best-album-covers-2016

Ανασκόπηση 2016: Εξώφυλλα δίσκων

Γιατί δε φτάνει να ικανοποιούνται μόνο τα αφτιά μας...
Διαβάστηκε φορες
To τέλος της χρονιάς πλησιάζει. Το μαρτυρούν οι χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις στην τηλεόραση, τα στολίδια σε δρόμους και μαγαζιά και οι καθιερωμένες λίστες των καλύτερων της χρονιάς που πέρασε. Το Mix Grill, δηλώνει κάθε χρόνο την παρουσία του στην «Εποχή της Λίστας» με πλήρη ανασκόπηση ελληνικών και ξένων δίσκων, τραγουδιών, συναυλιών και των κυριότερων γεγονότων της χρονιάς.

Εδώ στο Mix Grill ακούσαμε πολλούς δίσκους για να επιλέξουμε και να σας παρουσιάσουμε τους καλύτερους σε μια σειρά άρθρων τις επόμενες εβδομάδες. Επειδή όμως πριν ακούσεις ένα δίσκο τον βλέπεις πρώτα -σαν το φαγητό ένα πράγμα- δεν μπορούσαμε να παραμελήσουμε τα εξώφυλλα των δίσκων που έπεσαν στα χέρια μας ή στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας. Η εποχή του πλήρους artwork ενός δίσκου που ερέθιζε όραση, αφή και ακοή ταυτόχρονα έχει παρέλθει. Σπάνια πλέον ξεφυλλίζουμε το βιβλιαράκι που συνοδεύει το CD, σπάνια αποκαλύπτουμε το βινύλιο από το sleeve του και παρατηρούμε τις λεπτομέρειες της συσκευασίας. Συνήθως, βλέπουμε απλώς μια εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή. Οι καλλιτέχνες και οι παραγωγοί φαίνεται πως αρχίζουν να προσαρμόζονται σε αυτή την πραγματικότητα και επιλέγουν εντυπωσιακές εικόνες με μεγάλη ανάλυση για να συνοδεύσουν τις δημιουργίες τους.

Ποια είναι λοιπόν τα καλύτερα εξώφυλλα δίσκων που κυκλοφόρησαν το 2016 σύμφωνα με τους συντάκτες μας;

a-moon-shaped-pool

Στην πρώτη θέση, το εξώφυλλο του δίσκου 'A Moon Shaped Pool' των αγαπημένων Radiohead. Φαίνεται πως οι συντάκτες μας δεν εκτίμησαν μόνο το περιεχόμενο του δίσκου (spoiler alert!) αλλά και το εξώφυλλό του. Αν και την πρωτότυπη ιδέα διεκδικεί το συγκρότημα Spectres, το ασπρόμαυρο εξώφυλλο δημιουργήθηκε από τον Dan Rickwood. Ο Άγγλος με καλλιτεχνικό όνομα Stanley Donwood, έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των άλμπουμ και των αφισών του συγκροτήματος από το 1995, σε συνεργασία με τον Thom Yorke. Για το 'A Moon Shaped Pool', ο Donwood εργάστηκε σε έναν αχυρώνα δίπλα στο στούντιο ηχογράφησης του δίσκου, με ηχεία συνδεδεμένα με το στούντιο έτσι ώστε να είναι μέρος της δημιουργικής διαδικασίας του δίσκου και να εμπνευστεί από αυτή. Για την προώθηση του δίσκου, ο Donwood δημιούργησε μάλιστα και ένα φυλλάδιο με οδηγίες "How to Make Your Own A Moon Shaped Pool Artwork in 66 Easy Steps", εμπνευσμένο από την εμπειρία της δημιουργίας του εξώφυλλου, όπως δήλωσε ο ίδιος. Δείτε εδώ μερικές σελίδες του.

night-thoughts

Στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά από το πρώτο, το εξώφυλλο του δίσκου 'Night thoughts' των Suede. Ο φωτογράφος Roger Sargent ανέλαβε το artwork του δίσκου. Κατά τη διαδικασία δημιουργίας, ο φωτογράφος που έχει ξανασυνεργαστεί με τους Suede είχε την ιδέα ενός φιλμ, που τελικά συνόδευσε την κυκλοφορία του έβδομου άλμπουμ των Λονδρέζων. Όπως δήλωσε και ο ίδιος «ο δίσκος αγγίζει πολλά προσωπικά θέματα, τη ζωή, το θάνατο, την αγάπη, την οδύνη και την απελπισία. Το φιλμ που συνοδεύει το δίσκο αυτό, ασχολείται με τον τρόπο που αυτά τα θέματα επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχή».

the-waiting-room

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ευφάνταστο εξώφυλλο του δίσκου 'The waiting room' των Tindersticks. To εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο γνωστός φωτογράφος Richard Dumas, ο οποίος επιμελήθηκε και την έκδοση ενός μικρού φωτογραφικού άλμπουμ 16 σελίδων που συνοδεύει το LP και το CD. Μυστήριο παραμένει ακόμα ποιος πόζαρε ως μελαγχολικός αλλά επίσημα ενδεδυμένος γάιδαρος.

last-shadow-puppets-everything-youve-come-to-expect

Στην τέταρτη θέση ισοψηφούν τα εξώφυλλα των δίσκων 'Everything You've Come to Expect' των Τhe Last Shadow Puppets και 'Amen and goodbye' των ΥEASSAYER. Το έντονο κίτρινο χρώμα του πρώτου εντυπωσίασε τους συντάκτες μας, το οποίο κρύβει μια τρομερή προσωπικότητα της μουσικής σκηνής. Στη φωτογραφία του εξώφυλλου δεν απεικονίζεται άλλη από την Tina Turner, φωτογραφημένη από τον Jack Robinson τον Νοέμβριο του 1969 στη Νέα Υόρκη. Ο γραφίστας Matthew Cooper που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του εξώφυλλου και έχει επιμεληθεί πολλά εντυπωσιακά εξώφυλλα δίσκων, χρωμάτισε με αυτό το ζεστό και έντονο κίτρινο χρώμα την ασπρόμαυρη πρωτότυπη φωτογραφία. Ο δίσκος συνοδεύεται από booklet με φωτογραφίες από τους Ben Chappell, Matt Helders, Taylor Bagley και Zackery Michael.

amen-and-goodbye-yesayer

Υπεύθυνος για την όμορφα σκηνοθετημένη σουρεαλιστική φωτογραφία του δίσκου 'Amen and goodbye' των ΥEASSAYER είναι ο καλλιτέχνης και φωτογράφος Steven Brahms, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Hassan Rahim και σε συνεργασία με τον David Altmejd.

Εκτός από τα παραπάνω ξεχώρισαν και τα εξώφυλλα των δίσκων 'Love & Hate' (Μichael Kiwanuka) από τον Samuel J. Butt, 'The Hope Six Demolition Project' (PJ Harvey) από τη Michelle Henning, η οποία ειδικεύεται στα σύμβολα παλαιότερων εποχών και 'Something about April vol. 2' (Adrian Younge) από τους γραφίστες του HB District. Επίσης, ξεχωρίζει το εξώφυλλο του 'Not to Disappear' (Daughter) που απεικονίζει ένα έργο τέχνης της Sarah Shaw και το 'Running out of love' (The Radio Dept.) με εξώφυλλο τον πίνακα "Βefore A Long Journey" του Geli Korzhev (1976). Τέλος, το εξώφυλλο '22, A Million' (Bon Iver) ξεχωρίζει με την έντονη αντίθεση χρωμάτων και τα ψυχεδελικά σύμβολα που φιλοτέχνησε ο ταλαντούχος Eric Timothy Carlson.

love-and-hate
Michael Kiwanuka - Love & Hate
pj-harvey-the-hope-six-demolition-programm
PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project

adrian-younge-ath-about-april-2
Adrian Younge - Something About April II

not-to-disappear
Daughter - Not To Disappear

running-out-of-love-radio-dpt
The Radio Dept. - Running Out Of Love

bon-iver-22-a-million
Bon Iver - 22, A Million


Η ανασκόπηση του 2016 στο Mix Grill
Εξώφυλλα δίσκων
Ξένα Τραγούδια
Δίσκοι #31-#40
Δίσκοι #21-#30
Δίσκοι #11-#20
Δίσκοι #1-#10
Ελληνικοί Δίσκοι #11 - #40
Ελληνικοί Δίσκοι #1 - #10
Ελληνικά Τραγούδια
Ταινίες


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα