Ο Μάρτυρας στο Θέατρο Vault

Ένα καυστικότατο σχόλιο στη σύγχρονη πραγματικότητα και το φονταμενταλισμό που καραδοκεί σ’όλες τις εκφάνσεις της ζωής.  
Διαβάστηκε φορες
Ο πολυχώρος Vault έρχεται να αφήσει το στίγμα του για ακόμη μία σεζόν με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Επιτυχίες που επαναλαμβάνονται, καινούρια projects, παραστάσεις ιδωμένες από μία διαφορετική σκοπιά.  

 Στο πλαίσιο αυτό  ανέβηκε πριν από δύο εβδομάδες το έργο του βραβευμένου με «Kleistfordepreis fur junge Dramatiker», Marius von Mayenburg,  «Ο Μάρτυρας», σε πανελλήνια πρώτη, από την ομάδα RrovaT σε avant premiere. H παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Βερολίνο το 2012, διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο το 2016 από τον Κίριλ Σερεμπρένικοφ με τίτλο «Ο πιστός» αποσπώντας το ειδικό βραβείο Καννών το ίδιο έτος.                                                                                                    
Ας δούμε αναλυτικά την υπόθεση του έργου:     

Ο Μπέντζαμιν είναι ένας νεαρός μαθητής που έχει αφοσιωθεί πλήρως στη μελέτη της Βίβλου. Αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να κάνει πράξη τον λόγο του Θεού με τον πιο διεστραμμένο τρόπο. Με όπλο την πίστη του, ξεκινά να επιτίθεται στους συμμαθητές του, στους καθηγητές του, καθώς και στην ίδια του την μητέρα, που δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, αδυνατούν να προβλέψουν τις συνέπειες. Πώς το σχολείο και η οικογένεια θα απαντήσουν σε αυτή την ακραία  συμπεριφορά;

Ο φασισμός και η ανοχή συγκρούονται σε αυτό το αστείο, αλλά και προκλητικό έργο. Η παράσταση αποτελεί μία σύνθεση από 26 σκηνές «μονταρισμένες» ώστε να θυμίζουν κινηματογραφικό σενάριο και μας φέρνει αντιμέτωπους με το ερώτημα: εσύ μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για αυτά που πιστεύεις;

μάρτυρας

Ο Μπέντζαμιν, λοιπόν, αφοσιώνεται στη μελέτη της Βίβλου και αντιλαμβάνεται το περιεχόμενό της με έναν εντελώς διαστροφικό τρόπο, θυμίζοντάς μας συμπεριφορές μεσαιωνικές. Σταδιακά επιτίθεται στους πάντες και στη μητέρα του.  
                                                                  
Όσον αφορά, επομένως, στη δομή αποτελείται από είκοσι έξι σκηνές που εκφωνούνται παράλληλα με τη ροή του έργου, έτσι ώστε να θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο, όπως ειπώθηκε παραπάνω. Πρόκειται για ένα έργο με «αστεία», περισσότερο θα τα χαρακτήριζε κανείς σουρεαλιστικά, στοιχεία. Σε μία δεύτερη ανάγνωση έρχεται να μας υπενθυμίσει  αφενός πόσο επικίνδυνη είναι η άνοδος ακραίων ιδεολογιών ιδιαίτερα σε καιρούς μεταβατικούς, αφετέρου πόσο ανήμποροι αποδεικνύονται να τις αντιμετωπίσουν οι κοινωνικοί μηχανισμοί ( βλ. οικογένεια, σχολείο, σχέσεις), έπειτα από τη διάβρωση που έχουν υποστεί.

Οι ήρωες αναπαράγουν ανάλογα με το ρόλο τους, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται , συγκεκριμένα στερεότυπα και αναλώνονται στις«καθεστηκυίες» συμπεριφορές.  Έτσι, μέσα στη συνολικά διαβρωμένη συμπεριφορά, δεν προτείνονται λύσεις, αφού και η «γνώση» αδυνατεί να τις προσφέρει. Ο τίτλος επιβεβαιώνει εν τέλει την προηγούμενη θέση, ότι και η γνώση αδυνατεί να παρέχει διαφυγή.   

H παράσταση αποτελεί ένα καυστικότατο σχόλιο στη σύγχρονη πραγματικότητα και το φονταμενταλισμό που καραδοκεί σ’όλες τις εκφάνσεις της ζωής.   

Οι ερμηνείες στο σύνολό τους ήταν άκρως ενδιαφέρουσες με τον  Δημήτρη Μαγγλάρα στον ρόλο του Μπέντζαμιν να ξεχωρίζει. Ήταν μακράν ο συνεπέστερος στον ρόλο του. H ερμηνεία του ξεχώρισε ακριβώς για την αμεσότητα και τη φυσικότητά της ως προς την απόδοση της εσωτερικής αναταραχής και σύγχυσης του ήρωα. Η παράσταση  έχει σκηνοθετηθεί από το Βαγγέλη Λάσκαρη που μετέχει και ως ηθοποιός.

Συντελεστές παράστασης:

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μαγγλάρας, Λωρίνα Χατζημανώλη, Συμεώνη Γιαννάτου, Βασιλική Δρακοπούλου, Χρύσα Κούρκουλου, Άρης Κυπριανός. 
Χορογράφος: Σοφία  Μιχαήλ.
Εικαστικός:  Γιώργος Λιντζέρης
Συνθέτης: Πάνος Πανάκος.
Κινηματογραφιστής: Θοδωρής Θεοδώρου.
Φωτογράφος: Γιώργος Στριφτάρης.  

Πληροφορίες παράστασης:

Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός
Τηλ. επικοινωνίας: 213 03 56 472 | 694 95 34 889
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15
Διάρκεια: 75 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 10€, Ατέλειες: 5€                                                                     

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα