Σελιδο-γυρίσματα

Ακόμα και σε περιόδους στις οποίες τα βιβλία που περιμένουν στη βιβλιοθήκη μου να διαβαστούν είναι πολλά και καλύπτουν πολλές πτυχές των...
Διαβάστηκε φορες
 
Κεφάλαιο 7ο – Fundamentally he can’t take it,
you know he really hates it rocking the casbah,
 
ROCK THE CASBAH! 
 
Ακόμα και σε περιόδους στις οποίες τα βιβλία που περιμένουν στη βιβλιοθήκη μου να διαβαστούν είναι πολλά και καλύπτουν πολλές πτυχές των...αναγνωστικών μου ανησυχιών, η αναζήτηση νέων βιβλίων που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον μου παραμένει από τις αγαπημένες μου ασχολίες. Να ποια είναι τα τελευταία μου ευρήματα:
 
Από την Κλασική στο Ροκ – Γιάννης Πετρίδης & Κώστας Ζουγρής (Εκδόσεις Ανατολικός)
 
Όπως λέει και το εξώφυλλο, «Μια μουσική κιβωτός, ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι από τον Bach στον Miles Davis και από τους Beatles στην Bjork». Όπως και το προηγούμενο, 30 χρόνια απογεύματα στην ΕΡΤ, από τις 4 στις 5, έτσι και αυτό το βιβλίο του θρυλικού Γ. Πετρίδη και του αιώνιου συνεργάτη του, Κ. Ζουγρή είναι ένας θησαυρός μουσικής γνώσης. Εδώ παρουσιάζονται αλφαβητικά albums από κάθε μουσικό παρακλάδι, τα οποία – πάντα κατά τη γνώμη των συγγραφέων – «απευθύνονται στην πλειοψηφία αυτών που αναζητούν την καλή μουσική» και «θα είχαν θέση σε μια μουσική κιβωτό». Διαβάζεται με ποτάκι, χαμηλά φώτα και καλή μουσική συντροφιά ή τοποθετείται σε εύκολα προσβάσιμο ράφι της βιβλιοθήκης για να λειτουργεί ως μουσική εγκυκλοπαίδεια. Εμείς τα ΜΜΕ – Στάθης Δ. Σταυρόπουλος (Εκδόσεις Πατάκης)
 
Ο γνωστός και αγαπημένος Στάθης δημιουργεί ένα album με σκίτσα και γελοιογραφίες που έχουν ως θέμα τα ΜΜΕ και έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο τα τελευταία 20 χρόνια. Πολλά από αυτά έχουν περιληφθεί και σε παλαιότερα albums του σκιτσογράφου, στο συγκεκριμένο όμως εξυπηρετούν την αφήγηση του «χρονικού του Τύπου, αλλά και της εξέλιξης της σχέσης μας μαζί του...». Απολαυστικό, αναμφίβολα.
 
Ο Απρόθυμος Φονταμενταλιστής – Mohsin Hamid (Εκδόσεις Πάπυρος, τίτλος πρωτοτύπου: The Reluctant Fundamentalist)
Ο 38χρονος Πακιστανο – Βρετανός Hamid έζησε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στις ΗΠΑ, όπου και επέστρεψε αργότερα ως ενήλικας, και όπως είναι σαφές η χώρα αυτή τον σημάδεψε με πολλούς τρόπους. Ο Απρόθυμος Φονταμενταλιστής είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του, μετά το Moth Smoke (2000) και έχει ήδη μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Σε ένα υπαίθριο καφέ, στη Λαχώρη του Πακιστάν, ένας Πακιστανός μιλά σ’έναν Αμερικάνο για την ιδιότυπη, δυνατή του σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτός ο μονόλογος αποτελεί το σύνολο του βιβλίου που έχει προκαλέσει αίσθηση σε πάρα πολλές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες.

Rock the Casbah - The Clash

Radio Retaliation - Thievery Corporation

 

Διαβάστε ακόμα