Casablanca

CineGrill: Οι ταινίες της εβδομάδας 16-23/9

Αυτή την εβδομάδα προβάλλονται τρία αριστουργήματα της 7ης τέχνης. «Ένας Αμερικανός Φίλος», «Καζαμπλάνκα» και «Πέρυσι στο Μάριενμπαντ».
Διαβάστηκε φορες
Αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες προβάλλονται τρία αριστουργήματα της 7ης τέχνης. «Ένας Αμερικανός Φίλος», «Καζαμπλάνκα» και «Πέρυσι στο Μάριενμπαντ». Για το «Πέρυσι στο Μάριενμπαντ» που κυκλοφορεί σε επανέκδοση στις αίθουσες με καινούργιες κόπιες από την Ama Films, θα μιλήσουμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες.

Der amerikanische Freund / Ένας Αμερικανός Φίλος  (1977)
Σκηνοθεσία: Wim Wenders
Σενάριο: Wim Wenders πάνω σε βιβλίο της Patricia Highsmith
Παίζουν: Bruno Ganz, Dennis Hopper, Liza Kreuzer, ο θρύλος Nicholas Ray
Διάρκεια: 125 λεπτά


Ο μυστηριώδης έμπορος έργων τέχνης Tom Ripley υποδεικνύει στον γάλλο γκάνγκστερ Ραούλ έναν κορνιζοποιό, τον Τζόναθαν, που μπορεί να ψωνίσει ως δολοφόνο. Ο Τζόναθαν πάσχει από λευχαιμία. Η ασθένεια προδιαγράφει το μέλλον του γιου και της γυναίκας του, μια προοπτική που τον κατατρώγει και τον μεταμορφώνει.

Η ακριβότερη έως τότε παραγωγή του γερμανικού Νέου Κύματος γέννησε ένα υπαρξιακό δράμα με σεναριακά κενά που επιμελώς συγγράφουν στη φαντασία ετερόφωτους χαρακτήρες και πόλεις. Η φωτογραφία του Robby Muller (Χορεύοντας στο σκοτάδι, Παρίσι-Τέξας) και η καθηλωτική συνύπαρξη του Bruno Ganz με τον Dennis Hopper στην ίδια οθόνη αφήνουν το πριν και το μετά κάθε σκηνής να εννοούνται. Τα ερωτήματα που θέτει η Patricia Highsmith (Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ / εκδ. Άγρα / μτφ. Ανδρέας Αποστολίδης) και ζωντανεύουν στα χέρια του Wenders, βασανίζουν τον Τζόναθαν και ταξιδεύουν από το πανί ίσαμε τον θεατή. Με λίγα λόγια: O Wim Wenders ως αρχιτέκτονας.


Καζαμπλάνκα / Casablanca (1942)
Σκηνοθεσία: Michael Curtiz
Σενάριο: βασισμένο στο θεατρικό Everybody Goes to Rick’s από ομάδα σεναριογράφων
Παίζουν: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Peter Lorre
Διάρκεια: 102 λεπτά


The fundamental things apply⋅ As time goes by

Για την Casablanca έχουν γραφτεί εκατομμύρια σελίδες, η ταινία έχει περάσει στη σφαίρα του μύθου συμβολίζοντας την κινηματογραφική τελειότητα, ένα όνειρο που συγκράτησαν για μια στιγμή οι φακοί και τα μικρόφωνα. Η σκηνή της Casablanca αναμιγνύει με ανεπανάληπτο τρόπο δόσεις δράματος, κωμωδίας, ίντριγκας και ρομαντισμού καταλαμβάνοντας μια θέση στις προθήκες της ιστορίας του κινηματογράφου. Ο Humphrey Bogart και η Ingrid Bergman παίρνουν τους αξεπέραστους διαλόγους του σεναρίου και ενσαρκώνουν το πλέον εμβληματικό δίδυμο του αμερικανικού κινηματογράφου σ’ ένα διαμάντι που καταχωρήθηκε άπαξ και διά παντός στα λεξικά της δυτικής κουλτούρας.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, μεταξύ άλλων, η Ingrid Bergman ρωτήθηκε το εξής:
- Ποιον αγαπούσατε στην Casablanca, τον Βίκτορ Λάζλο ή τον Ρικ;
Εκείνη χαμογέλασε κι απάντησε, - Τον Ρικ.


Salt (2010)
Σκηνοθεσία: Philip Noyce
Παίζουν: Angelina Jolie, Liv Schreiber, Daniel Olbrychski
Διάρκεια: 100 λεπτά


Μια φορά κι έναν καιρό στα χρόνια (πάλι) του Ψυχρού Πολέμου οι πανούργοι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει μια επίλεκτη ομάδα από ύπουλα-αθώα παιδάκια που αντικαθιστούν κάτι (προφανώς) άτυχα Αμερικανάκια. Τα Ρωσάκια σαν μεγαλώσουν (διορία 30 χρόνων) είναι κουρδισμένα να ξυπνήσουν και να φέρουν τα πάνω κάτω στη διεθνή διπλωματία. Με τα πολλά, κατηγορούν την Έβελιν Σαλτ (πράκτορας CIA) ότι είναι κι εκείνη με τους Άλλους. Ολίγη από συνωμοσιολογία, ολίγη από προπαγάνδα και ανατροπές, ένα κάρο σκηνές χολιγουντιανής δράσης κι άλλα τόσα υπερεπεξηγηματικά και κακοτοποθετημένα flash back. Μην περιμένετε να δείτε τίποτα πιο αξιόλογο από την Angelina Jolie να πηδάει από ταράτσα σε ταράτσα και από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο σε μία ακόμα υπενθύμιση του πόσο κακή είναι η Ρώσικη Αρκούδα. Με λίγα λόγια: Popcorn with Salt.


Αυτή την εβδομάδα επίσης προβάλλονται:

Τρυφερότητα (2008)
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Καραμήτσος
Σενάριο: Μάριος Τσαγκάρης
Παίζουν: Ρασμί Σύκουλη, Αλεξάνδρα Παυλίδου, Angela El Zeid, Τζωρτζίνα Τάτση, Λεωνίδας Κακούρης
Διάρκεια: 105 λεπτά


Το web site της ταινίας: http://www.tryferotita.gr/

Devil (2010)
Σκηνοθεσία: John Erick Dowdle, Drew Dowdle
Σενάριο: Brian Nelson
Παίζουν: Chris Messina, Logan Marshall-Green, Bojana Navakovic
Διάρκεια: 80 λεπτά


Επιμέλεια:
Ίων Παπασπύρου
Ζήσης Κοκκινίδης

Διαβάστε ακόμα