριο δισκογραφικό τοπίο. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε και την πολύ ωραία συσκευασία-βιβλίο, τότε μιλάμε συνολικά για μια έκδοση που αξίζει πραγματικά να έχει κανείς στην κατοχή του.

1. Prelude
2. Ερημικό
3. Φθινόπωρο Σ’ Αγάπησα
4. Μπερντέδες
5. Interlude I
6. Η Πεντάμορφη Και Το Τέρας
7. Ωραία Κοιμωμένη
8. Νεράιδα
9. Interlude II
10. Παραλογή
11. Έβρεχε Χθες
12. Όπου Ν’ Αγγίξεις Το Κορμί
13. Epilogue

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα

Gimme 10: Οι επιλογές του Δημήτρη Μαραμή

Μιχάλης Τσαντίλας
13/06/14 15:15