Στέλιος Πετράκης Quartet - Αυγή τσ’ Αυγής

Μουσική από την Κρήτη παιγμένη από εξαιρετικούς νέους μουσικούς.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις: Μουσική από την Κρήτη παιγμένη από εξαιρετικούς νέους μουσικούς

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις: Βόρεια μονοπάτια, Κάβο Σίδερος.

Βαθμολογία : 8/10

Tο Κρητικό Κουαρτέτο αποτελείται από τέσσερις μουσικούς. Όλοι νέοι σε ηλικία, μα με σεβασμό και αρτιότητα στο παίξιμο του υλικού του δίσκου.

Η Ενορχήστρωση του Στέλιου Πετράκη εκμεταλλεύεται τη Λύρα (Πετράκης), το Λαούτο (Πετράκης, Σταυρακάκης Γιώργος), τη Μαντούρα (Μαυρόκωστας), το Μαντολίνο (Σταυρακάκης Αντώνης), τη Λυρούκλα, ένα καινοφανές όργανο με σχήμα κρητικής λύρας και μέγεθος και συχνότητες τσέλου (Μαυρόκωστας). Τραγουδούν ο Αντώνης και ο Γιώργος Σταυρακάκης. Στο δίσκο και στις συναυλίες του σχήματος ακούγονται από ριζίτικα και τον Ερωτόκριτο, μέχρι σύγχρονες συνθέσεις, με κοινό το στοιχείο του σεβασμού. Χαρακτηριστικό σε ότι επιχειρεί μουσικά το κουαρτέτο είναι η οικονομία που εκπέμπουν τα παιξίματα των μουσικών και η σταθερότητα με την οποία κυλάει το άκουσμα σε κάθε ακρόαση.

Το σχήμα παράγει άριστα ενορχηστρωμένα και εκτελεσμένα κομμάτια, με σαφείς τους ρόλους, τους χώρους και τους χρόνους των οργάνων προς τον τελικό ήχο. Αυτό είναι περισσότερο έκδηλο στα κομμάτια που ηχογραφήθηκαν ζωντανά. Ιδιαιτερότητα, και κάλυψη πηγαίας ανάγκης στο άκουσμα ορισμένων ρυθμών, αποτελεί ο χορός του Θανάση Μαυρόκωστα που συμπληρώνει την αφήγηση.

Ο εν λόγω δίσκος που αποτελεί την πρώτη ηχογραφημένη δουλειά του Κουαρτέτου, έχει ήδη βραβευτεί από τη Γαλλική Ακαδημία και έχει βρεθεί ανάμεσα σε άλλους δίσκους του εξωτερικού στα world music charts Europe. Ακόμα, το Κουαρτέτο έχει συχνές παρουσίες και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, και ιδιαίτερα ο εξάρχων του σχήματος, Στέλιος Πετράκης επιλέχθηκε από τη Γαλλική κρατική ραδιοφωνία ως ο ικανότερος μουσικός εκπρόσωπος για να ηχογραφήσει έργο αφιερωμένο στην τέχνη της Κρητικής Λύρας. 

Η ευκολία με την οποία περνάει στον ακροατή ένα, ούτως ειπείν, τοπικό είδος μουσικής είναι αξιοθαύμαστη, και αποδεικνύει πως μια προσεγμένη από όλες τις απόψεις ηχογράφηση λάμπει με μόνο μέσο την αρχή της, την μουσική. Και τα πετυχαίνει αυτά, όχι μόνο ως ένας δίσκος με τραγούδια από την Κρήτη, αλλά ως πλήρες μουσικό υλικό.


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα