Ανασκόπηση A' εξαμήνου 2016: Ελληνικοί δίσκοι

Ποιο δίσκο επέλεξαν οι συντάκτες μας για νούμερο 1 της ελληνικής λίστας;
Διαβάστηκε φορες
Μετά την Ανασκόπηση των Ελληνικών τραγουδιών, περνάμε στη λίστα με τα Ελληνικά άλμπουμς που ψήφισαν οι συντάκτες μας ως τα καλύτερα για το πρώτο εξάμηνο του 2016.


1. Απόστολος Ρίζος - 6
2. Παύλος Παυλίδης & B-Movies - Μια Πυρκαγιά Σ' Ένα Σπιρτόκουτο
3. Νατάσσα Μποφίλιου - Βαβέλ
4. The Boy - Έτοιμοι Ένα
5. Mechanimal - Delta Pi Delta


Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Απόστολος Ρίζος με τον δίσκο "6", που φέρει έναν τίτλο συμβολικό κι ένα εξώφυλλο πρωτότυπο. Έξι μουσικά διηγήματα γραμμένα την τελευταία εξαετία, που ξεκινούν από την προσωπική ματιά για να φτάσουν στο ευρύτερο συνολικό βλέμμα, μπολιασμένα με την ιδιαίτερη ευαισθησία του Απόστολου. Το "Σ' αυτή τη χώρα" (σε στίχους Τάμμυς Τσέκου) και "Το ψάρι" (πρόσφατα κυκλοφόρησε το video clip) αγαπήθηκαν ήδη από το κοινό στο πρώτο άκουσμα. Τα 6 διαμαντάκια του "6" συντελούν έναν πολύ όμορφο δίσκο που επάξια του χαρίζει την πρωτιά.

Στη δεύτερη θέση συναντάμε ένα δίσκο που έκανε μεγάλη αίσθηση στο μουσικόφιλο κοινό, το "Μια Πυρκαγιά Σ' Ένα Σπιρτόκουτο" του Παύλου Παυλίδη σε συνεργασία με τους B-Movies, ένα μόλις χρόνο μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης δουλειάς του. Με την χαρακτηριστική χροιά του, τις ταξιδιάρικες μελωδίες του και τους παραμυθένιους στίχους του, καταφέρνει - για άλλη μια φορά - να "ζωγραφίσει" έναν αλλόκοτα ελκυστικό κόσμο.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νατάσσα Μποφίλιου με τη "Βαβέλ" της , ένα δίσκο που επιβεβαιώνει την επιτυχία του μουσικού τριδύμου Νατάσσα Μποφίλιου-Θέμης Καραμουρατίδης-Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Αυτή τη φορά ντύνουν τα τραγούδια τους με ένα πολυπολιτισμικό περίβλημα και χαρίζουν ένα στοχευμένο και δομημένο δίσκο, με ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις και όμορφο στίχο.

Στην τέταρτη θέση έχουμε τον ξεχωριστό καλλιτέχνη Τhe Boy ή αλλιώς Αλέξανδρο Βούλγαρη και τον δίσκο του "Έτοιμοι Ένα". Πρόκειται για ένα ελληνόστιχο άλμπουμ, εξαιρετικά ενδιαφέρον, όπως είναι άλλωστε και η προσωπικότητα του The Boy. Τα στοιχεία τους στον δίσκο έδωσαν και οι "Κτίρια τη Νύχτα" και "Δεσποινίς Τρίχρωμη", ενώ αναμένεται σε λίγο καιρό και η κυκλοφορία του "Έτοιμοι δύο".

Στην πέμπτη θέση έρχεται ένα συγκρότημα και δη αγγλόφωνο, η μπάντα Mechanimal με τον δίσκο "Delta Pi Delta". Με μυστηριακούς, ηλεκτρονικούς, διαστημικούς ήχους αφήνουν το στίγμα τους στην ελληνική αγγλόφωνη μουσική σκηνή και το επισφραγίζουν με τον τρίτο δίσκο τους και το συμβολικό ακρώνυμο ΔΠΔ που περιλαμβάνει, μάλιστα, και δύο ορχηστρικά τραγούδια.


6. Papercut - Pockets Of Silence
7. Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης - 38 τ.μ.
8. Μαρία Παπαγεωργίου - Μνήμη
9. Daphne And The Fuzz - Daphne And The Fuzz
10. Σπύρος Γραμμένος - 16


Η έκτη θέση περιλαμβάνει έναν, επίσης, αγγλόφωνο δίσκο (με μία ελληνόφωνη διασκευή) τον Pockets Of Silence του Papercut ή αλλιώς Βασίλη Νάκη. Περιλαμβάνει μουσικές που σε ταξιδεύουν και φέρουν μαζί τους τα χαρακτηριστικά στοιχεία της καλλιτεχνικότητας του Papercut, αλλά και θαυμάσια φωνητικά από διάφορους ερμηνευτές, δημιουργώντας έτσι ένα μαγικό αποτέλεσμα.

Η έβδομη θέση φέρνει τον ελληνικό στίχο ξανά στο προσκήνιο, με τα "38 τ.μ." του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη. Στον δεύτερο προσωπικό δίσκο του τραγουδοποιού, μία πληθώρα μουσικών οργάνων "χαϊδεύει" τον άμεσο και εξομολογητικό -μα και συχνά αιχμηρό- στίχο του, που εκφράζει όλες τις αγωνίες και τις συγκινήσεις που μπορούν να χωρέσουν 38 τ.μ.

Στην όγδοη θέση συναντάμε μία συνεργάτιδα του προαναφερόμενου καλλιτέχνη, τη Μαρία Παπαγεωργίου με τον δίσκο "Μνήμη". Μέσα από τα νεραϊδένια τραγούδια της βρίσκει κανείς την παράδοση τόσο στη φωνή της όσο και στις ενορχηστρώσεις , συνδυασμένη με μια μοναδική ευαισθησία που ενυπάρχει στην ερμηνεία της αλλά και στους στίχους.

Την ένατη θέση καταλαμβάνει το αγγλόφωνο συγκρότημα Daphne And The Fuzz με τον ομώνυμο δίσκο, που αποτελεί και το ντεμπούτο τους. Η Δάφνη Λάζου και η μπάντα της έκαναν αμέσως αισθητή την παρουσία τους στη μουσική σκηνή και ξεχώρισαν κατευθείαν με τον vintage pop ήχο τους που φέρνει στο μυαλό κάτι από τη ρετρό εποχή.

Η δεκάδα κλείνει με τον αγαπημένο Σπύρο Γραμμένο και τον δίσκο του "16" - που, επίσης, φέρει έναν αριθμό στον τίτλο του. Σατιρικός, αυτοσαρκαστικός και με ανεβαστική διάθεση - γνώριμα στοιχεία του- ο τραγουδοποιός δημιούργησε έναν πολύ καλό, και πολυσυλλεκτικό μουσικά, δίσκο. Πέρα, όμως, από τον χιουμοριστικό στίχο, συναντά κανείς και την ευαισθητοποιημένη στα κοινωνικά θέματα πλευρά του.

Στις επόμενες θέσεις συναντάμε μια ποικιλία καλλιτεχνών αλλά και μουσικών ειδών, δημιουργούς που έχουν χαράξει την πορεία τους αλλά και νεότερους.

11. Dustbowl - The Great Fandango
12. Maraveyas Ilegal - Κατάστρωμα
13. Βασίλης Φλώρος - Αλμαγεστή Ενός Χαμάλη
14. The Callas - Half Kiss  Half Pain
15. Νίκος Πλατύραχος & Γιώργος Νταλάρας - Τα Άστεγα
16. Μιχάλης Τσακίρης - Το Παιδί
17. Πλέγμα - Ως Την Άκρη Της Κλωστής
18. 10 Code - Swiftlets
19. Κ.ΒΗΤΑ - Ομόνοια
20. Bazooka - Άχρηστη Γενιά
21. BrightSide - It Begins With A Fall
22. Ευανθια Ρεμπουτσικα - Νοτιάς
23. Λεωνίδας Μπαλάφας - Λίνκο
24. Liebe - Revolution Of Love
25. Δήμητρα Γαλάνη - Chronos Project
26. George Avramidis - Voyager
27. Stelios Petrakis Quartet - Αυγή Τσ' Αυγής
28. Δημήτρης Βεριώνης - Το Καλοκαίρι Του Άχυρου
29. Cameres - Οι αναμνήσεις πάντα καίνε
30. Λευτέρης Μουμτζής - Now Happiness
31. Μορφίνη - Κάντε Τσίκο
32. Planet Of Zeus - Loyal To The Pack
33. Βίκυ Καρατζόγλου - Τα Όνειρά Μου Αληθινά

Διαβάστε ακόμα