Ανασκόπηση 2016: Ξένα Τραγούδια

Μια λίστα με πρωτοφανή για τα δεδομένα του Mix Grill ποικιλομορφία.
Διαβάστηκε φορες
Περίεργη μουσική σοδειά είχε το 2016, κάτι που θα αποκαλυφθεί και στα άρθρα μας για τους δίσκους της χρονιάς που θα ακολουθήσουν. Οι απώλειες του David Bowie και του Leonard Cohen, μεταξύ άλλων, κυριάρχησαν και αναπόφευκτα οι τελευταίες κυκλοφορίες τους έλαβαν έναν χαρακτήρα “requiem”. Στην κορυφή των τραγουδιών, λοιπόν, συναντάμε τα αποχαιρετιστήρια μηνύματά τους. Στο “Lazarus” ο Bowie γνέφει από ψηλά (“Look up here, I'm in heaven”) με σπαρακτική φωνή και βαθιές πληγές να αποκαλύπτονται στους στίχους. Στεκόμαστε συγκλονισμένοι και τον βλέπουμε να πετά μακριά, απελευθερωμένος πια, σαν γαλαζοπούλι (“I'll be free just like that bluebird”).

Από την άλλη, στο “You Want It Darker” ο Cohen δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον Κύριό του, αφού πλέον βρίσκεται «εκτός παιχνιδιού» (“I'm out of the game [...] I'm ready, my Lord”). Δυο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στο θάνατο, πιστές ωστόσο στη μουσική πορεία των δύο καλλιτεχνών, που είχαν την πολυτέλεια και τη δυναμική να παραμείνουν παραγωγικοί και διαυγείς μέχρι την τελευταία τους πνοή. Έχουν αφήσει, άλλωστε, πίσω τους τόσο εκτενή δισκογραφία που απαιτούνται χρόνια για να τη μελετήσει κάποιος ενδελεχώς.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το “Burn The Witch”, προάγγελος του ένατου δίσκου των Radiohead, που έπιασε σχεδόν απροετοίμαστους τους φαν του συγκροτήματος. Το κομμάτι έχει σαφή πολιτική χροιά και συνοδεύεται από ένα υπέροχο βίντεο (του οποίου βέβαια η πατρότητα αμφισβητήθηκε, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).

Η παρουσία του Michael Kiwanuka στην τέταρτη θέση με το μακροσκελές “Love & Hate” ήταν εξασφαλισμένη από τις πάμπολλες επαναλήψεις του τραγουδιού από τον Απρίλιο που πρωτοκυκλοφόρησε. Ακολουθούν η ANOHNI με το “4 Degrees” που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή και οι The Last Shadow Puppets με το “Aviation” που ξεχώρισε από τα πολλά αξιόλογα τραγούδια του τελευταίου δίσκου των Βρετανών. Μια πιο φωτεινή νότα στο αντίο του Leonard Cohen δίνει το “Traveling Light” που κατέλαβε την έβδομη θέση στη λίστα μας. Αμέσως μετά έρχεται η Sia με το “Cheap Thrills”, το πιο feel good τραγούδι της χρονιάς. Το “The Wheel” της PJ Harvey, από την κορυφή στην ανασκόπηση του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς, περιορίστηκε στην ένατη θέση, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει το απόλυτο ραδιοφωνικό hit της χρονιάς, το  “Lost On You” της LP.

Η τριαντάδα που σας παρουσιάζουμε αναλυτικά παρακάτω περιλαμβάνει βέβαια τραγούδια από σημαντικούς δίσκους της χρονιάς (“A Moon Shaped Pool”, “Love & Hate”), αλλά χαρακτηρίζεται και από μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του Mix Grill ποικιλομορφία, καθώς συναντάμε από τον σκληρό Iggy Pop και τους διαχρονικά αγαπημένους μας Nick Cave & The Bad Seeds και Tindersticks, ως τους ξεστρατισμένους πλέον Coldplay και τη Beyoncé.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι εκτός από τα προαναφερθέντα τραγούδια του, η σφραγίδα του Leonard Cohen βρίσκεται και στο “Where The Light Gets In” των Primal Scream (από τη ρωγμή στην πληγή, για όποιον έχει διάθεση να ερευνήσει περαιτέρω τη διακειμενικότητα).

Καλή ακρόαση!

1.    David Bowie - Lazarus
2.    Leonard Cohen - You Want It Darker
3.    Radiohead - Burn The Witch
4.    Michael Kiwanuka - Love & Hate
5.    ANOHNI - 4 Degrees
6.    The Last Shadow Puppets - Aviation
7.    Leonard Cohen - Traveling Light
8.    Sia - Cheap Thrills
9.    PJ Harvey - The Wheel
10.  LP - Lost On You

11.    Radiohead - Identikit
12.    Michael Kiwanuka - One More Night
13.    Radiohead - Daydreaming
14.    Coldplay - Hymn For The Weekend
15.    Primal Scream feat. Sky Ferreira - Where The Light Gets In
16.    Iggy Pop - Break Into Your Heart
17.    The Weeknd feat. Daft Punk - Starboy
18.    Moderat - Running
19.    Sivert Høyem - Sleepwalking Man
20.    Nick Cave & The Bad Seeds - Jesus Alone

21.    Tindersticks - Were We Once Lovers?
22.    Red Hot Chili Peppers - Dark Necessities
23.    Teenage Fanclub - I'm In Love
24.    Tom Odell - Wrong Crowd
25.    Beyoncé - Daddy Lessons
26.    Action Bronson feat. Dan Auerbach & Mark Ronson - Standing In The Rain
27.    Hooverphonic - Badaboum
28.    Portishead - SOS
29.    HÆLOS - Pray
30.    Tindersticks - Help Yourself


Η ανασκόπηση του 2016 στο Mix Grill
Εξώφυλλα δίσκων
Ξένα Τραγούδια
Δίσκοι #31-#40
Δίσκοι #21-#30
Δίσκοι #11-#20
Δίσκοι #1-#10
Ελληνικοί Δίσκοι #11 - #40
Ελληνικοί Δίσκοι #1 - #10
Ελληνικά Τραγούδια
Ταινίες


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα