Metric

Ακίνδυνα τραγουδάκια - 0914

Όταν μέσα σε μια εβδομάδα αλλάζεις 14 από τα 20 κομμάτια της προηγούμενης Λίστας, καταλαβαίνεις ότι έχουμε πληθώρα νέων δίσκων. Όπως μπορείτε να δείτε και στο Νο 1 της εβδομάδας, το album που με έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα είναι το "Fantasies" των Metric, το οποίο είναι μέσα στα καλύτερα που έχω ακούσει φέτος. Μέτρια προς το καλό η επιστροφή της PJ Harvey, σχετικά καλό το νέο album των Doves, μέτριος, αλλά ότι πρέπει για τους οπαδούς τους ο νέος δίσκος των Depeche Mode και τέλος αρκετά καλή επιστροφή για τους Νορβηγούς Royksopp.

Διαβάστηκε φορες
Metric1. Metric – Help I'm alive (9/10) :  Καναδέζικο συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1998 στη Νέα Υόρκη. Το 'Fantasies" είναι το 4ο album του συγκροτήματος και για μένα ένα από τα καλύτερα που έχω ακούσει φέτος. Μοιάζει αρκετά με τον περσινό δίσκο των "Sons and Daughters" (This Gift). Ακούστε το τραγούδι και μια συνέντευξη της Emily Haines εδώ.

2. Gomez – Mix (9/10) :  Με το "Mix" ανοίγει ο νέος δίσκος των Άγγλων Gomez "A new tide" και πραγματικά μπορείς να πεις ότι πρόκειται για ένα τραγούδι, το οποίο μιξάρει διαφορετικές μουσικές. Από την ήρεμη - folk - κιθαριστική αρχή, το "Mix" (κι όχι Mix Grill...) γίνεται ενίοτε πιο δυναμικό ροκ και άλλοτε πιο ηλεκτρονικό. Πολύ ωραίο κομμάτι! Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

3. Αλκίνοος Ιωαννίδης – Μια νύχτα (9/10) : Για μένα είναι ίσως το κορυφαίο τραγούδι του δίσκου. Εξαιρετική μουσική - τα όργανα εναλλάσονται το ένα με το άλλο - πάρα πολύ γλυκιά η φωνή του Αλκίνοου. Άκουσε το κομμάτι εδώ.

4. The Boxer Rebellion – Misplaced (9/10) : Πρόκειται για το 2ο album των Λονδρέζων "The Boxer Rebellion" με τίτλο "Union", το οποίο κυκλοφόρησε μόνο μέσω iTunes στις 11 του Γενάρη και πραγματικά σάρωσε στις πωλήσεις. Ιδιαίτερα μελωδικό το "Misplaced", το οποίο φέρνει αρχικά στους Sigur Ros και στη συνέχεια μπορεί να σου θυμίσει αρκετά Βρετανικά συγκροτήματα. Πολύ ωραίο κομμάτι όντως! 

5. Metric – Satellite Mind (8,5/10) : Ένα από τα κομμάτια που εύκολα μπορεί να γίνουν ένα από τα επόμενα singles του "Fantasies". Ο δίσκος κυκλοφορεί στις 7 Απριλίου και ήδη ένα κομμάτι του, το "Front Row" έχει ακουστεί στη δημοφιλή Αμερικάνικη σειρά "Greys Anatomy". Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.
   
6. U2 – White as snow (8,5/10) :  Οι ρυθμοί πέφτουν και δημιουργείται μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, στην οποία ο Bono τραγουδάει ψιθυριστά λες και θέλει να μας εξομολογηθεί διάφορα πράγματα. Οι εξάρσεις στα φωνητικά, η απίστευτη μελωδία και η όλη ατμόσφαιρα συνθέτει άλλη μια ιδιαίτερα δυνατή στιγμή ενός πολύ καλού δίσκου. Άκουσε όλο το "No line on the horizon" εδώ.

7. Archive - Bullets (8/10) : Όπως και να το κάνουμε, το στίγμα των Archive δεν ήταν μόνο η μουσική τους, αλλά και η εξαιρετική φωνή του πρώην τραγουδιστή τους Craig Walker. Μετά την αποχώρηση του, θα έλεγα ότι το συγκρότημα ψάχνεται (εδώ και χρόνια) να κάνει μια νέα αρχή. Αρκετά καλό και δυνατό single το "Bullets", το οποίο δεν ξεφεύγει από τον ήχο, που έχουμε συνηθίσει από τους Archive.  Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

1990s8. 1990s – Sparks (8/10) :  Πρόκειται για ένα συγκρότημα από τη Γλασκώβη. Το 2ο album τους κυκλοφορεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε παραγωγή του Bernard Butler και θα λέγεται "Kicks". Άκουσε το "Sparks" κι άλλα δύο κομμάτια του στο επίσημο site του συγκροτήματος.  

9. Royksopp - Vision one  (8/10) :  Την περασμένη Δευτέρα 23/03 κυκλοφόρησε το "Junior" των Royksopp. Με πολλές συμπάθειες στη χώρα μας, το Νορβηγικό συγκρότημα έρχεται στο Ejekt Festival (19/06), ένα γεγονός που γέμισε χαρά πολλούς φίλους της ηλεκτρονικής μουσικής. Ο δίσκος είναι καλός και με τα πρώτα ακούσματα ξεχωρίζω τα "Vision one", "This must be it" & το single "Happy up here". Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

10. Depeche Mode – In Sympathy (8,5/10) :  Στις 20 Απριλίου κυκλοφορεί το νέο τους album "Sounds of the Universe" με πρώτο single - ως γνωστόν - το "Wrong". Ένα από τα τραγούδια που θα ξεχωρίσουν από το δίσκο και μάλλον θα είναι μέσα στα επόμενα singles είναι το "In Sympathy". Χωρίς εκπλήξεις, οι Depeche Mode δημιουργούν ένα album στα μέτρα τους και ότι πρέπει για τους φίλους τους. Άκουσε το κομμάτι εδώ.

11. PJ Harvey – Sixteen, fifteen, fourteen (8/10) :  Folk κομμάτι, το οποίο μαζί με το εξαιρετικό "Black Hearted Love" και το "Passionless/Polintless" ξεχωρίζουν μέσα από ένα δίσκο, σίγουρα καλύτερο του "White Chalk", αλλά μάλλον υποδυέστερο των "To Bring you my love" & "Dry". Άκουσε όλο το album εδώ.

12. Lil Wayne - Prom Queen  (8/10) : Κι όμως πρόκειται για rock κομμάτι! Αρκετά δυνατό rock single, το οποίο θα βρίσκεται στο νέο δίσκο "Rebirth", που ετοιμάζει ο Lil Wayne (διάβασε το σχετικό άρθρο στο Rolling Stone)  Άκουσε το εδώ.

13. Doves – Jetstream (7,5/10) :   Το κομμάτι ανοίγει το νέο τους δίσκο και προσφέρεται δωρεάν στο επίσημο site του συγκροτήματος. Οι ίδιοι δηλώνουν οπαδοί του Βαγγέλη Παπαθανασίου και του soundtrack που είχε γράψει για το "Blade Runner" και εμπνεύστηκαν αυτό το τραγούδι από το τραγούδι που κλείνει την ταινία.  Άκουσε όλο το album εδώ.

14. Prince – Wall of Berlin (7,5/10) :  Στις 24 Μαρτίου ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός μουσικός επέστρεψε δισκογραφικά με το τριπλό album "LOtUSFLOW3R". Το box set περιέχει το "LOtUSFLOW3R", "MPLSoUND" & "Elixer". Τα 2 πρώτα ανήκουν στον Prince και το τελευταίο στη νέα του ανακάλυψη Bria Valente. Αρκετά funky το "LOtUSFLOW3R" με δυνατά κιθαριστικά solo.

15. Le Page – Fawlty Towers (7/10) : Νέο Ελληνικό συγκρότημα με ένα EP στο ενεργητικό του ("Teddy Girls"). Folk/pop ήρεμες μουσικές από μια ανδρική και μια γυναικεία φωνή. Συμμετέχουν στο Coca-Cola Soundwave 3 και εμφανίζονται στις 10 του Απρίλη στη Λάρισα για αυτό το λόγο. Άκουσε  κομμάτια τους εδώ.

16. Bob Dylan – Beyond here lies nothin' (7/10) :  Το τραγούδι προσφέρθηκε δωρεάν στους φίλους του Dylan μόλις για μια μέρα. Όποιος προλάβε, πρόλαβε...  Άκουσε το κομμάτι εδώ.

17. Tinted Windows – Kind of a girl (8/10) : Οι Tinted Windows είναι κατά κάποιο τρόπο ένα super group, μιας και αποτελούνται από τους : James Iha (The Smashing Pumpkins, A Perfect Circle),  Taylor Hanson (Hanson), Adam Schlesinger (Fountains of Wayne) , Ivy και Bun E. Carlos (Cheap Trick). Στις 24/02 κυκλοφόρησαν το πρώτο single τους "Kind of a girl" στην ηλεκτρονική σελίδα του Rolling Stone. Αυθεντική pop μουσική των 60s. Δες το video του κομματιού εδώ.

18. Bat for Lashes – Good Love  (9/10) :  Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό τραγούδι, με χαρακτηριστικά τη γλυκιά μελωδία του και τα ταξιδιάρικα φωνητικά της Natasha Khan. Άκουσε 3 κομμάτια από το 2ο πολύ καλό δίσκο της Bat for Lashes “Two Suns” (κυκλοφορεί στις 6 Απριλίου) εδώ

19. Fischerspooner – Supply & Demand (6,5/10) :  Αν μπεις στο επίσημο site του συγκροτήματος, μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν το συγκεκριμένο νέο single τους. Σχετικά καλό ηλεκτρονικό κομμάτι, το οποίο δεν εντυπωσιάζει, αλλά δε σε απωθεί σίγουρα. Άκουσε το εδώ.

- Neil Young – Just singing a song (8/10) :   "Just singing a song won't change the world". Είναι αλήθεια ναι, αλλά σίγουρα βοηθάει στο να αλλάξει ο κόσμος. Ένας μεγάλος του ροκ επέστρεψε στις 3 Απριλίου με το νέο του album "Fork in the Road" και με κλασσικές - αυθεντικές ροκ μουσικές. Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

Ακίνδυνα τραγουδάκια 0914

Διαβάστε ακόμα