MixgrillChallenge #6

"...Έδωσα τα πάντα για σένανε μαντάμ και τώρα je suis bossu de clos de Notre Dame..."
Διαβάστηκε φορες
Τα MixgrillChallenges συνεχίζονται με ακάθεκτο ρυθμό! Όσοι παρακολουθείτε στενά τη στήλη που έχουμε δημιουργήσει από μας για σας, καταλαβαίνετε πως οι επιλογές μας δεν έχουν να κάνουν με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με τον καταπιεσμένο εαυτό της παιδικής μας ηλικίας. Έτσι έχοντας ήδη φτάσει στον 6ο γύρο του παιχνιδιού και ύστερα από πρόσκληση-πρόκληση της Παναγιώτας Κλεάνθους, σας παρουσιάζω τη δική μου επιλογή: Τα Ημισκούμπρια με το "Je Suis Bossu" !

Πείτε μου πως δεν ήμουν η μόνη που το άκουγα μικρή! Πως δεν ακούγατε για μια περίοδο κι εσείς τα-τα-τα Ημισκούμπρια (κόντρα στο Δελή-Δεληβοριά)!

Τα Ημισκούμπρια, ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά χιπ χοπ συγκροτήματα, άφησαν τη δική τους εποχή, με τους Δημήτρη Μεντζέλο, Μιθριδάτη και Πρύτανη. Το όνομα του συγκροτήματος είναι όρος παρεΐστικος, που όπως οι ίδιοι δηλώνουν χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που μπορεί και ελίσσεται στις δύσκολες ώρες, σαν το "σκουμπρί". Ήταν φίλοι πολλά χρόνια κι έγραφαν στίχους για ό,τι τους ενοχλούσε γύρω τους. Τα Ημισκούμπρια ξεκίνησαν να κάνουν μουσική το 1993 και το 1995 αποφάσισαν να εισέλθουν στη δισκογραφία. Είναι το πρώτο ελληνικό χιπ χοπ συγκρότημα που έκανε χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Λίγα λόγια για το κομμάτι:

Περιέχεται στο 2ο δίσκο των Ημι-σκουμπρίων με τίτλο "Ο δίσκος που διαφημίζεται", ο οποίος έγινε πλατινένιος και πολλοί από τους φαν τους, τον θεωρούν και τον καλύτερο όλης της δισκογραφίας τους (το ίδιο κι εγώ!). Το Je Suis Bossu το είχα ξεχωρίσει για τους στίχους του, αλλά πιο πολύ για τη συμμετοχή του Φοίβου! Της έταξε και της έδωσε τα πάντα κι ας μην είχε προίκα...και τώρα je suis bossu de clos de Notre Dame, όπου η συντάκτριά μας Ελένη Σουλιώτη σχολιάζει: εδώ βασικά λέει ότι κατάντησε καμπούρης (όχι ο Δημήτρης) της Παναγίας των Παρισίων - ο Κουασιμόδος). Για ποια τα έκανε όλα αυτά; Μα φυσικά για την Έλενα Ναθαναήλ! Κάθε φορά που βλέπω το video clip μελαγχολώ, γιατί μου θυμίζει άλλες-αλλιώτικες εποχές...Πληροφορίες για το κομμάτι:

Ημισκουμπρια feat. Φοίβος Δεληβοριάς - Je Suis Bossu

Στίχοι
: Δ.Μεντζέλος, Μιθριδάτης
Μουσική: Μιθριδάτης
CD: "Ο δίσκος που διαφημίζετε"
Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηαγγελής
©1997 Imiz Biz Entertainment/ FM Records

Οι γνώμες των συντακτών ποικίλες, μα και σεβαστές:

Η Παναγιώτα Κλεάνθους δηλώνει: Μόνο Φοίβος ρε! και συνεχίζει Εγώ θα κρατήσω ένα στίχο μόνο: " σε πήγα και στην Κύπρο και σε τάιζαν χαλούμι". Μίλησε το αίμα, Παναγιώτα;

Με στίχο επέλεξε να απαντήσει και ο Ραφαήλ Αντωνιάδης: Το τραγούδι έχει και έναν ακόμα Μπίλι με τον οποίο μεγάλωσα: "Σου βρήκα το σπανιότατο τσαντάκι του Sport Billy..."

Ραφαήλ για σένα!
  

Η Ελένη Σουλιώτη μάς είπε: "Είμαι αντι-fan των Ημισκουμπρίων και υπέφερα όταν ήταν στις δόξες τους! Τους βρίσκω κρύους. Ευτυχώς αυτό το τραγούδι μού είναι συμπαθές! Λίγο η εισαγωγή από το "Σαν με κοιτάς", λίγο τα γαλλικά και πολύ ο Φοίβος Δεληβοριάς".

Κάποιοι δε τους άκουγαν...

Για τα Ημισκούμπρια δεν έχω ιδέα. Ακόμη κι αν συμμετέχει ο Φοίβος στο συγκεκριμένο, είναι από εκείνα που πέρασαν αλλά δεν ακούμπησαν στη ζωή μου. - Δημήτρης Καμπούρης

Δεν έχω καμία επαφή με τα Ημισκούμπρια. Δεν άκουγα ιδιαίτερα, παρά μόνο τις πιο γνωστές "επιτυχίες" τους, που το παραδέχομαι ότι έχουν αφήσει κάποιο στίγμα στην σύγχρονη ελληνική μουσική. Οι στίχοι τους υποδηλώνουν όντως ευστροφία και φυσικά τάση για αυτοσαρκασμό, όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Ίσως και αυτό να τους κάνει ξεχωριστούς, όχι τόσο η μουσική. Ωραίος ο Φοίβος μαζί τους! - Ελένη Ζαρκάδα

Αυτή με την οποία τελικά ταυτίστηκα ήταν η Ηρώ Μαούνη: Θεωρώ πως τα Ημισκούμπρια ήταν κάτι ξεχωριστό για το χιπ χοπ και η επιτυχία τους είχε να κάνει με το ότι είναι γνήσιοι και πολύ έξυπνοι, είτε αρέσουν είτε όχι! Το τραγούδι πραγματικά με πάει πολύ πίσω γιατί το 1997-1998 ήμουν πολύ μικρούλα και το θυμάμαι αμυδρά! Η συμμετοχή του Φοίβου ανεβάζει το κομμάτι 10 σκάλες και το video clip-παρωδία στο "Εκείνο το καλοκαίρι" (προφανώς πολύ κλάμα με αυτήν την ταινία) με χαλί το τέλειο "Σαν με κοιτάς", τα βρίσκω απλά πολύ μπροστά.

Την καλύτερη απάντηση όμως μας την έδωσε η σελίδα του Φοίβου στο Facebook:


Για όσους τους νοσταλγήσατε, σας λέω, πως στις 28 Μαρτίου τα Ημισκούμπρια θα βρίσκονται στο Fuzz Club! Κι απ' ό,τι καταλαβαίνω θα είναι και ο Φοίβος... Λέτε να έχουμε καμιά έκπληξη;

Με τη σειρά μου προσκαλώ στον 7ο γύρο του MixgrillChallenge τον Ορέστη Καζασίδη. Be ready!
Διαβάστε ακόμα