Σελιδο-γυρίσματα: Οι ζωές των άλλων

Σήμερα θα ξεφυλλίσουμε τρία βιβλία που ασχολούνται με τέσσερεις εντυπωσιακές προσωπικότητες από το παρελθόν.
Διαβάστηκε φορες
Κεφάλαιο 29ο - Moon river, wider than a mile, I'm crossing you in style someday...

Τα πρόσωπα που τυχαίνει να περνούν τη ζωή τους κάτω από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας πάντα ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία. Φανταζόμαστε την καθημερινότητά τους, το χαρακτήρα τους, την ιδιωτική τους ζωή, ακόμα και άθελά μας. Και γύρω τους χτίζονται συχνά τεράστιοι μύθοι, μύθοι που έρχονται να γιγαντώσουν ακόμα περισσότερο ή να γκρεμίσουν, οι βιογραφίες τους. Σήμερα θα ξεφυλλίσουμε τρία βιβλία που ασχολούνται με τέσσερεις εντυπωσιακές προσωπικότητες από το παρελθόν.

Audrey Hepburn, Photographs 1953-1966 - Bob Willoughby (Εκδόσεις Taschen)

Το βιβλίο αυτό δεν είναι βιογραφία, αλλά λεύκωμα που περιλαμβάνει τις φωτογραφίες 13 ετών που τράβηξε ο διάσημος φωτογράφος πολλών σταρ του Hollywood με το αγαπημένο του μοοντέλο, την Audrey Hepburn. Ομολογουμένως, το υψηλό κόστος του λευκώματος είναι ένα θέμα στις δύσκολες αυτές εποχές, αλλά εάν είστε φανατικός θαυμαστής αυτής της τόσο ιδιαίτερης γυναίκας, της ηθοποιού με την πλούσια ανθρωπιστική δράση, τότε ίσως πρέπει να βιαστείτε γιατί κυκλοφορεί μόνο σε 1000 αντίτυπα, υπογεγραμμένα ένα προς ένα από τον ίδιο το δημιουργό τους.

Όπως θα διαπιστώσετε, η φιλία που ένωνε τη Hepburn με τον Willoughby ήταν αρκετά βαθιά για να του επιτρέψει να δημιουργήσει φωτογραφίες της που βοηθούν τον αναγνώστη να τη γνωρίσει ίσως ακόμα καλύτερα απ' ό,τι μέσω μιας κλασικής βιογραφίας...

Ο διανοούμενος & η θεά - Jeffrey Meyers (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Μία από τις  - φαινομενικά τουλάχιστον - πλέον αταίριαστες σχέσεις όλων των εποχών ξεδιπλώνεται και αναλύεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Ο έρωτας, ο γάμος και ο χωρισμός του Arthur Miller με τη Marilyn Monroe, μέσα από τα μάτια του στενού φίλου του Miller, Jeffrey Meyers.

Ο γάμος τους κράτησε πέντε χρόνια, από το 1956 ως το 1961, περίοδος ιδιαίτερα δημιουργική τόσο για τον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα, όσο και για την πασίγνωστη ηθοποιό, τους στοίχειωσε όμως ως το θάνατό τους, ο οποίος βέβαια για εκείνη ήρθε μόλις την επόμενη χρονιά. Μέσα από τις συζητήσεις του Miller με το συγγραφέα, αλλά και τις μαρτυρίες του λαμπερού κύκλου του ζευγαριού, εξηγούνται πολλά γεγονότα και αναπαριστάται μια ολόκληρη εποχή που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Rosebud-Η ζωή του Όρσον Γουέλς - David Thomson (Εκδόσεις Πάπυρος)

Αυτή η βιογραφία επιχειρεί να φωτίσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πτυχές της προσωπικότητας και του έργου ενός ανθρώπου γεμάτου αντιθέσεις που άφησε πίσω του μια τεράσια κληρονομιά.

Ο Orson Welles έγραψε τη δική του ιστορία στο θέάτρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο, ιστορία που προχωρά πολύ πιο πέρα από τις δημοφιλείς στιγμές του Πολίτη Κέιν και του ραδιοφωνικού Πολέμου των Κόσμων. Καταξιωμένος στις τέχνες του, αλλά όχι πάντα κατανοητός από το κοινό, προσωπικότητα φαινομενικά άτρωτη αλλά αυτοκαταστροφική, άνθρωπος που προκαλούσε το θαυμασμό, τον έρωτα, έως και το μίσος μοιραίων γυναικών - ειδώλων της εποχής του, όπως η δεύτερη σύζυγός του, Rita Hayworth.

Ο συγγραφέας David Thomson, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον κόσμο του κινηματογράφου ως συγγραφέας, κριτικός και καθηγητής, προσπαθεί να πλησιάσει τον Welles με κάθε διαθέσιμο μέσο και - στο μέτρο του δυνατού - μάλλον το πετυχαίνει.

Φωτογραφίες από: Taschen, Ψυχογιός, ΠάπυροςΔιαβάστε ακόμα