Η Μελίνα Κανά έστησε γιορτή στην Τεχνόπολη

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε στις 31/8/2016 στην Τεχνόπολη από την Μελίνα Κανά και τον Γόη του Θησείου.
Διαβάστηκε φορες
Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε στις 31/8/2016 στην Τεχνόπολη από την Μελίνα Κανά και τον Γόη του Θησείου με καλεσμένες τις Λιζέτα Καλημέρη, Μαρία Παπαγεωργίου, Μάρθα Φριντζήλα, Φωτεινή Βελεσιώτου και Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον κόσμο που γέμισε με το χειροκρότημά του την Τεχνόπολη, χωρίς να είναι ασφυκτικά γεμάτη, τόσο – όσο.

Η Μελίνα Κανά μας καλωσόρισε στην γιορτή της με το «Απόψε το τραγούδι θα γίνει αγκαλιά» του Θ. Παπακωνσταντίνου και μας χώρεσε όλους αυτή η αγκαλιά από τραγούδια. Τραγούδια παλιά και αγαπημένα με νέες ενορχηστρώσεις, γνώριμα αλλά σαν καινούργια. Άκουσα αγαπημένα μου τραγούδια σα να ήταν ξανά η πρώτη φόρα!

Ο Γόης του Θησείου είναι ο Παναγιώτης Μανουηλίδης, στις διασκευές, ενορχήστρωση, μπάσο, κιθάρες, τραγούδι. Ο Θάνος Καζαντζής ήταν στα τύμπανα, ηλεκτρονικά, ο Κώστας Νικολόπουλος στις κιθάρες, ο Νίκος Παπαϊωάννου στο τσέλο, λαούτο και ο Γιώργος Δούσος στα πνευστά. Μαζί τους για αυτή την βραδιά βρισκόταν και ο Παναγιώτης Τσεβάς στο ακορντεόν και στο τραγούδι.


Η παρουσίαση των προσκεκλημένων ερμηνευτριών ακολούθησε ένα κοινό μοτίβο. Μετά από κάποια τραγούδια η Μελίνα Κανά καλούσε μια εξ αυτών στην σκηνή. Ένα τραγούδι μόνη η κάθε μια από της 5 ερμηνεύτριες a capella, δυο τραγούδια με τον Γόη του Θησείου και ένα ντουέτο με την οικοδέσποινα Μελίνα Κανά.


Λιζέττα Καλημέρη: η μικρότερη αδελφή της Μελίνας τραγούδησε το «Πάντα υπάρχει κάτι» a capella και τα «Σαν του καραβιού την πλώρη», «Ήτανε Αέρας» με τον Γόη του Θησείου. Έπειτα πήρε την κιθάρα για να τραγουδήσει παρέα με την Μελίνα Κανά ένα τραγούδι που έλεγαν στο παιδικό τους δωμάτιο με τίτλο «Το τραγούδι μου» των Olympians (στίχοι: Σέβη Τηλιακού, μουσική: Graham Nash).

Μαρία Παπαγεωργίου: Με την γνώριμη ενέργεια και διάθεσή της, η Μαρία Παπαγεωργίου τραγούδησε a capella τα «Λόγια Κεντημένα», ξεσήκωσε την Τεχνόπολη με το ποντιακό «Τσάμπασιν» και ακολούθησε το δικό της «Πουλάκι» (στίχοι-μουσική: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης). Η Μαρία Παπαγεωργίου ζήτησε από την Μελίνα Κανά να πούνε μαζί το «Όταν τραγουδάω». Οι δυο τους με την συνοδεία του Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν δημιούργησαν ένα ατμοσφαιρικό ντουέτο.

Μάρθα Φριτζήλα
: Αφιέρωσε στα ξενάκια που ήρθαν τώρα το τραγούδι «Βάρκα μου μπογιατισμένη». Ακολούθησαν δυο κομμάτια που έχουμε αγαπήσει με τη φωνή της – το «Δεν πάω μέγαρο» που το ξαναγνωρίσαμε με την ερμηνεία της στα live και την «Περσεφόνη» του Θ. Παπακωνσταντίνου από την συνεργασία τους το 2006 στο δίσκο «Διάφανος». Στο «Νανούρισμα» του Federico Garcia Lorca (Απόδοση στα Ελληνικά: Λευτέρης Παπαδόπουλος), σε μουσική του Χρήστου Λεοντή, από την μια απολαύσαμε μία τρυφερή και ήρεμη η Μελίνα Κανά στα κουπλέ και από την άλλη μια δυναμική Μάρθα Φριτζήλα στα ρεφρέν σε ένα μοναδικό ντουέτο.

Φωτεινή Βελεσιώτου: «Μια φωνή μέσα στην όποια ζουν όλοι οι αιώνες και η μεγαλύτερη λαϊκή φωνή του σήμερα» είπε η Μελίνα Κανά και καλωσόρισε την Φωτεινή Βελεσιώτου στην σκηνή. Τραγούδησε a capella το «Θα με δικάσει» σαν να μην χρειαζόταν καν το μικρόφωνο για να ακουστεί η μελωδία του Δημήτρη Λάγιου και οι στίχοι του Μιχάλη Μπουρμπούλη σε όλο το χώρο. Ακολούθησαν οι «Μέλισσες» που την έβγαλαν από την ησυχία της όπως είπε και η «Στάχτη». Η Μέλινα Κανά την συναντά στο «Ζεϊμπέκικο ( Μ' αεροπλάνα και βαπόρια)» και οι δυο διαφορετικές φωνές δημιουργούν ένα σύνολο αδιαίρετο.

Ελένη Τσαλιγοπούλου:
Με αναφορά στην κοινή της καταγωγή με την Μελίνα Κανά, από την Βόρειο Ελλάδα η Ελένη Τσαλιγοπούλου τραγούδησε «Στης Νάουσας το κάστρο», «Να μ’αγαπάς»«Τα παιδιά της γειτονιάς σου» μαζί με τον Γόη του Θησείου.  «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια» ακούστηκε στην σκηνή και στο πλευρό της βρισκονταν η Μελίνα Κανά και η Λιζέτα Καλημέρη και ο «Βαρδάρης» αφιερωμένα στον Νίκο Παπάζογλου. Η σκηνή συνύπαρξη έβγαινε φυσικά στις δύο ερμηνεύτριες.

Στην συνέχεια οι 6 σπουδές φωνές μοιράστηκαν την σκηνή της Τεχνόπολης, το αίσθημα γιορτής και τραγούδησαν με σεβασμό και θαυμασμό η μια προς την άλλη. (Ματόκλαδα, Αερικό, Τράτα – σύνδεση του παραδοσιακού με την Τράτα του Θ. Παπακωνσταντίνου).

Τραγουδώντας a capella το «Δρόμοι Παλιοί» (Στίχοι: Μανώλης Αναγνωστάκης, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης) η Μελίνα Κανά μας ξεπροβόδισε στο τέλος αυτής της μαγικής της βραδιάς.

Επί σκηνής

Μελίνα Κανά :Τραγούδι
Παναγιώτης Μανουηλίδης: διασκευές, ενορχήστρωση, μπάσο, κιθάρες, τραγούδι,
Θάνος Καζαντζής: τύμπανα, ηλεκτρονικά
Κώστας Νικολόπουλος: κιθάρες
Νίκος Παπαϊωάννου: τσέλο, λαούτο
Γιώργος Δούσος: πνευστά
Παναγιώτης Τσεβάς:  ακορντεόν, τραγούδι
Λιζέτα Καλημέρη, Μαρία Παπαγεωργίου, Μάρθα Φριντζήλα, Φωτεινή Βελεσιώτου και Ελένη Τσαλιγοπούλου :Τραγούδι

Συντελεστές:
Λεωνίδας Μπεϊλής και Κλεάνθης Καραπιπέρης : Ηχοληψία
Νεκταρία Εμμανουλίδου: Φωτισμοί
Ηχόχρωμα: Οργάνωση ΠαραγωγήςΑξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα