Ty Segall – Freedom’s Goblin

Ty Segall – Freedom’s Goblin

Ο Ty Segall στο album του Freedom’s Goblin μας προσφέρει 19 διαφορετικές γεύσεις της rock.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
garage rock, psychedelic rock, hard funk (και πολλά είδη ακόμη)

Τραγούδια που αξίζει να ακούσεις:
My Lady’s On Fire, Rain, Every 1's A Winner, The Last Waltz, And Goodnight

Βαθμολογία: 7,7/10

Ο Ty Segall, στο album του Freedom’s Goblin, μας προσφέρει 19 διαφορετικές γεύσεις της rock. Αν σκέφτεται ποτέ «να πάρει μια ανάσα» και μια απόσταση από την παραγωγή μουσικής, τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή να το κάνει.

Όχι επειδή ακούγεται κουρασμένος ή βαρετός ή να έχει ξεμείνει από ιδέες. Αντίθετα, το νέο του άλμπουμ Freedom's Goblin αξίζει λίγο χρόνο για να σταθεί από μόνο του - για να απορροφηθεί πλήρως από τους ακροατές - προτού το επόμενο κύμα της μουσικής του Segall «κυλίσει» ξανά στα αυτιά μας και στοιχεία από την φετινή του κυκλοφορία ξεθωριάσουν στην μνήμη μας.

Το Freedom’s Goblin είναι πραγματικά καλό και μεγάλο. Σε 19 κομμάτια και 75 περίπου λεπτά είναι σίγουρα ένα ταξίδι μέσα στον μακρύ κόσμο των επιρροών και ενδιαφερόντων του Segall - από την psych, τη garage rock, την pop, την punk, τη jazz, τη hard funk, και πολλά ακόμα. Και με κάποιο τρόπο, παρά τον χρόνο που διαρκεί και λόγω της ποικιλίας των ήχων, το Freedom’s Goblin ποτέ δεν κινείται, στον ίδιο χώρο για πολύ. Όσο συνεχίζει, γίνεται και πιο συναρπαστική η διαδρομή.

Αυτή είναι μια απόδειξη όχι μόνο για το όραμα του Ty Segall, αλλά και για το έργο που έχει επιδείξει τα τελευταία 10 χρόνια, δοκιμάζοντας νέες φόρμες και περιπλανόμενος σε διαφορετικά μονοπάτια. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να κάνουν την εμφάνισή τους τα πνευστά σε ένα θορυβώδες κλασικό rock κομμάτι, όπως το εναρκτήριο  "Fanny Dog", βρισκόταν σε γνωστά εδάφη. Η συνέχεια μας επιφύλασσε μια λαμπρή μπαλάντα, όπως το "Rain", που σε σημεία μπορεί να αποκαλύπτει επιρροές από Radiohead ή και από Beatles. Η επιλογή να επαναπροσδιορίσει και να αναδημιουργήσει το funk κομμάτι των Hot Chocolate,"Every 1's A Winner" είναι ίσως η μοναδική φορά που τον βρίσκει σε αχαρτογράφητη, γι’ αυτόν, περιοχή, αλλά κουβαλά μαζί του όλα αυτά τα πράγματα που ξέρει να κάνει καλύτερα και έτσι το εγχείρημά του, στέφεται με επιτυχία.

Σε όλη τη διάρκεια του Freedom’s Goblin θα βρείτε τραγούδια όπως τα "When Mommy Kills You", "Shoot You Up" και "She", κάθε ένα από τα οποία, ηχητικά, κυμαίνονται στον γνωστό ρυθμό που μας έχει παρουσιάσει ο Ty Segall σε όλη την πορεία της σταδιοδρομίας του. Αλλά το άλμπουμ είναι επίσης γεμάτο με αξιόλογες προσπάθειες για disco-funk ("Despoiler of Cadaver"), euphoric pop ("Alta"), στο jazz-punk ("Talkin 3") και ένα παρατεταμένο φόρο τιμής στους Neil Young and Crazy Horse με το 12λεπτο “And Goodnight” για το κλείσιμο του album. Ειδική μνεία στο "The Last Waltz" (είναι όντως waltz), που είναι ένα psych-rock κομμάτι, που διέπεται από όλες τις αρχές της waltz αισθητικής. 

Στο "My Lady’s On Fire", ευαίσθητοι στίχοι ανθίζουν σε ένα όμορφο southern rock τραγούδι. Το "Meaning" είναι ένα χορευτικό garage rock, κατάλληλο για headbanging, με τη σύζυγο του Segall, Denee, στα φωνητικά. To "The Main Pretender" ξεχωρίζει για τη «διαρροή» του σαξοφώνου ενώ οι στίχοι του "I’m Free" μοιάζουν να υπογραμμίζουν τον φιλοσοφικό πυρήνα αυτής της δισκογραφικής δουλειάς του Ty Segall: “Late at night when I’m all alone/ No distractions, nobody’s home/ I’m not the person you think I might be/ I’m someone different, I’m free..”

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Segall πέρασε την περασμένη δεκαετία αρνούμενος να καθιερωθεί κάπου και εν τέλει να καθηλωθεί. Μόλις τον είχαμε ορίσει ως garage-rocker, κατευθύνθηκε στην ψυχεδέλια και ύστερα στο glam. Μετά από μερικές δουλειές γεμάτες fuzz ρυθμούς, έκανε ένα άλμπουμ γεμάτο απαλά ακουστικά τραγούδια. Μόλις τον χαρακτηρίσαμε ως σόλο καλλιτέχνη, δημιούργησε μερικές μπάντες. Και όταν σκεφτήκαμε ότι δεν μπορούσε να βγάλει περισσότερη και πιο ποικιλόμορφη μουσική, έκανε το Freedom’s Goblin.

O Ty Segall έχει κάνει ένα album, που όχι μόνο γιορτάζει την ελευθερία που έχει χαράξει για τον εαυτό του, αλλά επίσης συνοψίζει αποτελεσματικά το μέχρι τώρα μουσικό του ταξίδι.


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα