Ντόλλυ η προξενήτρα

"Ντόλλυ, η προξενήτρα" @ Θέατρο Αλίκη

Η "Ντόλλυ, η προξενήτρα" είναι μια κωμική παράσταση με τη σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.
Διαβάστηκε φορες
O Οράτιο Βαντεργκέλντερ είναι ένας πλούσιος έμπορος του Γιόνκερς, ο οποίος επιθυμεί να παντρευτεί. Η ανηψιά του, Ελεονόρα, είναι ερωτευμένη με το ζωγράφο, Αμβρόσιο Κέμπερ. Μία σχέση την οποία πολεμά ο Οράτιος. Γι’ αυτό το λόγο αλλά και για τον ίδιο, ζητά τη βοήθεια της γνωστής προξενήτρας, της Ντόλλυ. Η Ντόλλυ προξενεύει τον Οράτιο στην Αϊρίν Μολόι, η οποία είναι πωλήτρια καπέλων στην Νέα Υόρκη.  Έτσι, ο Οράτιος ξεκινάει το ταξίδι του από το Γιόνκερς για την Νέα Υόρκη. Με αφορμή την απουσία του, οι δύο υπάλληλοί του, ο Κορνήλιος και ο Βαρνάβας, αποφασίζουν να φύγουν και αυτοί για την Νέα Υόρκη για να ζήσουν τη μια μεγάλη περιπέτεια. Εκεί, την πρώτη μέρα βρίσκονται στο μαγαζί της Αϊρίν, όπου φλερτάρουν μαζί της και με την υπάλληλο της, τη Μίννυ.  Και έτσι ξεκινάει μια περιπέτεια καταστάσεων για όλους τους ήρωες με την Ντόλλυ «να κόβει και να ράβει» τις μηχανουργίες της.

Πρόκειται για μια κλασσική κωμωδία, έργο του Thornton Wilder. Ο Thornton Wilder, ακολουθώντας την ελληνική και ρωμαϊκή κωμωδία, βασίζεται στην έννοια του «παρασίτου», όπου ο κεντρικός ήρωας ζει εις βάρος των άλλων. Έτσι, και στην «Ντόλλυ, την προξενήτρα» η κεντρική ηρωίδα αναμειγνύεται στις ζωές όλων των ηρώων και ζει μέσα από αυτούς. Κεντρικός άξονας του έργου είναι το χρήμα και ο πλούτος και πως επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και η σκηνή του διαλόγου ανάμεσα στην Ντόλλυ και τον Οράτιο η οποία είναι εμπνευσμένη από το «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, αλλά και το επίθετο του Οράτιου, Βαντεργκέλντερ (Vandergelder από το γερμανικό das Geld, “χρήμα ”).

Η σκηνοθεσία της παράστασης από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη καταφέρνει να σε κρατάει σε εγρήγορση σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, ακόμα και στα σημεία, όπου η πλοκή του έργου χωλαίνει. Από τα πολύ ωραία σκηνοθετικά ευρήματα είναι η πόρτα των παρασκηνίων που ανοίγει κατά την έναρξη της παράστασης και κλείνει με την ολοκλήρωση της και η φωτογραφία με όλους τους πρωταγωνιστές της παράστασης με κινητό τηλέφωνο (σ.σ. η παράσταση εξελίσσεται στις αρχές του 19ου αιώνα).

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης στο ρόλο του Οράτιου καταφέρνει να σου δώσει τον αυταρχικό και τσιγκούνη έμπορο. Από την άλλη, η Βίκυ Σταυροπούλου στο ρόλο της Ντόλλυ δίνει αρκετό από το ταμπεραμέντο της χωρίς όμως να αποτελεί ερμηνευτική έκπληξη. Πατώντας στη μανιέρα της προσαρμόζει το ρόλο στα δικά της μέτρα και σταθμά. Η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους στο ρόλο της Αϊρίν και ο Γιάννης Σαρακατσάνης στο ρόλο του Κορνήλιου σε αρκετά σημεία φτάνουν σε ερμηνευτικές εξάρσεις, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, ενώ η Ντάνη Γιαννακοπούλου στο ρόλο της Ελεονόρα και η Αλεξάνδρα Ούστα στο ρόλο της Μίννυ ήταν αρκετά αδιάφορες. Ο Σταύρος Σβήγκος στο ρόλο του ζωγράφου Κέμπερ είναι μια αξιόλογη παρουσία με μικρή συμμετοχή στην παράσταση. Ευχάριστη έκπληξη του έργου είναι ο ένας εκ των υπαλλήλων του Οράτιου, ο Βαρνάβας, τον οποίο ερμηνεύει ο Αχιλλέας Σκεύης, όπου με κωμικό τρόπο και συγκρατημένη ερμηνεία καταφέρνει να κρατήσει το ρόλο του σε κωμικά πλαίσια χωρίς να φτάσει τα όρια του γελοίου. Τέλος, μεγάλη έκπληξη αποτελεί η Ρένια Λουιζίδου σε έναν ρόλο που δεν περιμένει κανείς. Ίσως και η ερμηνεία της αποτελεί έναν από τους σημαντικούς λόγους για να παρακολουθήσεις την παράσταση.

Η «Ντόλλυ, η προξενήτρα» πρόκειται για μια παράσταση με μεγάλο θίασο, αρκετά προσεγμένα και ευρηματικά σκηνικά, έξυπνη σκηνοθεσία και με ένα σημαντικό μήνυμα όσο πιο επίκαιρο από ποτέ: τα χρήματα δεν καθορίζουν τον κόσμο αλλά οι ανθρώπινες σχέσεις. Εξάλλου όπως λέει και η Ντόλλυ στην παράσταση: «Τα χρήματα είναι σαν την κοπριά. Πρέπει να μοιράζονται στους ανθρώπους γύρω μας και αυτοί να τα κινούν από χέρι σε χέρι.»

Συντελεστές

Συγγραφέας:
Θόρντον Ουάιλντερ

Απόδοση:
Θοδωρής Πετρόπουλος

Σκηνοθεσία:
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Σκηνικά:
Αθανασία Σμαραγδή

Κοστούμια:
Ηλένια Δουλαδίρη, Παναγιώτης Λαμπριανίδης

Φωτισμοί:
Νίκος Βλασόπουλος

Πρωτότυπη μουσική:
Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Μουσική επιμέλεια:
Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Φωτογραφίες παράστασης:
Γιώργος Καλφαμανώλης

Βοηθός Σκηνοθέτη:
Ελένη Σκουλά

Πρωταγωνιστούν:
Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιάννης Σαρακατσάνης, Γιώργος Ψυχογιός, Σταύρος Σβήγκος, Αλεξάνδρα Ούστα, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Αχιλλέας Σκεύης και η Ρένια Λουιζίδου.

Μαζί τους οι:
Νατάσσα Κοτσοβού, Χάρης Γρηγορόπουλος, Θοδωρής Ρωμανίδης, Γιώργος Δεπάστας

Πού: Αλίκη Εισιτήρια:
Τετάρτη εως Παρασκευή: 17€
Σάββατο & Κυριακή: 20€
Σάββατο απόγευμα: 15€

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα