Συνέντευξη του Βασίλη Λάσκαρη με αφορμή την παράσταση "Μάρτυρας" στο Vault

Διανύοντας μιαν άκρως επιτυχημένη, θεατρική σεζόν, ο Βασίλης Λάσκαρης και η ομάδα του ProvaT.O. οδεύουν προς το φινάλε της παράστασής τους "Μάρτυρας" στον Πολυχώρο Vault.
Διαβάστηκε φορες
Στην έναρξη της φετινής σεζόν, ανάμεσα στις παραστάσεις που ξεχώρισαν απ’ την πρώτη στιγμή ήταν και ο «Μάρτυρας» του Γερμανού συγγραφέα Marius von Mayenburg με την ομάδα ProvaT. O. να παρουσιάζει το συγκεκριμένο έργο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σύντομα, η αποδοχή του «Μάρτυρα» απ’ το αθηναϊκό κοινό είχε ως αποτέλεσμα για το θίασό του να παρατείνουν την εγκατάστασή τους στη σκηνή του πολυχώρου Vault εις διπλούν. Τελικά, με την αυλαία να έχει προγραμματισθεί για την 1 Απριλίου, ο σκηνοθέτης και δημιουργός της ομάδας ProvaT. O. Βασίλης Λάσκαρης μας παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη τόσο για την παράσταση όσο και για πιο γενικά θέματα που απορρέουν από το έντονα θρησκευτικό ύφος του «Μάρτυρα», ενώ τις εντυπώσεις που μας άφησε το συγκεκριμένο έργο μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ.

Μετά και τη δεύτερη παράταση για το «Μάρτυρά» σας, κύριε Λάσκαρη, αρχικά οφείλω να σας πω συγχαρητήρια σε εσάς και την ομάδα σας με το διόλου κωμικό όνομα. Οι ProvaT. O., λοιπόν, μια ομάδα αποτελούμενη από ηθοποιούς, τεχνικούς και εσάς στο πόστο του σκηνοθέτη, σιγά σιγά αρχίζετε να «χτίζετε όνομα» στο αθηναϊκό θέατρο. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το συστατικό της επιτυχίας σας αυτής, χωρίς να θεωρηθεί η ερώτησή μου κάπως κλισέ;

Το όνομα μας θέλουμε να είναι κωμικό γιατί δεν θέλουμε να παίρνουμε πολύ σοβαρά τους εαυτούς μας παρά μόνο την δουλεία μας. Από την άλλη υπάρχει η περίπτωση να μην μας πάρουν οι άλλοι στα σοβαρά αλλά και πάλι δεν μας πειράζει γιατί τουλάχιστον στην αρχή θα έχουμε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού απέναντι τους. Η ομάδα μας θα με συγχωρήσετε για την διόρθωση είναι μια κολλεκτίβα από καλλιτέχνες. Υπάρχουν στους κόλπους του ProvaT.O. εικαστικοί, μια χορογράφος, ένας συνθέτης, γραφίστες, ένας κινηματογραφιστής, ένας σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί. Όσον αφορά την επιτυχία η ερώτηση δεν είναι κλισέ, απλώς προτιμώ να αποφεύγω τις κακοτοπιές και δρόμους που θα με αποπροσανατολίσουν. Ο «Μάρτυρας» είναι μια δουλειά που αποδείχθηκε ότι αφορά το κοινό. Αυτό νομίζω πως συνέβη φέτος. Χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό, το απολαμβάνουμε όσο μπορούμε.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως οι συγκυρίες ως προς τη γενικότερη αποσταθεροποίηση της Εκκλησίας απ’ την κοινωνία τα τελευταία χρόνια και οι εκ νέου αναγνώσεις των Αγίων Γραφών της εκάστοτε θρησκείας από πλήθος ανθρώπων δημιουργών πρόσφορο έδαφος για παραστάσεις ή και ταινίες με θεολογικές θεματολογίες. Εσείς για ποιο λόγο επιλέξατε το συγκεκριμένο κείμενο;

Αρχικά διαλέγεις ένα έργο γιατί σε αφορά το θέμα του. Ήθελα να μιλήσω για τον θρησκευτικό φανατισμό αλλά και για την ανοχή μας απέναντι του.

Γενικότερα, η εξατομικευμένη και απόλυτα προσωπική ανάγνωση κειμένων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Βίβλος, θεωρείται πως αποτελεί πηγή αντιδραστικών συμπεριφορών που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην τρομοκρατία; Αν ναι, τότε με ποιο τρόπο μπορεί κάτι τέτοιο να αποφευχθεί, ειδικά στις νεαρές ηλικίες που τα παιδιά πολύ εύκολα μπορούν να αποπροσανατολιστούν;

Να αποφεύγουν τις εύκολες και τις έτοιμες απαντήσεις. Να ψάχνουν, να ρωτούν, να αμφισβητούν. Καμιά φορά η ερώτηση είναι πιο σημαντική από την απάντηση.

Εσείς πιστεύετε στο Θεό ή σε κάποια θρησκεία;

Έχει σημασία; Κάποιος ρώτησε τον κ. Κόυνερ αν υπάρχει θεός. Ο κ. Κόυνερ του είπε: Σε συμβουλεύω να σκεφτείς αν η συμπεριφορά σου θ’ αλλάξει ανάλογα με την απάντηση που θα δώσεις στο ερώτημα. Αν δε θ’ αλλάξει τότε η ερώτηση είναι περιττή. Αν θ’ αλλάξει τότε μπορώ τουλάχιστον να σε βοηθήσω λέγοντας πως εσύ αποφάσισες κιόλας: χρειάζεσαι ένα θεό.

Σε πιο τεχνικό επίπεδο, μου έκανε εντύπωση η επιλογή της σχολικής συμβούλου ενδεδυμένης με ρούχα και παπούτσια εξ ολοκλήρου κόκκινα, πέρα από την ομοφυλοφιλική της ταυτότητα, αν και αυτό δε με εντυπωσίασε απ’ τα λίγα που έχω διαβάσει για το Marius von Mayenburg. Από πού απορρέει αυτή σας η ενδυματολογική επιλογή; Θέλετε, πιθανώς, να περάσετε κάποιο σχόλιο στους θεατές σας;

Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστικό από πίσω. Το επίθετο της μας οδήγησε στο κόκκινο χρώμα. Erica Rott.

Ορμώμενος από την πληθώρα κωμικών χαρακτηριστικών και εκφοράς του λόγου που είχε η παράστασή σας, θα θελα να σας ρωτήσω αν, τελικά, ο «Μάρτυρας» είναι κωμωδία ή δράμα;

Κάποιες φορές είναι αλήθεια πως ο κόσμος γελάει πολύ, το καταλαβαίνω αν και όταν το σκέφτομαι με τρομάζει. Είναι δράμα όσον αφορά την συγκρουσιακή του δομή αλλά γραμμένο με πολύ χιούμορ. Δεν είναι εύκολο να το κατατάξω. Ένας θεατρολόγος θα μας βοηθούσε περισσότερο.


Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Εύχομαι καλό φινάλε στο «Μάρτυρά» σας και κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σχέδια της ομάδα σας.


Συντελεστές του «Μάρτυρα»

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μαγγλάρας, Λωρίνα Χατζημανώλη, Συμεώνη Γιαννάτου, Βασιλική Δρακοπούλου, Χρύσα Κούρκουλου, Άρης Κυπριανός.
Χορογράφος: Σοφία  Μιχαήλ.
Εικαστικός:  Γιώργος Λιντζέρης
Συνθέτης: Πάνος Πανάκος.
Κινηματογραφιστής: Θοδωρής Θεοδώρου.
Φωτογράφος: Γιώργος Στριφτάρης. 

Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός
Τηλ. επικοινωνίας: 213 03 56 472 | 694 95 34 889
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15
Διάρκεια: 75 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 10€, Ατέλειες: 5€       
Διαβάστε ακόμα