«Μικρές Ιστορίες Φόνων» στον πολυχώρο Vault

Δέκα του νέου μήνα του νέου έτους και ραντεβού στον πολυχώρο του Vault με την σκηνοθετική ματιά του διεισδυτικού Δημήτρη Καρατζιά σε μια παράσταση διπλής διανομής και διττού φινάλε.
Διαβάστηκε φορες
Δέκα του νέου μήνα του νέου έτους και ραντεβού με τις «Μικρές Ιστορίες Φόνων» στον πολυχώρο του Vault με την σκηνοθετική ματιά του διεισδυτικού Δημήτρη Καρατζιά. Μια παράσταση διπλής διανομής και διττού φινάλε.

Η ιστορία ξεκινάει στο κελί μιας έκπτωτης παρουσιάστριας όπου βρίσκεται έγκλειστη για ένα έγκλημα πάθους και παράλληλα τελεί εν αγνοία της (;) θεματοφύλακας των απανταχού φονικών του ίδιου παρανομαστή. Ύστατη οικοδέσποινα των μικρών ιστοριών του ανθρώπου που αποκλίνει λογικής συνέπειας και αμφιταλαντεύεται από την αδυναμία της καρδιάς έως τις ατραπούς του μυαλού κάποιου σχιζοφρενή διπλανού μας.  Εμένα, εσένα!

Η ιδέα μιας οικουμενικής ιστορίας του καλύτερου εαυτού μας που σε δόλια στιγμή μπορεί να συναπαντηθεί με τον καλύτερο κακό εαυτό μας είναι εξαιρετική, όσο και διαχρονική. Ο συγγραφέας Παναγιώτης Μπρατάκος επιλέγει το μοτίβο του πληθυντικού για να φτιάξει τις «Μικρές Ιστορίες Φόνων» με αποτέλεσμα μοιραίο κατά την γνώμη μου, αλλού να χάνει και αλλού να κερδίζει. Ή, όπως θέλει το αισθάνεται ο καθένας. Στα μάτια μου, εξιστορεί αρκετά ημερολογιακά, με την έννοια ότι δεν βάζει στο μικροσκόπιο τα μεγάλα "γιατί" που οδηγούν τον εκάστοτε ήρωα του στο φόνο. Από την άλλη, κερδίζει στο ίδιο παραπάνω γεγονός, που σε ένα γεμάτο δίωρο περνάνε φωτογραφικά από μπροστά σου, μερικές από τις πιο βαθιές όσο και πρωτόγονες αλήθειες. Ο έρωτας που οξύνει την κτητικότητα, η αγάπη που γίνεται πατρογονική φυλακή και βιασμός του μέλλοντος, ο εθισμός στον άνθρωπο μέσα από τον εθισμό στις ουσίες και η ουσία του εθισμού(;) που παράγει μπάσταρδα και ανεξέλεγκτα γεγονότα, το υπέροχο ταξίδι του μυαλού στην κόλαση της τρέλας.

Σίγουρα, τελικά, μου αφήνει την μυρωδιά της υπόσχεσης η γραφή του!Στην σκηνοθεσία ο Δημήτρης Καρατζιάς σεβόμενος το κείμενο, πράγμα που έχω παρατηρήσει και σε άλλες παραστάσεις, αφήνει τις λέξεις να αναπνέουν από σκηνοθετικές ακροβασίες και φανφαρονισμούς. Καταφέρνει επίσης μαζί με τον συγγραφέα να μην έχει αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή, μιας και είναι όλοι οι ηθοποιοί και κανένας. Πρωταγωνιστεί το θέατρο, πράγμα δύσκολο αν όχι σπάνιο, και ο ηθοποιός είναι ο κανταδόρος του. Για όλους του ηθοποιούς, νεότερους και παλαιότερους, το μόνο που θέλω να αναφέρω είναι ο σεβασμός που βγάζουν όλοι όσοι είχαν λέξεις να υπηρετήσουν χωρίς να πνιγούν από την γλυκάδα του ήχου και του χρόνου που καταλαμβάνουν στο χώρο! Δεν ξεχώρισα κανέναν και το αναφέρω με ενθουσιασμό, γιατί χάρηκα πολύ που δεν συνέβη αν σκεφτείς την ειρωνεία της εξίσωσης τέχνη επί θέατρο δια τον καλλιτέχνη!

Αν την δεις -που το προτείνω ανεπιφύλακτα- την κουβεντιάζουμε!

Δεν είναι λίγο να αντέχει κάτι κριτικής!

[Γράφει η Εύα Κουγιού]

Η απόδοση του έρωτα στις περισσότερες εκφάνσεις του μέσα στην κοινωνία. Άνθρωποι που "αναγκάστηκαν" να δολοφονήσουν εν ψυχρώ, ακόμα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ξετυλίγουν τις ιστορίες τους μπροστά στο κοινό "γυμνοί", χωρίς ίχνος υποκρισίας! Άνθρωποι αδύναμοι, με πάθη, που αναζητούν μανιωδώς τη ζωή και τον έρωτα... Ποιος τελικά είναι ο θύτης και ποιος το θύμα; Η ματιά της κοινωνίας αποδομένη από τους ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα στο γεγονός και η άλλη ματιά, αυτή που τους (μας) ακολουθεί στην πορεία της ζωής μας! Η λεγόμενη εξωτερική ματιά από τους γύρω, που θα σε κρίνουν! Μία -κατά τη γνώμη μου- πάρα πολύ ωραία παράσταση με συγκλονιστικές, κατά μέρους, ερμηνείες, που αγγίζουν κάθε χορδή της ψυχής σου!Από το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 ως την Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Παναγιώτης Μπρατάκος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική / Τραγούδια παράστασης: Μάνος Αντωνιάδης
Στίχοι τραγουδιών: Παναγιώτης Μπρατάκος – Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου
Κοστούμια: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Αξεσουάρ: Λία Μπάρμα 

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Σαββατοκύριακο: Μυρτώ Γκόνη, Τζένη Διαγούπη, Πολ Ζαχαριάδης, Βάνα Παρθενιάδου, Γιάννης Ράμος, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Δώρα Χρυσικού, Στέλιος Ψαρουδάκης.
Δευτέρα-Τρίτη: Νίκος Γκέλια, Τζένη Διαγούπη, Γιάννης Καραούλης, Δήμητρα Κολλά, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Ιωάννα Πηλιχού, Ζώγια Σεβαστιανού, Γιώργος Σεϊταρίδης.

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Σάββατο: 21:00
Κυριακή : 18:00
Δευτέρα: 21:00
Τρίτη: 21:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά (με διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ))
Ειδική τιμή για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν και τις δύο εκδοχές: 20 ευρώ

Πολυχώρος VAULT: Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00-14:00 και 17:00 -21:00)
email: vaulttheatre.gr@gmail.com
http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα