Ο Μαγικός Αυλός στην Εθνική Λυρική Σκηνή

"Ο Μαγικός Αυλός" για δέκα παραστάσεις στο θέατρο "Ολύμπια"
Διαβάστηκε φορες
Μουσική Διεύθυνση:
Μύρων Μιχαηλίδης (4,5,8,10,21,22/12)
Μίλτος Λογιάδης (2,6/1/2011)
Σκηνοθεσία: Αρνώ Μπερνάρ
Σκηνικά-Κοστούμια: Μπρούνο Σβενγκλ
Φωτισμοί: Γκουίντο Πετσολν

 Σάββατο 4 Δεκεμβρίου και βρίσκομαι στο θέατρο "Ολύμπια", το οποίο παρεμπιπτόντως είναι πανέμορφο, για την πρεμιέρα του "Μαγικού Αυλού", της πασίγνωστης όπερας του Wolfgang Amadeus Mozart. Αισθάνομαι λίγο σαν πρωτάκι, μιας και είναι η πρώτη όπερα που παρακολουθώ, αλλά μου αρέσει πολύ αυτό που βλέπω: ζευγάρια (νεαρά και όχι τόσο νεαρά),  παρέες που, κρυφακούγοντας, καταλαβαίνω ότι παρακολουθούν σταθερά τις παραστάσεις της Ε.Λ.Σ. και μαμάδες και μπαμπάδες με τα πιτσιρίκια τους ανά χείρας.

Μου είπαν ότι η συγκεκριμένη όπερα είναι ιδανική για να προσεγγίσει κάποιος όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένος, όπως εγώ, αυτό το είδος. Μάλλον είχαν δίκιο γιατί, βοηθούντων και των υπέρτιτλων, όχι μόνο πέρασα υπέροχα αλλά η παράσταση κυριολεκτικά με συνεπήρε.

Το "Μαγικό Αυλό" συνέθεσε ο Μozart το 1791 πάνω σε ένα λιμπρέττο του Emanuel Schikaneder και έχει τη, δημοφιλή τότε, φόρμα του singspiel, μουσικά μέρη, δηλαδή, που συνδυάζονται με πεζούς διαλόγους. Παρουσιάζει τη συνεχή μάχη του Καλού και του Κακού ενώ η τελική επικράτηση των ενάρετων και συνεπών στις αρχές τους εμπνέει αισιοδοξία.

Η παραγωγή ήταν εξαιρετική, με όμορφα κοστούμια και πολύ καλούς φωτισμούς. Δυστυχώς, η μικρή σκηνή του "Ολύμπια" μάλλον δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερες (και ακριβότερες) παραγωγές.

Εντυπωσιακή η Βασιλική Καραγιάννη, δικαίως διεθνούς φήμης, ως Βασίλισσα. Αυτός που έκλεψε, όμως τις εντυπώσεις, και το θερμότερο χειροκρότημα στο τέλος της βραδιάς, ήταν ο Χάρης Ανδριανός στον ιδιαίτερο ρόλο του Παπαγκένο.

Μια πολύ ωραία παράσταση που θα σας βοηθήσει να βρείτε και την εορταστική σας διάθεση (σε μένα, πάντως, έγινε το θαύμα).

Ημερομηνίες παραστάσεων: 4, 5, 8, 10, 19, 21 και 29 Δεκεμβρίου 2010
2 και 6 Ιανουαρίου 2011

extra tip: στις παραστάσεις των 4, 8, 21, 22, 29/12 και της 6/1 Παπαγκένο θα είναι ο Χ. Ανδριανός.

Διαβάστε ακόμα