Σελιδο-γυρίσματα

Αφού ζητήσω συγγνώμη για τη μακρά απουσία μου, περνώ κατ' ευθείαν στο θέμα: τα Νόμπελ Λογοτεχνίας  της δεκαετίας 1930-1939 θα τα συζητήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο, γιατί αυτή τη στιγμή προέχουν οι συστάσεις με τους καινούριους, παριζιάνικους χάρτινους συντρόφους μου, όσο ακόμα οι εντυπώσεις είναι νωπές.

Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 10ο - Au soleil, sous la pluie, a midi ou a minuit,

il y a tout ce que vous voulez aux Champs - Elysees

Αφού ζητήσω συγγνώμη για τη μακρά απουσία μου, περνώ κατ' ευθείαν στο θέμα: τα Νόμπελ Λογοτεχνίας  της δεκαετίας 1930-1939 θα τα συζητήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο, γιατί αυτή τη στιγμή προέχουν οι συστάσεις με τους καινούριους, παριζιάνικους χάρτινους συντρόφους μου, όσο ακόμα οι εντυπώσεις είναι νωπές.

Στο Παρίσι δεν επιδόθηκα με μεγάλο πάθος στην προσφιλή μου συνήθεια να κουβαλάω ολόκληρους τόμους με την ιστορία κάθε μέρους που επισκέπτομαι. Ομολογώ ότι δεν μου τράβηξαν ιδιαίτερα το ενδαφέρον τα βιβλία με την ιστορία του Πύργου του Eiffel και της Notre Dame που συνάντησα, για παράδειγμα. Στις Βερσαλλίες, όμως, μετά την επίσκεψη στους ατέλειωτους κήπους των 8000 στρεμμάτων - όχι, δυστυχώς δεν τους περπατήσαμε απ' άκρη σ' άκρη, μακάρι να μπορούσαμε - τα μάτια μου στο μαγαζάκι σταμάτησαν σ' ένα χοντρό τόμο. Ο οδηγός Visit Versailles διατίθεται σε πολλές γλώσσες και η προσεγμένη έκδοση με τις άπειρες φωτογραφίες από τους κήπους και τα αγάλματα που τους κοσμούν, αλλά και από κάθε αίθουσα των ανακτόρων, με εκτενείς αναφορές στα γεγονότα που σημάδεψαν κάθε χώρο, με έκανε να θελήσω να τον αποκτήσω. Άλλωστε, δεν πρόκειται απλώς για τα ανάκτορα των Λουδοβίκων, αλλά για ένα χώρο στον οποίο εκτυλίχθηκαν κάποιες από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές της Γαλλικής Επανάστασης, και βέβαια έπαιξε το ρόλο του και στην πιο σύγχρονη Ιστορία.

Σαφέστατα το Παρίσι δεν πάσχει από μουσεία και εκθέσεις, αλλά μάλλον δεν είναι σε θέση να συναγωνιστεί το Λονδίνο. Έτσι, έχοντας ήδη χάσει μια έκθεση φωτογραφίας του Andy Warhol στο Λονδίνο λόγω έλλειψης χρόνου, μόλις συναντήσαμε στο Grand Palais την έκθεση Warhol's Wide World, αψηφήσαμε τη μία ώρα αναμονής κάτω από την παριζιάνικη βροχή για να τη δούμε. Και δεν το μετανιώσαμε. Περίπου 150 έργα του Warhol, της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας που ταυτίστηκε με την ίδια την pop art, με αρκετές επεξηγήσεις και χρήσιμα σχόλια, σε έκαναν να φεύγεις με την αίσθηση ότι κάτι κέρδισες αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σου. Δυστυχώς, ο πλήρης οδηγός της έκθεσης, όπως και οι λεπτομερείς εκδόσεις για τον Warhol και το έργο του ήταν μόνο στα γαλλικά, οπότε περιορίστηκα στον συνοπτικό οδηγό του Andy Cueff, ο οποίος πάντως λειτουργεί πάρα πολύ καλά ως εισαγωγή στον κόσμο του Warhol.

Ο Antoine de Saint-Exupery είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο, κυρίως για το Μικρό Πρίγκηπά του, αυτό το μαγικό βιβλίο. Ωστόσο, μάλλον έχει γράψει κι άλλο ένα αριστούργημα, με τίτλο Άνεμος, άμμος κι αστέρια, αποσπάσματα του οποίου είχα διαβάσει σ'ένα άλλο βιβλίο, τουλάχιστον 15 χρόνια πριν, και από τότε αποτελεί την εμμονή μου, καθώς ποτέ δεν κατάφερα  να βρω την ελληνική του έκδοση - μάλλον έχει πάψει πια να κυκλοφορεί. Ήλπιζα να βρω τουλάχιστον την αγγλική του έκδοση στο αγγλόφωνο και ομολογουμένως αρκετά ψαγμένο βιβλιοπωλείο Shakespeare, απέναντι από τη Notre Dame. Κι αυτή τη φορά ατύχησα, αλλά η ευγενέστατη υπάλληλος μου έδωσε κάποιες ελπίδες να το βρω από την Αθήνα. Για να δούμε, θα φτάσει ποτέ στα χέρια μου;

Aux Champs - Elysees - Joe Dassin

I'm throwing my arms around Paris - Morrissey

Comme un ete a Paris - Anggun

Paris Paris - Catherine Deneuve & Malcolm MacLaren

Διαβάστε ακόμα