Knockin' on Heaven's Door – Μέρος Ένατο

Κεφάλαιο Black Metal!
Διαβάστηκε φορες
To black metal, ειδικά στην πρώτη του περίοδο, είχε δυο κύρια χαρακτηριστικά: ακραίο παίξιμο αλλά και ακραίους στίχους. Σατανισμός, ύμνοι προς τον Διάβολο, πλήρης εναντίωση προς το Χριστιανισμό και οποιαδήποτε άλλη οργανωμένη θρησκεία, μίσος προς το ανθρώπινο είδος κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ασχολήθηκαν με το black θεωρούν ως αρχή τους, κυρίως τους Venom και την πρώτη περίοδο των Bathory. Και ειδικά για τους Venom μιλήσαμε στο έβδομο μέρος του αφιερώματός μας.

Έτσι, ενώ την δεκαετία του '90 οι περισσότεροι την θυμούνται για τους Nirvana, τους Pearl Jam, τους Oasis, τους Blur και άλλους τέτοιους που άλλαξαν ριζικά τα μουσικά δεδομένα, κάποιοι ασχολήθηκαν με το black metal. Και η χώρα η οποία έβγαλε τους μεγαλύτερους εκπροσώπους αυτής της σκηνής ήταν η Νορβηγία.

Από την αρχή της δεκαετίας του '90, συγκροτήματα όπως οι Darkthrone, Mayhem και Immortal έδωσαν τα πρώτα σημεία γραφής. Εκεί που έπεσαν όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στους Mayhem και μάλιστα στον τραγουδιστή τους Dead (Per Yngve Olhin) και τον κιθαρίστα Euronymus
(Øystein Aarseth)
.

Dead και Euronymus

Ο μεν Dead αυτοκτόνησε το 1991, ο δε Euronymus ήταν η κεντρική φιγούρα στο όλο χτίσιμο του Black Metal με την ίδρυση του δισκοπωλείου Helvete (στα Νορβηγικά η Κόλαση) και παράλληλα του Black Metal Inner Circle. Ο «κύκλος» αυτός  αποτελούνταν από το Euronymus, τον Varg Vikernes (Burzum, Mayhem), Samoth και Faust (μέλη των Emperor) και άλλους. Κανείς δεν χρησιμοποιούσε το πραγματικό του όνομα. Όλοι είχαν ψευδώνυμα που τα περισσότερα είχαν σχέση με τη λατρεία του Σατανά, του Διαβόλου, και άλλα περί θυσιών.

Το αρχικό ρεύμα του black κατηγορήθηκε για την πυρπόληση δεκάδων εκκλησιών κυρίως την περίοδο 1991-1993. Η νορβηγική αστυνομία ουκ ολίγες φορές συνέλαβε μέλη συγκροτημάτων με εκρηκτικά και εύφλεκτες ύλες. Επίσης, υπήρξαν πάρα πολλές κατηγορίες και φυσικά συλλήψεις για ανθρωποθυσίες, θυσίες ζώων, βιασμούς και αλλά πολλά. Όλα με βάση την φιλοσοφία του Σατανισμού και του Αποκρυφισμού.

Αυτό που ταρακούνησε γερά τα νερά αυτής της πρώτης περιόδου (της "αυθεντικής" όπως λέγεται) ήταν η δολοφονία του Euronymus στις 10 Αυγούστου 1993 από τον Varg 'Count Grishnackh' Vikernes, όταν ήταν και οι δυο στους Mayhem. Τα βαθύτερα αίτια της δολοφονίας φαίνεται ότι είχαν σχέση με τη Helvete και το Black Metal Inner Circle. Παρόλο που ο Vikernes  ισχυρίστηκε αυτοάμυνα τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά αφού τον  μαχαίρωσε 23 φορές! Φυσικά καταδικάστηκε, φυλακίστηκε και τελικά αποφυλακίστηκε την άνοιξη του 2009.

Varg Vikernes

Η δεύτερη γένια του Black Metal δεν άργησε να βγει. Ενώ έγινε πιο τεχνική μουσικά και οι στίχοι παρέμειναν ίδιοι (σατανισμός στο φουλ), όλα έδειξαν ότι οι περισσότεροι, αυτού του κύματος, δεν είναι απόλυτα ταυτισμένοι με την λατρεία προς το Διάβολο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ασπάζονται τον Χριστιανισμό ή κάποια άλλη οργανωμένη θρησκεία. Οι εμφανίσεις με καρφιά, βάψιμο corpse paint και τα σκηνικά στα live με μεσαιωνικά όπλα, βασανιστήρια, ανάποδους σταυρούς, πεντάλφες ή ακόμα και παλουκωμένες κεφάλες ζώων είναι πιο πολύ marketing παρά ιδεολογία.

Η Νορβηγία συνέχισε και συνεχίζει να βγάζει συγκροτήματα αυτού του ιδιώματος. Άλλοι εκπρόσωποι ήρθαν από Σουηδία και Φινλανδία και άλλες χώρες από Κεντρική Ευρώπη. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, μεγάλη σχολή έβγαλε και η χώρα μας. Και όχι ετεροχρονισμένα: παράλληλα με την πρώτη περίοδο των Νορβηγών. Οι κύριοι εκπρόσωποι μας είναι οι Rotting Christ (και παραμένουν). Παρενθετικά σας θυμίζω πάλι την υπόθεση των Σατανιστών της Παλλήνης 1992-1993. Ακόμα θυμάμαι που ήμουν Λύκειο και με ρωτούσαν για να με ξεψαχνίσουν γονείς και συγγενείς που βρίσκομαι και τι πιστεύω (ναι το παραδέχομαι ήμουν και εγώ φανατικός του Black metal τότε ειδικά των Rotting Christ και παραμένω). Τέλος πάντων...

Με βάση όλα αυτά τα ωραία που είπαμε για την ιστορία του Black Metal, παρακάτω θα βρείτε μερικά διαμάντια από την πρώτη περίοδο και όχι μόνο. Αυτή τη φορά δεν θα σας βάλω συγκεκριμένα κομμάτια αλλά δίσκους. Καθώς επίσης δεν θα  κάνω κάποια επεξήγηση στους στίχους αφού η θεματολογία τους είναι μια. Αποκρυφισμός, Σατανισμός! Όποιες και αν είναι οι θρησκευτικές σας προτιμήσεις και πιστεύω δείτε τα μουσικά. Αξίζουν! Καλή ακρόαση!

  De Mysteries Dom Sathanas – MΑΥΗΕΜ (1993, Νορβηγία )
  

Hvis Lyset Tar Oss – BURZUM (1994 , Νορβηγία) (ηχογραφήθηκε το 1992)
   

  Transilvanian Hunger – DARKTHRONE (1994, Νορβηγία)
   


Diabolical Fullmoon Mysticism – IMMORTAL  (1992 , Νορβηγία )  


In The Nightside Eclipse – EMPEROR (1994, Νορβηγία)
  


  Enthrone Darkness Triumphant – DIMMU BORGIR ( 1997, Νορβηγία )  Under The Sign Of Hell – GORGOROTH (1997, Νορβηγία )
   


  Heaven Shall Burn – MARDUK (1996, Σουηδία)
 


  The Secrets Of The Black Arts – DARK FUNERAL
(1996, Σουηδία )
 

  Dusk…And Her Embrace – CRADLE OF FILTH (1996, Αγγλία)
  


  Ugra-Karma – IMPALED NAZARENE  (1993, Φινλανδία)    Satanica – ΒΕΗΕΜΟΤΗ (1999, Πολωνία) 
  The Diabolic Serenades – ANCIENT RITES (1994, Βέλγιο )  Thy Mighty Contract – ROTTING CHRIST (1993, Ελλάδα )  Crossing The Fiery Path – NECROMANTIA (1993, Ελλάδα)


Μείνετε συντονισμένοι για το δέκατο και τελευταίο μέρος - έκπληξη!!!
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα