mellow lizard

Γνωρίζοντας τον Mellow Lizard

Δεν υπάρχει μετάφραση που να το προσδιορίζει επακριβώς. Είναι κάτι που λιώνει, κάτι γλυκό.
Διαβάστηκε φορες
Όταν συναντάς  ενδιαφέροντες μουσικούς, δεν μπορείς παρά να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία και να τους ταράξεις στις ερωτήσεις.Να κλέψεις λίγη από την ιδιαιτερότητά τους και να δώσεις την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να τους γνωρίσει και γιατί όχι; να τους αγαπήσει!

Έτσι, αφού πέτυχα τον Mellow Lizard και τους μουσικούς που τον συνοδεύουν στις ζωντανές του εμφανίσεις ένα μεσημέρι σε μια δροσερή γωνιά του Ηρακλείου, αποφάσισα να τους κάνω μερικές ερωτήσεις. Εκείνοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη τους χαρά και έτσι μία πολύ όμορφη κι εποικοδομητική συζήτηση έλαβε χώρα. Τη συζήτησή μας αυτή σας παραθέτω στη συνέχεια.

Ας γνωρίσουμε πρώτα τα μέλη της μπάντας, όπως μας παρουσιάζονται μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook.

Recording Sessions:

Mellow Lizard (Thodoris Tabakakis): vocals/guitars/Bass guitar/percussion/Synth

Live Sessions:

Thodoris: Guitar/vocals
 Gregory: Bass Guitar/Vocals
 Odysseas: Percussion
Alexandros: Guitars/Vocals


Ποιος είναι ο Mellow Lizard; Πώς ξεκίνησες κι έπειτα πώς βρήκες τα υπόλοιπα μέλη για τις ζωντανές εμφανίσεις σας;

Ξεκίνησα περίπου πριν δύο χρόνια, το '14. Δεν έχουν περάσει δυο χρόνια συνολικά. Ξεκίνησε επειδή δεν ήθελα να παίζω διασκευές σε κομμάτια - ήμουν σε τέτοια μπάντα-και ήθελα να γράψω δική μου μουσική. Αν και, όπως ξεκίνησα δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, κακομιξαρισμένα και ορχηστρικά βασικά. Και κάπως έτσι άρχισε. Ένα παιδί μου έδωσε μία κάρτα ήχου κι ένα μικρόφωνο κι έτσι ξεκίνησα να γράφω. Έπειτα άρχισε να παίρνει ένα ύφος , ήξερα πλέον τι θέλω να γράψω, ηχογράφησα πέντε έξι κομμάτια, τα έβαλα σε ένα EP και τα κυκλοφόρησα.

Κι έπειτα για τα lives; 

Θοδωρής: Είχα ξεκινήσει μόνος μου και κάποια στιγμή ήθελα να παίξω ζωντανά τη μουσική μου. Γενικότερα έγραφα ολοκληρωμένη μουσική: μπάσο, τύμπανα, φωνές. Και δεν γίνεται live να παίξω όλα τα όργανα μόνος μου (γελάει). Έτσι μίλησα στον Γρηγόρη αρχικά, μετά στον Οδυσσέα και βρήκα κι ένα παιδί για το μπάσο κι έπειτα τον Αλέξανδρο, που κι εκείνον θα τον χάσουμε τώρα, αλλά πιστεύω θα βρούμε άτομο αξιόπιστο.

Γρηγόρης: Γενικά στο live έχεις κάποια προβλήματα. Καθώς ο Θοδωρής έχει στο μυαλό του μία ιδέα κι εμείς την υλοποιούμε, θα υπάρχουν κάποια θέματα, όπως ότι μπορεί κάποιος να το εκτελεί διαφορετικά, θα έρθει ένα καινούριο άτομο και θα βάλει το λιθαράκι του. Έχουμε βέβαια την ευελιξία  ότι μπορούμε να δώσουμε στο κοινό διαφορετικά ακούσματα.Διαφορετικά θα ακούσει στη studio version και διαφορετικά στη live version. Είναι ωραίο αυτό νομίζω γιατί εξερευνεί έτσι ο ακροατής τη μουσική.

Είναι θέμα εξέλιξης;
Γρηγόρης: Είναι κυρίως θέμα οπτικής γωνίας. Το ίδιο πράγμα από διαφορετική σκοπιά.

Ακούς κάτι διαφορετικό χωρίς να βάζεις στην άκρη το πρωτότυπο.

Γρηγόρης:  Εννοείται, ο Θοδωρής εξάλλου είναι εκείνος που δίνει το οκ στις αλλαγές. Το project είναι δικό του.

Γενικά είσαι ανοιχτός στις αλλαγές; Αν κάποια στιγμή σου πει κάποιος πως, για να γίνεις γνωστός στο ευρύτερο κοινό, πρέπει να αλλάξεις κάποια στοιχεία εσύ θα το έκανες αυτό;
Εννοείς πάνω στη μουσική; Ναι, γιατί όχι. Εντάξει, εξαρτάται βασικά πόσο. Σε σημείο που να μην αλλοιώνει το στυλ μου, ναι, θα το δεχόμουν.

Θα άλλαζες στυλ μόνο και μόνο για να σε γνωρίσει ο κόσμος;
Όχι. Σίγουρα όχι. Αν δεν κάνεις αυτό που σου αρέσει, είναι κακό.

Η μουσική σου  προσωπικά μου βγάζει κάτι το ιδιαίτερο. Ότι χρειάζεται σκέψη, είναι ιδιαίτερη αλλά μπορεί να αγγίξει πολύ κόσμο. Δεν είναι κάποιο είδος που δεν έχει απήχηση.

Γρηγόρης: Παρόλο που η ψυχεδέλεια δεν είναι κάτι δύσκολο μουσικά, όπως και η μουσική του Θοδωρή, η μαγεία βγαίνει μέσα από το συναίσθημα, γιατί γράφει όταν το έχει ανάγκη και όχι για να γράψει απλώς και να κυκλοφορήσει ένα EP.

Μιλώντας γενικά για την ψυχεδέλεια.

Υπάρχει από τα 60s, 70s και σήμερα πλέον την αναγεννούν. Υπάρχουν  πάρα πολλές μπάντες που παίζουν κι έχουν vintage ήχο, σαν να ακούς 60s. Είναι ωραίο, καθώς πρόκειται για μουσική που την ακούς και σήμερα. Κι από μία άλλη οπτική γωνία, όπως κάνουν οι Black Angels, οι οποίοι έχοντας επιρροές από πολλά είδη μουσικής, τα πάντρεψαν κι έβγαλαν ένα πολύ όμορφo αποτέλεσμα. Είχαν επιρροές από Doors, και κάτι από Garage, ομόηχο της ψυχεδέλειας. Στα 60s ήταν πιο genlte, πιο ειρηνική η φάση.

Εσένα, Θοδωρή, ποια είναι τα ακούσματά σου;

Αγαπημένη μπάντα θα έλεγα πλέον πως είναι οι  Brian Jonestown Massacre. Βlack Angels ακούω πολύ τελευταία. Έχω περάσει κι από stoner για λίγο.

Γρηγόρης: Όταν γνώρισα τον Θοδωρή ήταν σε φάση Guns 'n Roses. Θεωρώ πως τέτοια συγκροτήματα, επηρεάζουν τα εφηβικά σου χρόνια, αλλά δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ τέτοια στοιχεία. Ίσως βγουν κάποια στοιχεία αυθόρμητα, όπως μια μπασογραμμή.

Οι υπόλοιποι μουσικοί είστε του ίδιου στυλ και όταν σας έγινε η πρόταση συμφωνήσατε αμέσως ή είπατε οκ, πάμε να το δοκιμάσουμε ; Συγκεκριμένα εσύ έχεις πειραματιστεί και με αρκετά είδη.

Γρηγόρης: Όταν έγραφε στην αρχή  trip hop ο Θοδωρής, κατάλαβα ότι ήταν μία καλή δουλειά και κάτι πήγαινε να γίνει, αλλά εκεί που τον παρακολούθησα στενότερα ήταν, όταν έβαλε τα φωνητικά και είχε κατασταλάξει στο είδος του. Τότε ξεκίνησα να παίζω κομμάτια του και στην εκπομπή και μάλιστα δεν ήθελα να τα κατεβάσω από το sound cloud αλλά ήθελα να μου στείλει από το δικό του αρχείο,ώστε να είναι η ανώτερη ποιότητα. Όταν με ρώτησε αν θέλω να συμμετέχω στην live μπάντα που παίζει ψυχεδέλεια, δέχτηκα. Η αγαπημένη μου μπάντα ήταν, είναι και θα είναι οι Doors. Διαφορετική από την κλασική ψυχεδέλεια των  Jefferson airplane. Βγήκε ένα υπέροχο αποτέλεσμα μέσα από στοιχεία από διαφορετικά είδη. Οπότε πήγα και γνώριζα τι θα κάνουμε.

Ο Οδυσσέας έχει πολλά διαφορετικά ακούσματα και περίεργα. Από stoner- έχει παίξει κιόλας- μέχρι κλασικό rock. Θα ακούσει και ska και reggae, hip hop. Είναι ανοιχτός και ανήσυχος στο θέμα της μουσικής. Είχαμε και μέλη που άκουγαν ένα εντελώς διαφορετικό είδος, γι΄αυτό ίσως δεν προχώρησε κιόλας. Κι επειδή, όπως ξαναείπα, είναι μουσική του Θοδωρή που εμείς αναπαράγουμε, προσθέτουμε μεν στοιχεία, αλλά δεν αλλάζουμε την πρώτη ύλη.

 Ο Αλέξανδρος που παίζει κιθάρα έχει ακούσματα από Garage μέχρι funk folk, ψυχεδέλεια και undergroun μπάντες. Πιστεύω πως μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στο είδος μας γιατί είναι underground. Εφόσον είναι ιδιαίτερος στα ακούσματά του  μπορεί να ελιχθεί και μπορούμε κι εμείς να διαχειριστούμε το υλικό που μας δίνει.


Στο Ηράκλειο είστε γνωστοί. Υπάρχει κοινό που να μπορεί να ακολουθήσει το δικό σας είδος;

Υπάρχει γενικά η ανησυχία, περισσότεροι όμως θα ακούσουν από το εξωτερικό, παρά εδώ. Προς το παρόν τουλάχιστον πιο πολλοί μας έχουν ακούσει απ' έξω. Στο εξωτερικό γνωρίζουν τα μέσα να ψάξουν. Βέβαια στα lives  έχουμε κοινό, αλλά δεν γνωρίζω αν και γυρνώντας σπίτι μας ακούνε. Όπως επίσης κανένας στην Ελλάδα δεν έχει αγοράσει τον δίσκο που πουλάω στο Bandcamp. Ούτε κι εγώ θα αγόραζα έναν δίσκο από μία μπάντα, αν δεν τον είχα αναλογικά στο χέρι μου. Οι ξένοι έχουν περισσότερο αυτό το συνήθειο ή θα βάλουν στο ipod να το κατεβάσουν.

Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να κατεβάζουν κι από το youtube. Σαν να περιμένουν να τους φέρουν ό,τι επιθυμούν στα πόδια τους. Γι΄αυτό και δεν μας ακούνε πολλοί Έλληνες και γι' αυτό μπάντες που η βιομηχανία ξεχωρίζει, όπως μεγάλες μπάντες της stonerτα τελευταία χρόνια,λ έγιναν  γνωστές, γιατί έπαιξαν σε πολλές πόλεις.

Αλλά γενικά στο Ηράκλειο υπάρχει μία ανησυχία. Βοήθησε και η Στοά 60, ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος. Έχουμε παίξει δύο φορές με πάρα πολύ καλούς μουσικούς, ανήσυχα πνεύματα, μπροστά σε ανήσυχο κοινό.

Πιστεύετε λοιπόν ότι συντελείται πρόοδος; Κάθε χρόνο βλέπω και κάτι καινούριο στο Ηράκλειο.

Υπάρχουν άτομα που ήταν στη δική μας φάση, της δημιουργίας, και μεγαλώνοντας έχουν μείνει στη φάση αυτή. Και καλώς έμειναν, γαιτί αναβαθμίζουν την πόλη πολιτισμικά. Είναι καλό που δεν συμβιβάζονται. 

Μellow Lizard. Ποια από τις σημασίες του mellow να λάβουμε υπόψη μας; Ότι είσαι σε μία φάση ωρίμανσης ίσως;

Δεν υπάρχει μετάφραση που να το προσδιορίζει επακριβώς. Είναι κάτι που λιώνει, κάτι γλυκό. Δεν έχει να κάνει με το ότι ωριμάζω. Το όνομα ταιριάζει γιατί η μουσική είναι απαλή. Είχα ζητήσει από μία κοπέλα να μου κάνει ένα σκίτσο. Δεν ήξερα τότε γιατί δεν είχα μπάντα. Της είχα ζητήσει να μου κάνει έναν ινδιάνο και μία σαύρα. Από το σκίτσο λοιπόν βγήκε το όνομα. Ξεκίνησα κι έγραφα μουσική, κι ένα κομμάτι που τώρα έχω σβήσει το είχα ονομάσει  mellow. Η μουσική  έπειτα ήταν απαλή, ειρηνική. Το όνομα δεν βγήκε από την αγάπη μου για τις σαύρες.

Είναι κάτι που σε εμπνέει; Κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα ή πρόσωπο;

Όλα μου τα κομμάτια έχουν να κάνουν με κάτι τέτοιο πάνω κάτω. Δεν θα μπω στη διαδικασία να γράψω ένα κομμάτι για να γράψω. Ανάλογα με το πώς είμαι, θα γράψω. 

Θα σας άρεσε να κάνετε περισσότερες εμφανίσεις στην Αθήνα; Ή θα θέλατε να μείνετε εδώ;

Πιστεύω πως όσο φεύγω από το Ηράκλειο τόσο καλύτερα. Τα μαγαζιά που μπορούν να υποστηρίξουν εδώ τη μουσική μας είναι ελάχιστα. To Blow Up και η Στοά, που είναι από εμάς για εμάς. 


Σκέφτεσαι να μετακομίσεις Αθήνα;

Για να μετακομίσω δεν ξέρω, δεν θα μου άρεσε κιόλας να μένω μόνιμα στην Αθήνα, αλλά αν υπάρξει συμφωνία με κάποια δισκογραφική και χρειαστεί να είμαι εκεί για ηχογραφήσεις, ναι. Θα προτιμούσα για το εξωτερικό. Έχουν γίνει και κάποιες προτάσεις, υπάρχουν άνθρωποι που μας έχουν πει να επικοινωνήσουμε μαζί τους για ό,τι θέλουμε, αν επιθυμούμε να παίξουμε στην πόλη τους να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους.

Επομένως ποια η σχέση σας με το εξωτερικό μέχρι στιγμής;

Υπάρχει πιο άμεση απήχηση με το εξωτερικό μέχρι στιγμής. Ο κόσμος μας ακούει, θέλει να μας δώσει συμβουλές,να βοηθήσει αν γνωρίζει άτομα που ασχολούνται με τη δισκογραφία. Στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει. Μέχρι στιγμής μας έχουν μιλήσει ελάχιστες Έλληνες στη σελίδα μας. Πέρα από τον Αντώνη που έχει παραθέσει ένα κομμάτι μου σε άρθρο του στο Vice, που είχε να κάνει με μπάντες που είχε ακούσει στο soundcloud, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Τώρα άρχισε να υπάρχει κάποια κινητικότητα  λόγω των εμφανίσεων που έχουμε κλείσει. Έχουν αυξηθεί τα likes στη σελίδα μας από Έλληνες. Νομίζω πως εδώ θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια να αναδειχθείς απ' ό,τι στο εξωτερικό κι από τη μεριά της δισκογραφίας. Επίσης δεν υπάρχει το αντίστοιχο κοινό, ενώ έξω τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα,

Πείτε μας για τις εμφανίσεις σας.

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου παίζουμε στην Κόρινθο, στην Αγκινάρα και το Σάββατο στις 16,  στον Βύρωνα στο Spirit Plus. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνουμε εκτός Ηρακλείου. Νομίζω πως κι αυτό είναι το όνειρο ενός μουσικού, να παίξει σε άλλη πόλη κι έπειτα στο εξωτερικό.
Ακόμη, θα παίξουμε στο Downtube την 1η Οκτωβρίου που θα γίνει εδώ και μιλάμε με το φεστιβάλ στο Αστρίτσι, ώστε να παίξουμε στην τελετή λήξης στις 31 Ιουλίου, αλλά δεν είναι ακόμη σίγουρο.

Κι όσον αφορά στη δισκογραφία;

Έχω κυκλοφορήσει ένα EP, το Some kind of magic, το οποίο πωλείται στο bandcamp σε digital μορφή και τώρα συζητάμε με μία δισκογραφική να κάνουμε ένα βινύλιο, στο οποίο θα υπάρχουν οκτώ κομμάτια. Τα τέσσερα θα προέρχονται από τον πρώτο δίσκο και θα περιλαμβάνονται ακόμη τέσσερα, που έχουν ήδη ανέβει στο soundcloud, απλώς δεν υπάρχουν κάπου συγκεκριμένα. Είχα προβληματιστεί να βάλω κομμάτια από τον πρώτο δίσκο, αλλά μου είπαν πως είναι διαφορετικά να τα ακούς σε βινύλιο. Το βινύλιο θα βγει αρκετά αργά, στα τέλη του '16. Κι έπειτα θα το έχουμε και στις εμφανίσεις μας, αλλά θα μπορεί να το αγοράσει όποιος επιθυμεί και online από την εταιρεία.


Τους ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική κουβέντα που είχαμε μαζί τους και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία! Όσοι βρίσκεστε απόψε στην Κόρινθο και αύριο στην Αθήνα, μην τους χάσετε!!

Βρείτε το EP Some Kind of Magic εδώ

Διαβάστε ακόμα