Παρακολουθήσαμε το "Ποιος τη ζωή μου..." @ Θέατρο Badminton

Η παράσταση που παρακολουθήσαν 100.000 θεατές επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Badminton.
Διαβάστηκε φορες
Η παράσταση που παρακολουθήσαν 100.000 θεατές, επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Badminton.

Είχα την χαρά να έχω παρακολουθήσει την παράσταση κατά την πρώτη χρονιά με ορισμένες διαφορές στην διανομή των ηθοποιών. Ούσα κατασυγκινημένη, είχα θέσει τον πήχη ψηλά.

Το αποτέλεσμα διέψευσε τους φόβους μου. Σκηνές που είχαν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μου, πήραν τη θέση τους ξανά στη σκηνή. Και ταξίδεψα πάλι σε ένα ταξίδι 90 ετών.


Ο Μίκης Θεοδωράκης από τη στιγμή της γέννησής του βιώνει τις επιδράσεις της "συμπαντικής αρμονίας": η δύναμη που τον μετακίνησε από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, στο εξωτερικό, στις μάχες, στη μουσική.. Η παράσταση αναδεικνύει τόσο τα μουσικά αριστουργήματα του συνθέτη, όσο και το μαχητικό και ηθικό στοιχείο του χαρακτήρα του, υφαίνοντας περίτεχνα λεπτομέρειες από την επαγγελματική αλλά και προσωπική του ζωή. Όλα αυτά όμως συνδέονται άμεσα με την πολιτική ζωή, ιδίως την εποχή που ο Μίκης Θεοδωράκης δραστηριοποιούνταν ως συνθέτης. Η Τέχνη έχει τη θέση της στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Ποια Τέχνη και πώς; Μ'ένα ποίημα και μια μελωδία ο κόσμος μπορεί να αλλάξει... Μια ζωή που ακόμα και ο ίδιος πίστεψε πως ίσως ήταν ψέμα. Μια ζωή που φέρει αναμνήσεις από τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας.

Τα κείμενα, εξαιρετικά επιμελημένα (και με τη συμβολή του ίδιου του συνθέτη σε πολλές πλευρές της παράστασης) προκαλούν από την αρχή μέχρι και την τελευταία σκηνή συγκίνηση. Ο Θέμης Μουμουλίδης αποσπά την προσοχή μας στον χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρακολουθούμε τις σκηνές να διαδέχονται αρμονικά η μια την άλλη.

Τα σκηνικά λιτά αλλά πολύ εύστοχα τοποθετημένα περνούν το επιθυμητό μήνυμα, ενώ το videowall αποσπούσε εικόνες της χρονομηχανής πλαισιώνοντας την υπόθεση: ανάμεσά τους τα Δεκεμβριανά και η δολοφονία Λαμπράκη. Τα κοστούμια και οι χορογραφίες μάς στροβίλιζαν στον χρόνο καθώς οι εποχές περνούσαν. Οι πρωταγωνιστές, ωστόσο, διατηρούσαν σχεδόν τα ίδια κοστούμια υποδηλώνοντας μια διαχρονικότητα στην παρουσία τους.

Η δύναμη της παράστασης, όμως, κρυβόταν στον θίασο και την ορχήστρα. Όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν τη δική τους πνοή στον ρόλο που ενσάρκωναν άλλοτε παίζοντας και άλλοτε τραγουδώντας. Ο Άρης Λεμπεσόπουλος ως ενήλικας Μίκης συγκλονίζει με την ερμηνεία του και για άλλη μια φορά αποδεικνύει το μεγαλείο της υποκριτικής του μαεστρίας. Εντυπωσιακή ερμηνεία και από την Πέμη Ζούνη ως μητέρα του Μίκη, ενώ οι Νίκος Αρβανίτης, Χρήστος Πλαϊνης και Μαριάννα Πολυχρονίδη μάς συγκίνησαν εξίσου ως πατέρας, αδερφός και σύζυγος αντίστοιχα.Η ζωντανή μουσική της παράστασης, με ενορχηστρώσεις του Γιάννη Παπαζαχαριάκη, συνόδευε με μουσικές του μεγάλου συνθέτη όλες τις στιγμές μιας ζωής συνυφασμένης με την μουσική! Οι "τεράστιες" φωνές των Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα και Κώστα Θωμαϊδη έκαναν κάθε πτυχή της ψυχής μας να ανατριχιάσει. Οι Άννα Λινάρδου και Γιάννης Μαθές επίσης πολύ ατμοσφαιρικοί στην ερμηνεία τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω πως κατά την ταπεινή μου άποψη την παράσταση πρέπει να παρακολουθήσει ο λαός μας -και όχι μόνο- καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικά διδακτικό συνονθύλευμα ιστορίας και μουσικής. Και αυτό όχι μόνο από τις μεγαλύτερες γενιές αλλά κυρίως από τις νεότερες. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε πραγματικά τον πολιτισμό μας ούτε τι διαμάντια αυτός κρύβει. Κι όμως ο Μίκης πάντα πιστεύει σε εμάς και έλεγε καιρό πριν "Στην Ελλάδα κάτι αλλάζει". Τι είναι αυτό; Άλλαξε ή ελπίζουμε στο μέλλον;

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μουσική ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Σενάριο-Σκηνοθεσία ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Σκηνικό ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ
Κοστούμια ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Χορογραφίες ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗ
Ενορχηστρώσεις ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΚΗΣ
Φωτισμοί ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγός ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΔΑΜ

Παίζουν:
ΑΡΗΣ ΛΕΜΠΕΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΜΗ ΖΟΥΝΗ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΑΪΝΗΣ,
ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ, ΖΩΗ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΕΡΓΟΥΝΙΩΤΗ, ΝΑΤΑΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΠΗΛΙΩ ΜΑΡΝΕΛΛΗ,  ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΗΣ,  ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΕNΤΖΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΑΜΗΣ, ΕΥΘΥΜΗΣ ΜΠΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΔΑΜ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΛΕΥΡΗΣ

Τραγουδούν:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ, 
ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ, ANNA ΛΙΝΑΡΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΕΣ

Παραγωγή:
ADaM Productions, 5η ΕΠΟΧΗ

Θέατρο Badminton
28 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου

Πληροφορίες παραστάσεων - Προπώληση:
viva.gr, public.gr, Παπασωτηρίου, Ιανός
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα