Το Δάνειο

Το Δάνειο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μία ιστορία καθόλα επίκαιρη, προκαλεί γέλιο και προβληματισμό!
Διαβάστηκε φορες
Το περασμένο Σάββατο παρευρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης "Το Δάνειο" με τους πολύ ταλαντούχους Μιχάλη Οικονόμου και  Γιάννη Σαρακατσάνη στην Kεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Μία κωμωδία του Καταλανού Τζόρντι Γκαλθεράν, σε μετάφραση  Els de Paros και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και  Παντελή Δεντάκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ανήκουν στη Μαγδαληνή Αυγερινού και ο σχεδιασμός φωτισμών στον Σάκη Μπιρμπίλη. Βοηθοί σκηνοθέτη οι Κατερίνα Λυπηρίδου και Κατερίνα Παναγιωτάκη. Η παράσταση ξεκινά με ένα μουσικό κομμάτι, που από τις πρώτες συγχορδίες μπορείς να σκεφτείς ένα όνομα..ο Φοίβος Δεληβοριάς στη μουσική και τους ευφυείς στίχους! 

Η παράσταση μας χάρισε γέλιο, ενώ δεν έλειψε ο προβληματισμός, καθώς υπάρχουν αναφορές στην εποχή μας και την κρίση, την κοινή αλλά και τη δική μας, εκείνη που ο καθένας βιώνει με τρόπο διαφορετικό, εκείνη που από οικονομική καταλήγει σε κοινωνικο-ψυχολογική. 

Η υπόθεση, όπως μας δίδεται από το Θέατρο του Νέου Κόσμου:

"Ο Αντόνιο ζητά να πάρει ένα δάνειο, αλλά η μόνη εγγύηση που διαθέτει είναι… ο λόγος της τιμής του. Μπροστά στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να του το χορηγήσει, ο επίδοξος δανειολήπτης απειλεί τον τραπεζίτη ότι… θα «πηδήξει» τη γυναίκα του, αφού το μοναδικό του όπλο είναι η ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στις γυναίκες. 
Ο Γκαλθεράν «στοιχηματίζει» πως δεν μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με τίμια μέσα. Με μοναδικό του εφόδιο τη μπλόφα, ο απεγνωσμένος λόγω της οικονομικής κρίσης ανθρωπάκος, ίσως δεν καταφέρει τελικά να πάρει το δάνειο, ο διευθυντής της τράπεζας όμως θα πάθει στο τέλος αυτό ακριβώς που φοβάται. Γιατί κάποια πράγματα σ’ αυτή τη ζωή ούτε μετριούνται ούτε κερδίζονται με ευρώ…"Μπαίνοντας στην αίθουσα, ξεπροβάλλει ένα σκηνικό λιτό, που προκαλεί όμως πολλά συναισθήματα στον θεατή παρά την απλότητά του. Πιθανότατα όχι θετικά, καθώς πρόκειται για το γραφείο ενός διευθυντή τραπέζης. Ένα γραφείο, στα χρώματα που έχουμε συνηθίσει σε μία τράπεζα. Κυρίως λευκό και με μικρές πινελιές κόκκινου και κίτρινου να σπάζουν τη μουντή ατμόσφαιρα. Το γραφείο, οι καρέκλες και ο καναπές: τα απαραίτητα, για να υπογραφεί ένα δάνειο, τα απαραίτητα, για να ξεκινήσει και η παράσταση. Τα ρούχα τους, με έντονα χρώματα, επισημαίνουν τον ρόλο του καθενός.


Άμεσοι, φυσικοί, καθημερινοί και ολότελα παραδομένοι στους ρόλους τους οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί. Δεν μας ξένισε κάτι στην ερμηνεία τους, δεν διακρίναμε κάποια υπερβολή και η όποια επιτηδευμένη έξαρση πέρασε σ’εμάς φυσικά. Σώμα και πνεύμα ήταν εκεί και το επισημαίνω, καθώς η κινησιολογία τους ήταν έντονη και συμπλήρωνε με τον καλύτερο τρόπο τον λόγο τους. Μας έδειξαν με τρόπο καθόλα παραστατικό τη φθορά, την πτώση, όταν συμβαίνει αυτό που φοβόμαστε και τα παρεπόμενα της κρίσης . Ένα στοίχημα που κέρδισε η σκηνοθεσία ήταν να παρουσιαστεί με απλό τρόπο κάτι τόσο σύνθετο. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Αντόνιο παίζει στην κιθάρα και τραγουδά ένα κομμάτι γραμμένο και μελοποιημένο από τον Φοίβο Δεληβοριά με στίχους (δήθεν) ισπανικούς με λέξεις βαρύνουσας σημασίας, όπως Maria La Del Bario. Μουσική πολύ ταιριαστή, καθώς προσέδιδε ακόμη ένα κωμικό στοιχείο, μέσα όμως από μία  μελωδία, όπως εκείνες που ο Φοίβος μας διηγείται μία καθημερινή του ιστορία, επισημαίνοντας έτσι το ανθρώπινο.  Οι φωτισμοί συνέβαλαν στη δημιουργία της ατμόσφαιρας.

Ένα έργο, έντονα ανήσυχο, εν καιρώ κρίσης, χαρίζει στιγμές γέλιου και μας βοηθά να αναλογιστούμε όσα μας συμβαίνουν και να τα αντιμετωπίσουμε λίγο πιο θετικά. Η παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι και την άνοιξη. Σας την προτείνουμε! Πολλά συγχαρητήρια στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, αφού για άλλη μία φορά μας επιβεβαίωσε πως οι παραστάσεις του είναι εξαιρετικές!


Σύνδεσμος Παράστασης : http://nkt.gr/play/162/daneio/

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
8,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα