Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 4.12 - 10.12

Και αυτήν τη Δευτέρα το Mix Grill είναι εδώ για να σας ενημερώσει σχετικά με το θέατρο της εβδομάδας στην πόλη μας.
Διαβάστηκε φορες
Και αυτήν τη Δευτέρα το Mix Grill είναι εδώ για να σας ενημερώσει σχετικά με το θέατρο της εβδομάδας στην πόλη μας. Πολλές πρεμιέρες αλλά και παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία, θα μας απασχολήσουν τις επόμενες μέρες, σε μια περίοδο που μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και για το έτος 2018.

Με την πόλη μας να έχει ντυθεί στα γιορτινά της και τον χειμώνα να βρίσκεται στα σκαριά του, οι θεατρικές σκηνές μοιάζουν πιο φιλόξενες και απαραίτητες από ποτέ. Έργα γνωστών συγγραφέων και ποιητών, όπως το «Χελιδόνι» του Γκιλιέμ Κλούα, το "Murder in the Cathedral'' ή «Φονικό στην Εκκλησιά» του T.S. Eliot, μεταφρασμένο από τον δικό μας μεγάλο ποιητή Γιώργο Σεφέρη, αλλά και έργα που έχουν αποσπάσει βραβεία στο παρελθόν, όπως η «Λήθη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, είναι μερικές από τις προτάσεις αυτής της εβδομάδας.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται ο θεατρικός χάρτης και ποιες είναι οι πρεμιέρες γι' αυτήν την εβδομάδα:

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική @ Θέατρο Άβατον

Ένα έργο με πρωταγωνιστή τον χρόνο. Πρωταγωνίστριες δυο γυναίκες που ζωντανεύουν τη διαδρομή της προσωπικής τους ιστορίας από τα 8 έως τα 88 τους χρόνια. Το χιούμορ και η συγκίνηση εναλλάσσονται σε 30 μικρά καρέ της ζωής δύο κοριτσιών μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Στράτου Λύκου!

Δύο κορίτσια που ανακαλύπτουν τη ζωή προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Τις συναντάμε σε όλους τους κύκλους της ζωής τους, να αλλάζουν μορφές, πρόσωπα και ρόλους. Ανάμεσά τους ο αιώνιος άντρας σύζυγος, εραστής και προδότης. Ένα θεατρικό έργο-ορόσημο, μια πορεία σαν ταξίδι μακρινό, ένας κόσμος σαν την ίδια μας τη ζωή με το γέλιο της και με το δάκρυ της.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνα Σαμάρκου και Εβίτα Συρίγου

Από 4 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Άβατον


***********************************************

To χελιδόνι @ Θέατρο Μικρό Γκλόρια
 
Το  θέατρο Γκλόρια Μικρό αλλάζει σελίδα στο θεατρικό του ρεπερτόριο και επιλέγει να παρουσιάσει για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 το θεατρικό έργο «Το Χελιδόνι» του Γκιλιέμ Κλούα, σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα.

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Καταλανούς συγγραφείς, ο Γκιλιέμ Κλούα γράφει με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 στο gay bar του Ορλάντο, ένα υπέροχο, βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό έργο, ύμνο στην αγάπη και τη ζωή.

Η πραγματική σημασία αυτής της επίθεσης, τα κίνητρα του τρομοκράτη και η σκιά των θυμάτων του προκαλούν αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αμέλια και τον Ραμόν, που θα τους οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από αυτά τα τρομερά γεγονότα. Αυτή η αλήθεια θα τους αναγκάσει να στοχαστούν γύρω από την ταυτότητα τους, την αποδοχή της απώλειας και την ευθραυστότητα της αγάπης, κάνοντας τους να ξεγυμνώνουν τις ψυχές τους και να ενώσουν με έναν τρόπο τις τύχες τους για πάντα.

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Σοφία Σεϊρλή και Βασίλης Μαυρογεωργίου

Από 4 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια


*****************************************

 
Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν @ Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν

"Murder in the Cathedral"
ή «Φονικό στην Εκκλησιά». Δύο κορυφαίοι ποιητές του 20ου αιώνα, δυο νομπελίστες, παραδίδουν στην ελληνική γλώσσα ένα σπουδαίο έργο. Το πρώτο ολοκληρωμένο κείμενο του T.S. Eliot για το θέατρο, ένα ποιητικό όραμα που γράφτηκε για το Φεστιβάλ του Καντέρμπουρι το 1935 και που μεταφράστηκε το 1963 από τον Γιώργο Σεφέρη, λίγους μήνες πριν την βράβευσή του από τη Σουηδική Ακαδημία.

 Όταν ζήτησαν από τον Έλιοτ να περιγράψει μέσα σε μια παράγραφο την πλοκή του έργου, εκείνος έδωσε μόνο μια φράση: «ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν». Στην ιστορική αυτή φράση βασίζεται και ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζεται εδώ.

 Αξιοσημείωτο για τη σημασία και τον πνευματικό πλούτο του συγκεκριμένου έργου είναι το γεγονός πως με τα κομμάτια που έγραψε ο Eliot για το "Murder in the Cathedral" αλλά τελικά δεν συμπεριέλαβε στην τελική του εκδοχή, ο ποιητής δημιούργησε το πρώτο από τα «Τέσσερα Κουαρτέτα» του.

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρούλα Πατεράκη και Γιώργος Νανούρης

Από 4 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν


*****************************************

Λήθη
@ Θέατρο Πορεία



«Ξεχάστε με.»
Μ' αυτήν την έκκληση, –επίκληση και παράκληση μαζί– ολοκληρώνει τον κύκλο του εκείνος που ξεκίνησε απευθυνόμενος σε όλους ή σε κανέναν, λέγοντας «Τώρα αρχίζω.». Εκείνος, σύμφωνα με τον συγγραφέα του, είναι ο άνθρωπος που έχει φτάσει στο σημείο που υπερβαίνει κάθε προηγούμενο σημείο, που έχει κατακτήσει πλήρη εποπτεία της ζωής του, που επιζητεί κι επιδιώκει πλέον μόνο το επέκεινα αυτού που συνιστούσε μέχρι τότε το σύνολο του κόσμου.

Η Λήθη είναι ένας άνθρωπος στο μεταίχμιο, όπως και η χώρα μας. Ένα βήμα ακόμα και βυθίζεται στην ευεργετική λησμονιά της. Ο θάνατος είναι ο φόβος του θανάτου και η κόρη της Έριδας, η αδερφή του Θανάτου και του Ύπνου μας αφηγείται πόσο σημαντικό είναι να αφήνεσαι στο τίποτα.

Το έργο έχει αποσπάσει τον Έπαινο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν» το 2011 και το Πρώτο Βραβείο Νεοελληνικού Έργου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του Αθηνοράματος την ίδια χρονιά. Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, που ερμήνευσε πρώτος τον μονόλογο είχε λάβει το Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν» το 2011.

Παίζει η ηθοποιός: Μαριάννα Δημητρίου

Από 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Πορεία


*********************************************

 Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη @ Πολυχώρος Vault

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει το μονόλογο “Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη”, σε κείμενο - σκηνοθεσία Περικλή Μοσχολιδάκη με τη Μάγδα Κατσιπάνου στο ρόλο της Αγγέλικας Νίκλης Σολωμού.

Ο Γιος μου Διονύσιος Σολωμός είναι ο τρίτος από τους επτά Μονολόγους που θα παρουσιαστούν αυτή τη σεζόν στον Πολυχώρο Vault, με αφορμή το θεατρικό project "Ο Γιος μου...". Επτά σκηνοθέτες ετοιμάζουν επτά παραστάσεις, στηριγμένες πάνω σε επτά βιογραφίες. Επτά μάνες μιλάνε για τους γιους τους.

Επτά γυναίκες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν επτά μονολόγους απλών γυναικών που μιλάνε για τα παιδιά τους, που εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους, που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυΐα, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους (Μάντζαρος, Συγγρός, Σολωμός, Ψυχάρης, Μέγας Αλέξανδρος, Μακρυγιάννης, Καβάφης). Επτά σημαντικοί άντρες του παρελθόντος που η ζωή και το έργο τους παραμένει ακόμα πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους, μέσα από μια γυναικεία ματιά.

Παίζει η ηθοποιός: Μάγδα Κατσιπάνου

Από 6 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Vault


*****************************************


Ξεκινούν επίσης αυτήν την εβδομάδα:

Από Δευτέρα 4/12
Χιλιαεννιακόσια @ Σημείο (Κεντρική Σκηνή)

Από Τρίτη 5/12
Σοφία @ Οικία Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού

Από Τετάρτη 6/12

Comedy R - Evolution @ Χυτήριο

Από Πέμπτη 7/12
Επιθεωρητής Έρχεται @ Eliart

Από Παρασκευή 8/12
Γιοσίρου Γιαμαγκούσι @ Πολυχώρος Vault
Ωκεανός @ Θέατρο Νέου Κόσμου
Καντίντ ή η αισιοδοξία @ Θέατρο Πόρτα

Από Σάββατο 9/12

Ήρωες @ Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

*****************************************

Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία:


Για την Ελένη @ Θέατρο Σταθμός | Τελευταία παράσταση στις 4/12

Το Δέντρο του Οιδίποδα @ Θέατρο Άλφα Ιδέα | Τελευταία παράσταση στις 4/12

Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη @ Από μηχανής θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 7/12

Kafka's freaks @ Θέατρο Φούρνος | Για μία μόνο παράσταση στις 8/12

Δαιμονισμένοι @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών | Τελευταία παράσταση στις 10/12

Ο Ζητιάνος @ Από μηχανής θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 10/12

Ιων @ Tempus Verum - Εν Αθήναις |Τελευταία παράσταση στις 10/12


Διαβάστε ακόμα