μιλτος-πασχαλιδης

O Mίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Βράχων

Mία συναυλία διαφορετική από εκείνες που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από τον Μίλτο Πασχαλίδη.
Διαβάστηκε φορες
Το Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» ξεκίνησε φέτος με τις καλύτερες προδιαγραφές, με μία συναυλία, όπως θα την χαρακτήριζα, άκρως συναισθηματική. Δεν γνωρίζω αν ο χαρακτηρισμός αυτός θεωρείται δόκιμος, είναι όμως απόλυτα ταιριαστός, καθώς αν κάτι χαρακτηρίζει τις συναυλίες του Μίλτου Πασχαλίδη, αυτό είναι η εναλλαγή πληθώρας συναισθημάτων. Θες οι στίχοι και οι μουσικές του, η στεντόρεια φωνή του και  η γοητευτική χροιά του; Θες η απλότητά του ως καλλιτέχνη πάνω στη σκηνή; Όλα αυτά εκπέμπουν κάτι μοναδικό, κάτι που δεν μπορώ να προσδιορίσω παρά μόνο ως «συναισθηματική έκρηξη». 

Την προηγούμενη Τετάρτη είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να απολαύσουμε για ένα δίωρο τον Μίλτο Πασχαλίδη στο Θέατρο Βράχων παρέα με τους String Demons και εκλεκτούς διαβάτες επί σκηνής. Αν και την περισσότερη ώρα ήμασταν υπό βροχή, η διάθεση τόσο των ίδιων των μουσικών όσο και των χιλιάδων κόσμου που βρίσκονταν σε αρένα και κερκίδες παρέμεινε ανεβασμένη. Πρέπει να είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που εισπράττει ο καλλιτέχνης, όταν παρά την τόση βροχή, κανείς δεν φεύγει από τη θέση του. Η συναυλία τελείωσε νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο λόγω του άσχημου καιρού, ωστόσο η ποιότητα της εμφάνισης παρέμεινε αναλλοίωτη. Μάλιστα με κέφι τραγουδήσαμε όσα περισσότερα κομμάτια μπορέσαμε πριν έρθει η καταιγίδα.

Επρόκειτο για μία συναυλία διαφορετική από εκείνες που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από τον Μίλτο Πασχαλίδη. Ο ίδιος κέρδισε το στοίχημα κάνοντας μία διαφορετική προσέγγιση. Νέες συνεργασίες με πειραματισμούς και διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Δεν έλειπαν όμως γνωστά μας κομμάτια, ακριβώς όπως τα έχουμε αγαπήσει. Ήταν επίσης μία συναυλία άκρως προσωπική, καθώς ο ίδιος δεν έχασε ευκαιρία να ευχαριστήσει και να τιμήσει πολύ σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του. 

Αφιέρωσε το κομμάτι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα «Απουσία» στην κόρη του Ευγενία, η οποία ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησαν μαζί. Ήταν μία στιγμή πολύ συγκινητική, όπως και αργότερα, όταν αφιέρωσε ένα κομμάτι στον πατέρα του. Στη συνέχεια ερμήνευσε με συγκίνηση το κομμάτι «Εσύ Εκεί» του Μάνου Ξυδούς, ενώ ανατριχιαστική ήταν η στιγμή που στη σκηνή ανέβηκε ο Θάνος Μικρούτσικος κι ερμήνευσαν τον «Τυμβωρύχο».

Μοναδικός, επιβλητικός στο πιάνο και δίνοντας οδηγίες, ο Θάνος Μικρούτσικος έκανε ολόκληρο το θέατρο να ανατριχιάσει, όπως συμβαίνει εξάλλου σε κάθε του εμφάνιση. Η συνύπαρξή τους επί σκηνής χαρακτηρίζεται από πλήρη αρμονία. Εκεί έδωσαν ραντεβού να ερμηνεύσουν ξανά το κομμάτι αυτό στο Ηρώδειο, στη συναυλία για τα πενήντα χρόνια του Θάνου Μικρούτσικου στη δισκογραφία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου. Η ερμηνεία τους ήταν κι εκεί καθόλα απολαυστική.


Στη σκηνή ανέβηκε και ο Δημήτρης Μπάσης, η «καλύτερη λαϊκή φωνή», όπως τον αποκάλεσε ο Πασχαλίδης, και ερμήνευσε μοναδικά την «Τράπουλα». Η βροχή είχε ήδη αρχίσει αλλά ήταν απτόητοι. Ο Δημήτρης Μπάσης ερμήνευσε εξαιρετικά και το «Στα Είπα Όλα». Έκπληξη ήταν το ντουέτο  του Μίλτου Πασχαλίδη με τη Μιρέλα Πάχου, η οποία δεν μπορούσε να λείπει από μία τέτοια βραδιά. Δεν ήταν το «Τι να θυμηθώ», ή το «Όσο κρατάει ένας καφές», αλλά οι «Μικρές Νοθείες». Μετά από επτά χρόνια συνεργασίας  έφτασε αυτή η στιγμή. Φυσικά η Μιρέλα μας χάρισε και το κομμάτι της «Μι Ρέ Λα» και ξεσήκωσε τα πλήθη.

Και η καινούρια του συνεργάτιδα, όμως, μας εντυπωσίασε με τις φωνητικές της ικανότητες. Η Νίκη Γρανά ερμήνευσε την «Ομίχλη» και μας επιβεβαίωσε πως η συνεργασία τους είναι μία πολύ σωστή επιλογή. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η διασκευή του κομματιού “Dust in The Wind” με τους String Demons. Δεν μας ξένισε, παρόλο που ήταν ένα ξένο κομμάτι ανάμεσα σε ποικιλία ελληνικών.

Μερικά ακόμη από τα κομμάτια που ακούσαμε ήταν τα: «Πηνελόπη», «Περσείδες», «Βυθισμένες Άγκυρες», «Φωτιά μου», «Τρελός», «Ερωτόκριτος», «Ακροβάτης», «Σαν Τραγουδάκι», «Ένας φόβος γιορτή», «Τα όνειρα του Μάρτη», «Ξενύχτησα στην Πόρτα σου», «Ημερολόγιο».

Τη συναυλία έκλεισε πολύ συγκινητικά με το «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», ενώ μας υποσχέθηκε να αναπληρώσει όσα μας στέρησε η βροχή!

Η συναυλία αυτή ήταν μία  ακόμη «έκρηξη συναισθημάτων». Ήταν ο καλύτερος τρόπος να υποδεχτούμε το καλοκαίρι. Η φωνή του καθηλωτική: έκταση, χροιά, τεχνική, συναίσθημα, πώρωση , ενθουσιασμός! Δεν χωρά να πω κάτι περαιτέρω, έχω άλλωστε αναφερθεί προηγουμένως στο τι εστί μία εμφάνιση του Μίλτου Πασχαλίδη. Αν εξαιρέσουμε τη βροχή και τα μικροπροβλήματα που αυτή προκάλεσε, δεν διαπιστώσαμε λάθη ή έλλειψη συγχρονισμού. Αντιθέτως, επισημαίνουμε την αρμονία και τον συγχρονισμό των μουσικών.

Όπως τείνει να τον χαρακτηρίζει ο Θάνος Μικρούτσικος και όπως φανερώνει η ανταπόκριση και η αγάπη του κόσμου, ο Μίλτος Πασχαλίδης είναι από τους καλύτερους και πιο αγαπητούς μουσικούς της γενιάς του και μας το δείχνει σε κάθε του εμφάνιση.

Καλό Καλοκαίρι!


Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα