Knockin' on Heaven's Door – Μέρος Έβδομο

Ανέκαθεν το hard rock και το heavy metal με όλα τα παρακλάδια του βρήκαν στιχουργικό (κυρίως) καταφύγιο στην θεματολογία περί θρησκείας. Heavy Metal και θρησκεία, μέρος πρώτο.
Διαβάστηκε φορες
Λαμβάνοντας την σκυτάλη από την Στέλλα, το αφιέρωμά μας συνεχίζεται από την σκοπιά της σκληρής μουσικής. Ανέκαθεν το hard rock και το heavy metal με όλα τα παρακλάδια του βρήκαν στιχουργικό (κυρίως) καταφύγιο στην θεματολογία περί θρησκείας. Μάλιστα, επειδή αυτά τα συγκροτήματα προέρχονται από «χριστιανικές κοινωνίες», προέβαλαν την αντίθετη πλευρά.

Έτσι, ουκ ολίγοι ήταν αυτοί που εξύμνησαν το Διάβολο, ή εξύβρισαν το Θεό και τον Χριστιανισμό. Άλλοι, έθεταν συνεχή ερωτήματα περί πίστης προς μια ανώτερη δύναμη. Υπήρξαν βέβαια και καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από κλασσικά κείμενα, όπως η Αποκάλυψη του Ιωάννη, η Βίβλος, η Καινή Διαθήκη, η Κόλαση του Δάντη (Θεία Κωμωδία). Επίσης, η εποχή του Μεσαίωνα και της Ιεράς Εξέτασης αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για μεγάλες metal συνθέσεις.

Με βάση τα παραπάνω, καταγράφηκαν πολλά περιστατικά κυρίως στην Αμερική (λιγότερο στην Αγγλία και άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου) όπου οι στίχοι επηρέασαν τους νέους της εποχής και πολλοί από αυτούς ασπάστηκαν ή θέλησαν να ασπαστούν τον Σατανισμό ή ακόμη στο να γίνουν άθεοι. Υπήρξαν και περιπτώσεις αυτοκτονίας, θυσιών, βασανιστηρίων ή οργίων. Τέλος, θα ήθελα να σας θυμίσω και την περιβόητη υπόθεση Σατανιστών της Παλλήνης στη χώρα μας την περίοδο 1992-1993. Μέσα σε όλα αυτά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ο ένας εξ αυτών είχε πει ότι όλα ξεκίνησαν ακούγοντας μουσική heavy metal. Και μάλιστα τότε ήταν η έξαρση του black metal, του πιο ακραίου είδους ειδικά στους στίχους οι οποίοι ήταν αντιχριστιανικοί. Αλλά με το black θα ασχοληθούμε αργότερα σε ξεχωριστό άρθρο.

Φεύγοντας από όλα αυτά τα γενικά, παρακάτω έχω επιλέξει (με πολύ προσωπικά κριτήρια) κάποια κομμάτια τα οποία θα σας βάλουν στο πνεύμα της προσέγγισης ορισμένων συγκροτημάτων περί θρησκείας και πίστης.

Black Sabbath – N.I.B., (Black Sabbath 1970)

Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα των πατέρων του heavy metal. O στιχουργός και μπασίστας Geezer Butler έχει δηλώσει ότι το κομμάτι μιλάει για τον Εωσφόρο που ερωτεύεται και αλλάζει ριζικά και γίνεται ενάρετος. Το N.I.B. έχει ειπωθεί ότι είναι τα αρχικά των Nativity In Black, που είναι τίτλος συλλογής (tribute) για τους Black Sabbath το 1994. Εγώ σας παραθέτω τους παρακάτω στίχους και εσείς μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:


“Now I have you with me, under my power
Our love grows stronger now with every hour
Look into my eyes, you’ll see who I am
My name is Lucifer, please take my hand”


AC/DC – Hell's Bells, (Back In Black 1980)

Άλλο ένα all time classic κομμάτι του heavy metal. Οι καμπάνες της κολάσεως χτυπούν και ο άνθρωπος, χωρίς να προβάλει αντίσταση, τις ακολουθεί και πηγαίνει προς το Σατανά.


“Hell's bells, Satan's comin' to you
Hell's bells, he's ringing them now
Hell's bells, the temperature's high
Hell's bells, across the sky
Hell's bells, they're takin' you down
Hell's bells, they're draggin' you around
Hell's bells, gonna split the night
Hell's bells, there's no way to fight, yeah”Cathedral – Hopkins (The Witchfinder General), (Carnival Bizarre 1996)


Τραγούδι βασισμένο (όπως και το video clip) στην ταινία του 1968 “Witchfinder General” με τον μοναδικό Vincent Price. Βρισκόμαστε στον Αγγλικό εμφύλιο τον 17ο αιώνα και ο Matthew Hopkins κυνηγά να εκτελέσει υποτιθέμενες μάγισσες. Βασανιστήρια, απαγχονισμοί και κάψιμο στην πυρά για χάρη του Χριστιανισμού.


“Winds haunt the village
Satan’s ghost awakes
The world falls into darkness
As she melts at the stake-yeah”Mercyful Fate – The Oath, (Don’t Break The Oath 1984)


O γνωστός και μη εξαιρετέος King Diamond. Και τι δεν έχει ειπωθεί γι’ αυτόν, είτε αν είναι όντως Σατανιστής, ή αν απλά εκμεταλλεύεται την θεματολογία περί Σατανισμού για το show και την προώθηση των δίσκων του. Όπως και να έχει, αυτό το εκπληκτικό metal κομμάτι αποτελεί έναν ύμνο στο Σατανά μέσω όρκου προς αυτόν. Τα λόγια μιλούν από μόνα τους:


“By the symbol of the creator, I swear henceforth to be
A faithful servant of his most puissant arch-angel
The prince Lucifer, whom the creator designated as his regent
And Lord of this world, Amen”


Iron Maiden – The Number Of The Beast, (The Number Of The Beast 1982)

Κλασσική περίπτωση θεματολογίας που παραπέμπει στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Το σημείο όπου αναφέρεται ο ερχομός του Θηρίου, έγινε κομμάτι για τη Σιδηρά Παρθένα. Μάλιστα η εισαγωγή είναι στην ουσία αγγλική μετάφραση των όσων αναφέρει ο Ιωάννης.


“Woe to you, oh earth and sea
For the Devil sends the beast with wrath
Because he knows the time is short
Let him who hath understanding
Reckon the number of the beast
For it is a human number
Its number is six hundred and sixty six”


Venom – In League With Satan, (Welcome to Hell 1981)

Το συγκρότημα δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Όπως επίσης και τι να πρωτοδιαλέξεις από την πρώτη περίοδο της φονικής τριάδας Cronos – Mantas – Abaddon. Όλα τα κομμάτια τους μέσα στην Σατανίλα. Επέλεξα το In League With Satan επειδή ήταν το πρώτο κομμάτι που άκουσα από αυτούς. Συγκρότημα εγγύηση!


“I'm in league with Satan
Obey his commands
With the goat of Mendes
Sitting at his left hand”Candlemass – Samarithan, (Nightfall 1987)


Τα παιδιά των Sabbath σε αυτό το κομμάτι πρωτοτύπησαν. Εδώ έχουμε την εξιστόρηση της παραβολής του καλού Σαμαρείτη. Ένα εκπληκτικό doom metal κομμάτι με τον κλασσικό αργό και σχετικά πένθιμο επιβλητικό ήχο του, αλλά με χριστιανικό περιεχόμενο. Χρειαζόταν για να σπάσει λίγο ο πάγος:


“I joined with my destiny, eternally
I knew I was born again, an angel to be
A vision beyond my dreams, called me by name
So in devotion I spread my wings, to heaven I had came
... to stay”


Manowar – Bridge Of Death, (Hail To England 1984)

Κάποιος που ξέρει τους Manowar επιφανειακά θα παραξενευτεί. Τι δουλειά έχουν αυτοί με τα σπαθιά, το epic metal, τις μάχες και όλα τα συναφή, με το θέμα της θρησκείας. Αυτοί, λοιπόν, που δεν τους πιάνει το μάτι σας κατάφεραν να συνθέσουν ένα εκπληκτικό metal κομματι (κατά προσωπική άποψη στα πέντε καλύτερά τους όλων των εποχών). Οι στίχοι του βέβαια μιλούν για την πλήρη υποταγή στο Σατανά και την εξύμνηση αυτού.


“Dark Lord, I summon thee demanding the
Sacred right to burn in hell, ride up on hells
hot wind. Face one more evil than thou, take
My lustful soul,
Drink my blood as I drink yours, impale me on
the horns of death
Cut off my head release all my evil Lucifer is king
Praise Satan”

Iced Earth – Dante’s Inferno, (Burnt Offerings 1995)

Η Κόλαση του Δάντη αλά Iced Earth σε ένα δεκαεξάλεπτο κομματι πραγματικη κολαση. Μια από τις καλύτερες συνθέσεις στο χώρο του metal . Το πρώτο μερος της Θειας Κωμωδίας αποτελεί πηγή έμπνευσης για το συγκρότημα και πραγματικά καταλήγει όπως και το έργο, οπου ο Εωσφόρος βασανίζει τους προδότες.


“Lucifer... Angel of light
Cast below god of ice
Ruling hell unholy trinity
The traitors freeze for all eternity
Lucifer... Betrayer of god
Tormentor ruthless and cold
Judas' screaming here in agony
The traitors freeze for all eternity”


Slayer – The Antichrist, (Show No Mercy 1983)

Οι δυο πρώτοι (κυρίως) δίσκοι των Slayer αποτελούν διαμάντια στο χώρο του Thrash metal. Αυτό, δε, που τους ξεχωρίζει περά από τον τρόπο παιξίματος είναι και οι στίχοι. Αντιχριστιανικοί στο φουλ. Πιο χαρακτηριστικό κομματι δεν θα μπορούσα να σκεφτώ από το The Antichrist. Και πολλά είπα.


“I am the Antichrist
It's what I was meant to be
Your God left me behind
And set my soul to be free”.

Μετά από αυτή την δεκάδα μείνετε συντονισμένοι, γιατι θα ακολουθήσει νέος καταιγισμός. Μέχρι τότε πιστεύω να μην μου ρίχνετε τίποτα κατάρες!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα