Σελιδο-γυρίσματα: Νέες Ελληνικές Κυκλοφορίες Β'

Συνεχίζουμε και σήμερα να ξεφυλλίζουμε ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες Ελλήνων συγγραφέων των τελευταίων μηνών.
Διαβάστηκε φορες
Κεφάλαιο 30ο - Νησί σ'άσπρη θάλασσα, στη Γη συννεφάκι, καράβι στα κύματα κοντά στην Ιθάκη...
 
Μέρος Β'

Συνεχίζουμε και σήμερα να ξεφυλλίζουμε ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες Ελλήνων συγγραφέων των τελευταίων μηνών.

Ο αγαπημένος των μελισσών - Ανδρέας Μήτσου (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Από ένα φαινομενικά απλό περιστατικό, όπως είναι η επίθεση ενός μεγάλου σε ηλικία άνδρα σε έναν νεότερο, ένα απόγευμα σε μια παραλία, ξετυλίγεται αργά και επεισοδιακά η ιστορία που κινείται στα όρια ή και έξω από αυτά. Τα κίνητρα, τα γεγονότα πίσω από τα φαινόμενα, η επιθυμία του ανθρώπου να επιβληθεί στη μοίρα του και να σταματήσει το χρόνο, όλα μπερδεύονται στον πυκνό ιστό της ιστορίας μας.

Ο συγγραφέας είναι διδάκτορας της Φιλοσοφικής και έχει ήδη αρκετά βιβλία στο ενεργητικό του, συνήθως με ιστορίες των άκρων όπως αυτή, κάποια από τα οποία μας είναι γνωστά και από θεατρικές και τηλεοπτικές διασκευές, όπως Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου και Ο Κύριος Επισκοπάκης.

Τα οπωροφόρα της Αθήνας - Σωτήρης Δημητρίου (Εκδόσεις Πατάκη)

Μια περιπλάνηση στην πόλη μας, την Αθήνα, μαζί με μια προσπάθεια για στενότερες και πιο αληθινές ανθρώπινες σχέσεις στους δρόμους και στους κήπους της. Ο ήρωας βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση, συνήθως μάταιη - τουλάχιστον φαινομενικά - αφού αποτυγχάνει να περάσει τα μηνύματα που θέλει και να λάβει την επιθυμητή ανταπόκριση από τους συμπολίτες και συνανθρώπους του.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι καινούριο, αφού εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2005, οι περισσότεροι όμως το ανακαλύψαμε μετά την περσινή κινηματογραφική μεταφορά του από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο συγγραφέας έχει κι άλλα ενδιαφέροντα βιβλία να επιδείξει, όπως Η βραδυπορία του καλού και Τα ζύγια του προσώπου, ενώ πάντα φαίνεται να τον ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο αυτά που συμβαίνουν στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, παρά τα εξωτερικά 'γεγονότα'.

Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80 (Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό) - Συλλογικό (Εκδόσεις Πέρασμα)

Να και μία εντελώς διαφορετική πρόταση, αφού εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με λογοτεχνία, αλλά με ιστορική έρευνα. Με την επιμέλεια των Β.Βαμβακά και Π.Παναγιωτόπουλου, το βιβλίο επιχειρεί να μας θυμίσει αλλά και να ξεκαθαρίσει γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν την Ελλάδα κυρίως, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο τη δεκαετία του '80. Μια δεκαετία από την οποία, όπως επισημαίνεται και στο βιβλίο, απουσίαζαν κοινωνικοπολιτικά γεγονότα όπως πόλεμοι, παρόλα αυτά σημαδεύτηκε από βαθιές αλλαγές, τις συνέπειες των οποίων ζούμε ακόμα σήμερα και προφανώς θα συνεχίσουμε να ζούμε για αρκετά χρόνια.

Από τις σελίδες παρελαύνουν ορόσημα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, νέοι και πολλά υποσχόμενοι - τότε - θεσμοί, προσωπικότητες και γεγονότα με παγκόσμια σημασία, ακόμα και λέξεις που προστέθηκαν εκείνα τα χρόνια στο λεξιλόγιό μας. Μια ιστορική αναδρομή που αξίζει τον κόπο.

Φωτογραφίες από Καστανιώτης, Πατάκης, Πέρασμα


Διαβάστε ακόμα