Knockin' on Heaven's Door – Μέρος Δέκατο

Τελευταίο και φαρμακερό!
Διαβάστηκε φορες
Πόσες φορές δεν έχετε αγοράσει ένα δίσκο από το εξώφυλλο ή από το όνομα του συγκροτήματος ή τον τίτλο του δίσκου; Προσωπικά το έχω κάνει πάρα πολλές φορές και πιστεύω και αρκετοί από σας που ασχολείστε με τη μουσική.

Tα rock/metal συγκροτήματα πάντα είχαν -και έχουν ακόμη- εξώφυλλα τα οποία τραβούν άμεσα την προσοχή. Πόσο μάλλον όταν μπλέκεται το θέμα της θρησκείας. Εξώφυλλα  που άλλοτε είναι ευρηματικά ή  άκρως προκλητικά ακόμη και αποκρουστικά. Έτσι, θα κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα με εξώφυλλα από δίσκους που δεν περνούν απαρατήρητα. Μάλιστα κάποιοι δίσκοι από αυτούς είναι μνημειώδεις.

Αυτή τη φορά δεν θα πούμε πολλά λόγια αφού το λόγο έχουν οι εικόνες. Πάνω από την εικόνα του εξώφυλλου κάθε δίσκου υπάρχουν πληροφορίες για το έτος κυκλοφορίας, τους μουσικούς που συμμετείχαν στην ηχογράφησή του και τον καλλιτέχνη που επιμελήθηκε το εξώφυλλο.

Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από μέρους μου αλλά και εκ μέρους της Στέλλας, που επιμελήθηκε τα έξι πρώτα μέρη του αφιερώματος, για το χρόνο που αφιερώσατε στα κείμενα μας. Ελπίζω να τα ευχαριστηθήκατε όπως και εμείς και να σας δώσαμε πάτημα να ψάξετε ορισμένα πράγματα παραπάνω στο θέμα μουσική και θρησκεία.

Ας δούμε λοιπόν τους δίσκους:

Black Sabbath - Heaven And Hell, 1980
(Ronnie James Dio - φωνητικά, Tony Iommi - κιθάρα, Geezer Butler - μπάσο, Bill Ward - drums)
Το εξώφυλλο του δίσκου είναι μέρος του πίνακα 'Smoking Angels' του Lynn Curlee, ο οποίος εμπνεύστηκε από μια φωτογραφία γυναικών ντυμένων άγγελοι να καπνίζουν στα παρασκήνια μιας παράστασης σε κολέγιο του 1928.

Black Sabbath Heaven and Hell


Death - Spiritual Healing, 1990

(Chuck Schuldiner - φωνητικά/κιθάρα, James Murphy - κιθάρα, Terry Butler - μπάσο, Bill Andrews - drums)
To εξώφυλλο έχει δημιουργήσει ο Ed Repka, γνωστός για τα εξώφυλλα πολλών metal δίσκων.  
Death Spiritual Healing
 
Slayer - Hell Awaits, 1985

(Tom Araya - φωνητικά/μπάσο, Kerry King - κιθάρα, Jeff Hanneman - κιθάρα, Dave Lombardo - drums)
H Wikipedia αναφέρει ως καλλιτέχνη του εξώφυλλου τον Albert Cuellar, αλλά υπάρχουν φωνές (για παράδειγμα εδώ) που θεωρούν ότι η έμπνευση ήρθε από τον εικονογράφο Jean Giraud (ο γνωστός Moebius) και το έργο του Approaching Centauri του 1977.
Slayer Hell Awaits

Celtic Frost - To Mega Therion, 1985

(Tom Warrior - φωνητικά/κιθάρες, Dominic Steiner - μπάσο, Reed St. Mark - drums)
To εξώφυλλο είναι από τον πίνακα 'Satan I' του Χανς Ρούντολφ Γκίγκερ, Ελβετού σουρεαλιστικού ζωγράφου, έργα του οποίου χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά εξώφυλλα δίσκων και άλλα μέσα, καθώς και στον κόσμο του τατουάζ. Τα έργα του εκτίθενται στο πολύ ενδιαφέρον μουσείο που φέρει το όνομά του στην πόλη Gruyères της Ελβετίας.
Celtic Frost To Mega Thirion

Deicide - Once Upon The Cross, 1995

(Glen Benton - φωνητικά/μπάσο, Eric Hoffman - κιθάρες, Brian Hoffman - κιθάρες, Steve Asheim - drums)
O Trevor Brown, Βρετανός που ζει από το 1994 στην Ιαπωνία είναι ο καλλιτέχνης πίσω από το εξώφυλλο. Ο Brown έχει εκθέσει τα έργα του σε πολλούς χώρους τέχνης ανά τον κόσμο και έχει εκδώσει αρκετά βιβλία με τα έργα του.
Deicide Once Upon the Cross

Exhorder - Slaughter In The Vatican, 1990

(Kyle Thomas - φωνητικά, Vinnie Labella - κιθάρες, Jay Ceravolo - κιθάρες, Chris Nail - drums)
Το εξώφυλλο έχει δημιουργήσει ο Kent Mathieu, ο οποίος έχει επιμεληθεί όλο το artwork του δίσκου.
Exhorder Slaughter in the Vatican
Paradox - Heresy, 1989
(Charly Steinhauer - φωνητικά / κιθάρες, Markus Spyth - κιθάρες, Roland Stahl - μπάσο, Alex Blaha – drums)
Paradox Heresy

Mortuary Drape - All The Witches Dance, 1994

(Maniac Of Sacrifice – κιθάρες, Diabolic Obsession – μπάσο, Wildness Perversion - φωνητικά /drums, Old Necromancer – κιθάρες)
Για τη φωτογραφία του εξώφυλλου, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία, φημολογείται ότι την τράβηξαν τα μέλη της μπάντας, όταν έπαιρναν μέρος σε τελετές μαύρης μαγείας και απεικονίζει αληθινό πτώμα.

mortuary_drape-all_the_witches_dance

Aphrodite's Child - 666 , 1972
(Vangelis Papathanasiou – πλήκτρα, Demis Roussos - φωνητικά/ μπάσο, Lucas Sideras – drums, Argyris Koulouris – κιθάρες)
Το εξώφυλλο αυτού του δίσκου συνέβαλε στη διατήρηση των κατηγοριών περί βλασφημίας που είχε δεχτεί το συγκρότημα με την κυκλοφορία του δίσκου. Η αναγραφή «Αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε υπό την επήρεια "sahlep"» θεωρήθηκε από τους φονταμενταλιστές χριστιανούς ως αναφορά στη μαύρη μαγεία. Η αλήθεια είναι ότι το "sahlep" δεν ήταν τίποτα άλλο από το σαλέπι.
Το εξώφυλλο παρουσίασε αρχικά ο Gerard Fallec, ο οποίος είχε και την ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο αριθμός 666 αντί για τον τίτλο ‘The Apocalypse Of John’. Στην αρχή παρουσίασε ένα έργο με το 666 σε άσπρους αριθμούς σε μαύρο φόντο. Το συγκρότημα όμως προτιμούσε ένα κόκκινο φόντο και τους αριθμούς σαν πινακίδα σε άσπρο ή μαύρο. Ο Gerard παρέδωσε τελικά το γνωστό εξώφυλλο, το οποίο είχε δημιουργήσει άγνωστος καλλιτέχνης, το όνομα του οποίου δεν έμαθαν ποτέ, όπως δήλωσαν τα μέλη του συγκροτήματος.

aphrodite's child 66

At The Gates - Slaughter Of The Soul, 1995
(Thomas Lindberg – φωνητικά,  Anders Bjorler – κιθάρες,  Jonas Bjorler – μπάσο,  Martin Larsson – κιθάρες, Adrian Erlandsson – drums)
Για το εξώφυλλο και το artwork του δίσκου δούλεψαν ο Kristian Wåhlin γνωστός στο χώρο του metal για την τέχνη του ως Necrolord, οι Absolute Design Associates και οι Σουηδοί Frequent Form.

at the gates salughter of the soul

DIO - Holy Diver, 1983
(Ronnie James Dio – φωνητικά, Vivian Campbell – κιθάρες, Jimmy Bain – μπάσο, Vinny Appice – drums)
Το εξώφυλλο από τον Randy Berrett παρουσιάζει το σύμβολο της μπάντας, τον Murray να έχει παγιδεύσει έναν καθολικό ιερέα σε αλυσίδες μέσα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα. Ο Dio θέλοντας να υπερασπιστεί την άποψη «μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο» ("don’t judge a book by its cover") δήλωσε πως τα φαινόμενα μερικές φορές απατούν και ότι το εξώφυλλο θα μπορούσε να ερμηνευτεί αλλιώς, δηλαδή ο ιερέας να σκοτώνει το διάβολο.

dio holy diver

Onslaught - Power From Hell, 1985
(Paul Mahoney - φωνητικά / μπάσο,  Nige Rocket – κιθάρες, Jase Stallard – κιθάρες, Steve Grice – drums)
Το εξώφυλλο παρουσιάζει έργο του Pushead, καλλιτέχνη και heavy metal μουσικού, ο οποίος ίδρυσε τις δισκογραφικές Pusmort Records και Bacteria Sour και έγινε περισσότερο γνωστός για τα εξώφυλλα των Metallica και Misfits.
onslaught power from hell

Selefice - Where Is The Heaven, 1993

(Miltos Jalagiannis - φωνητικά/κιθάρες, Petros Mihopoulos – κιθάρες, Dimitris Vrahidis – μπάσο, Vaggelis Kalergis – drums)
selefice where is heaven

Bathory - Under The Sign Of The Black Mark, 1987

(Quorthon – φωνητικά, όλα τα όργανα)
Η φωτογραφία του εξώφυλλου είναι του Gunnar Silins, και βασίζεται στον πίνακα ‘Witches Sabbath’ (1789) του Ισπανού ζωγράφου Francisco de Goya. Ο κερασοφόρος κύριος της φωτογραφίας είναι ο Leif Ehrnborg, ένας διάσημος Σουηδός bodybuilder της εποχής.
bathory under the sign of the black mark

Ghost - Opus Eponymous, 2010

(Papa Emeritus I - φωνητικά, 5 Nameless Ghouls)
Το εξώφυλλο του δίσκου αυτού πιστώνεται στους Trident Arts, ένα Σουηδικό metal art/ design studio και Basilevs 254 και είναι εμπνευσμένο από το Σάλεμς Λοτ, μυθιστόρημα του Στίβεν Κίνγκ.
Ghost Opus Eponymous


Διαβάστε ακόμα