Ο Hiras στο Muzitee Zone

Από τις Σέρρες, στο BBC, το Fashion TV και τη Disney!
Διαβάστηκε φορες
Τα ρετρό σχέδια είναι ένας από τους λόγους για να προσθέσεις ένα t-shirt Muzitee στη συλλογή σου. Άλλοι λόγοι είναι ότι σου έρχεται σε μία συσκευασία σε σχήμα κασέτας που στη συνέχεια μπορεί να γίνει άνετα διακοσμητικό για το σπίτι σου, ενώ αποκτάς και έναν κωδικό με τον οποίο μπορείς να κατεβάζεις κάθε μήνα μουσική από καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής.

Αυτό το μήνα, φιλοξενούμε τον Hiras, τον άνθρωπο που σίγουρα έχεις ακούσει κάποιο remix του στο ραδιόφωνο, ή τη μουσική του σε κάποια από τα μεγάλα κανάλια του εξωτερικού που βλέπεις από την καλωδιακή σου!Hiras. Όποια remixόπετρα και αν σηκώσεις θα δεις από κάτω αυτό το όνομα! Έχεις εντοπίσει τι είναι αυτό που κάνει τα remix σου τόσο ξεχωριστά;

Xαχαχαχα... όχι, αυτό το αφήνω να το κρίνουν άλλοι! Σε αυτούς που φτάνει η μουσική μου, απλώς προσπαθώ να αποτυπώνω μουσικά όσο καλύτερα μπορώ αυτό το όποιο βγαίνει από μέσα μου αυθόρμητα και αβίαστα, χωρίς να νιώθω ότι συμβιβάζομαι και περιορίζομαι με αυτά που γραφώ.

Η διαδικασία του remix πόσο κοντά είναι στη διαδικασία της σύνθεσης ή της ενορχήστρωσης κατά τη γνώμη σου; Έχεις κάνει πολλά remix τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους καλλιτέχνες. Αν ήταν να επιλέξεις τα 5 πιο χαρακτηριστικά σου ποια θα ήταν αυτά;
Κατά την γνώμη μου -και θα  σου μιλήσω για τα remixes που κάνω εγώ- όταν πιάνω να ασχοληθώ με ένα track, μου έχει κάνει ήδη κλικ η μουσική του η τα φωνητικά του και νιώθω ότι θα μπορούσα να δώσω μια άλλη προσέγγιση του κομματιού σεβόμενος το original track. Και αυτό το λέω γιατί επεμβαίνω δραματικά πάνω του γράφοντας νέες μελωδίες, basslines drums κτλ.  Συνήθως κρατάω κάτι χαρακτηριστικό του κομματιού και προσπαθώ να δώσω μια άλλη εκδοχή, την δική μου. Αυτό εννοώ remix. Μια νέα εκδοχή, ένα νέο track, βασιζόμενος στην διαδικασία της σύνθεσης και της ενορχήστρωσης.
Αν έπρεπε να επιλέξω μόνο 5, αυτά θα ήταν:
Craig Walker - Summertime (Hiras Remix)
Dark En Ciel: Come My Little Star (Hiras Remix)
GAD. - Waves (Hiras Sevi's Remix)
The Adamski Kid - Je veux une cassette de Bowie (Hiras remix)
Pop Eye - What is True (Hiras remix)

Εκτός από remixes όμως κάνεις και δικές σου παραγωγές οι οποίες έχουν ακουστεί πολύ και στο εξωτερικό. Μίλησέ μας λίγο γι αυτό.
Εδω και αρκετά χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με το κομμάτι του publishing, δηλαδή με την σύνθεση μουσικής αποκλειστικά για τα media στην Universal publishing για όλο τον κόσμο. Με απλά λόγια, γραφώ μουσική για τις ανάγκες διαφημιστικών σποτ, trailers εκπομπών στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο και δεν σου κρύβω ότι νιώθω υπέροχα και περήφανος που βλέπω την μουσική να χρησιμοποιείται σε διαφημιστικά εταιριών όπως η Gucci, η Max Factor, από την 20th century fox αλλά και από γνώστες εκπομπές μεγάλων καναλιών παγκοσμίως όπως το BBC, ITV, το Channel 4, fashion Tv η Disney.

Μένεις μόνιμα στις Σέρρες. Αν και όλοι λένε ότι είναι δύσκολο να καταφέρεις πράγματα στην μουσική αν δεν έχεις βάση στην Αθήνα, εσύ κατάφερες να βγάλεις τη μουσική σου και εκτός συνόρων. Είναι όντως τελικά εμπόδιο η "έδρα" του καλλιτέχνη;
Η βάση μου είναι οι Σέρρες και πηγαινοέρχομαι. Ξέρεις επαρχία... χαλαροί ρυθμοί, καθαρός αέρας, έξοχη, βόλτες με το ποδήλατο...
Δεν το πιστεύω το ότι είναι δύσκολο να κάνεις πράγματα πάνω στην μουσική αν δεν έχεις την βάση σου σε μια Μεγαλούπολη. Σίγουρα δεν έχεις την αμεσότητα και την καθημερινή επαφή που θα ήθελες με τα άτομα τα όποια δραστηριοποιείσαι και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που σκέφτομαι να μετακομίσω μόνιμα στην Αθήνα, αλλά πλέον το internet είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που σου δίνει την δυνατότητα αυτό με το όποιο ασχολείσαι να φτάσει σε αυτούς που πρέπει σε όλους τις άκρες του κόσμου. Άρα δεν θεωρώ ότι είναι εμπόδιο η έδρα του καλλιτέχνη και αυτό το βλέπω μέσα από την συνεργασία μου με εταιρίες ανά τον κόσμο που δεν τους ενδιαφέρει από που είσαι η αν μένεις σε ένα βουνό στο Θιβέτ. Γι αυτούς μετράει το αποτέλεσμα που φτάνει στα αυτιά τους και είναι η μουσική.

Πλέον εργάζεσαι και ως A&R στη The Sound of Everything. Τι μουσικές λαμβάνεις; Πως ακούς το μέλλον των Ελλήνων δημιουργών; Θα μπορούσαν να σταθούν στο εξωτερικό θεωρείς; Πως βλέπεις τα πράγματα στη δισκογραφία στη χώρα μας και στο εξωτερικό από την πλευρά μιας ελληνικής ανεξάρτητης δισκογραφικής με βλέψεις στο εξωτερικό;
Ξέρεις είμαι λίγο αυστηρός με αυτά που ακούω, και δυστυχώς αυτά τα όποια λαμβάνω με μερικές εξαιρέσεις δεν είναι στον ήχο που ψάχνουμε για την εταιρία αυτή την στιγμή.
θα ήθελα στο μέλλον να ακούσω πιο πειραματικά πράγματα επάνω στην electronica μιας και αυτός είναι ο ήχος που θέλουμε να βγάλουμε τώρα για την The Sound Of Everything που έχει πλέον έδρα το Λονδίνο.
Υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι Έλληνες καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται ήδη στο εξωτερικό με επιτυχία και ακόμη περισσότεροι που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να σταθούν με την κατάλληλη βοήθεια. Σαν ιδιοκτήτης δισκάδικου που ήμουν για 12 ολόκληρα χρόνια, αυτό που είδα είναι ότι μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία η όποια δεν έχει ως κινητήρια δύναμη μόνο το κέρδος, αλλά δίνει βάρος και στο ρομαντικό κομμάτι της υπόθεσης και την ενδιαφέρει να είναι πιστή στο κοινό το όποιο απευθύνεται και να βγάζει λίγες άλλες καλές κυκλοφορίες, πιστεύω στο πέρασμα του χρόνου θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες της εποχής μας για την δισκογραφία. Από πλευρά μιας ελληνικής ανεξάρτητης δισκογραφικής με βλέψεις στο εξωτερικό; Βλέπε The Sound of Everything UK coming soon...!

Τι έχουμε να περιμένουμε από τον Hiras? Ξέρω ότι ετοιμάζεις το 1ο σου full length album. Μίλησε μας λίγο γι αυτό.
Ναι, επιτέλους τέλειωσα το 1ο προσωπικό μου album μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς και αν όλα πάνε καλά θα βγει τέλος του 2015. Το είχα αφήσει για ένα διάστημα διότι είχα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα project της Universal και τα remixes. Πλέον χαίρομαι που τέλειωσε αυτό το ταξιδάκι - και λέω ταξίδι γιατί μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια ωρίμασα και μεγάλωσα και εγώ μουσικά αλλά και ηλικιακά μαζί με αυτό. Θα αποτελείται από 14 έως 17 κομματια. Τα περισσότερα είναι με αγγλικό στίχο με συνεργασία με την Nathallie Ann Seeyen στα φωνητικά, με την όποια έχουμε συνεργαστεί ξανά μαζί για την Universal Publishing αλλά και συνεργασίες και με άλλους καλλιτέχνες που σέβομαι την δουλεία τους.
Από την άλλη, ήδη έχει κυκλοφορήσει η νέα συνεργασία μου με τον Monsieur Minimal. Μετά το "Bitter" αυτή τη φορά σε δύο νέα τραγούδια για το νέο του album. Έχω αρκετά remixes που δουλεύω αυτή την στιγμή για την εταιρία αλλά και για ξένους καλλιτέχνες τα όποια πρέπει να βγουν πριν το καλοκαίρι. 


Στα Dj set σου τι μουσικές ακούμε; Τι έχεις ετοιμάσει για το Muzitee αυτό το μήνα;

Ασχολούμαι και ακούω τα πάντα. Στα dj set όμως παίζω εντελώς διαφορετικές μουσικές από αυτά που γραφώ.
Μιας και είμαι φαν της αγγλικής σκηνής μου αρέσει να παίζω κυρίως ηλεκτρονική χορευτική μουσική. Ένα blend από electronica letfield house και  techno.
Αυτό που έχω ετοιμάσει για το Μuzitee είναι ένα ep με 5 tracks, εκ των οποίων τα τρία είναι από το επερχόμενο album μου. Επίσης περιλαμβάνει ένα official remix που είχα κάνει στους καναδούς Metric, και είμαι πολύ περήφανος για αυτό, διότι ήταν για ένα διαγωνισμό remixes του album των Metric που έμπαινε και ψήφιζε το κοινό. Τελικά βγήκε 1ο μέσα από 382 remixes από όλο τον κόσμο γιατί το ψήφισαν 652 Έλληνες!!! Να σημειωθεί ότι το δεύτερο σε ψήφους είχε 84! Χαχαχαχαχα! Το δεύτερο είναι ένα remix στο "Dirty Tricks" από τον headman/Robi Insianna.

Περισσότερα εδώ
Διαβάστε ακόμα