Pere Ubu

συνέντευξη: David Thomas

Οι μοναδικοί PERE UBU είναι ακόμα (ευτυχώς) εδώ, ετοιμάζουν νέο album κι εγώ μίλησα με τον David Thomas τόσο για αυτό, όσο και για ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών.
Διαβάστηκε φορες
Στα χρόνια της 'νέας' Αμερικής στη δεκαετία του '70, στα χρόνια του CBGB, ο καινούργιος ήχος ερχόταν από την καρδιά της Νέας Υόρκης με ονόματα που καθόρισαν βέβαια μια εποχή. Την ίδια περίοδο όμως μια μπάντα που όμοια της δεν θα συναντήσετε πουθενά (!) πάνω στη γη, ξεκινούσε από το Cleveland για να ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ τα όποια 'στενά' σύνορα του Rock & Roll μια για πάντα. Οι μοναδικοί PERE UBU είναι ακόμα (ευτυχώς) εδώ, ετοιμάζουν νέο album κι εγώ μίλησα με τον David Thomas τόσο για αυτό, όσο και για ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών.

1. Πρώτα από όλα David, θαυμάζω εδώ και πολύ καιρό τους Pere Ubu! Λοιπόν, δουλεύετε για ένα νέο στούντιο άλμπουμ ίσως για το 2011;

Η συνέχεια του άλμπουμ «Long Live Pere Ubu!» των Pere Ubu, έχει τίτλο «Lady from Shanghai». Δεν έχουμε μια προβλεπόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας – είναι πάρα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Βάζουμε τα demos του άλμπουμ για download, στο hearpen.com, το site που μπορεί κάποιος να κάνει download για το Ubu Projex και συναφείς μπάντες. Υπάρχει ένα κομμάτι από το άλμπουμ The Tombs, που ονομάζεται «Bar Fly», το οποίο θα πρέπει να κυκλοφορήσει αυτό το έτος, αλλά η πραγματική ημερομηνία του δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Υπάρχουν επίσης μηνιαίες κυκλοφορίες στο hearpen.com από τους Pere Ubu, τον David Thomas και δύο χλωμά αγόρια κλπ - ως επί το πλείστον εξαιρετικές ζωντανές εμφανίσεις, αλλά μερικές φορές και ηχογραφήσεις σε στούντιο.

2. Μου αρέσει πολύ το «London Texas». Πως νιώθεις αλήθεια για αυτό το άλμπουμ;

Μου αρέσει. Γιατί όχι; Μεγάλο show και μια τέλεια εκδοχή της μπάντας.
 
3. David, υπήρξε ένα περιστατικό που σε ώθησε στο μουσικό ταξίδι με τους Pere Ubu (για τόσο πολύ καιρό...!) Τι σε έκανε να συνεχίσεις;
 
Τι ώθησε εμένα; Γιατί θα πρέπει να με ωθήσει κάτι στους Pere Ubu; Συνέχισα με τους Pere Ubu, διότι είναι μια μεγάλη μπάντα. Κάθε έκδοση έχει μοναδικά πλεονεκτήματα και  μοναδικές προσωπικότητες. Ήταν πολύ ωραίο να δουλεύεις με αυτούς τους ανθρώπους και να συνεχίζεις. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την ευελιξία του τρέχοντος line up, το οποίο είναι πραγματικά η μακρύτερη live εκδοχή της μπάντας.
 
4. Τι πιστεύεις πραγματικά για ένα καταπληκτικό εξώφυλλο του «Final Solution» του Peter Murphy; Έχεις ακούσει ποτέ την έκδοση του Peter; Μπορείς να μας πεις την «εσωτερική ιστορία», μερικές από τις αναμνήσεις σου ίσως από ένα τέτοιο αριστούργημα;
 
Έχω ακούσει την έκδοση του Peter Murphy φυσικά. Είναι καλή. Το «Final Solution» επηρεάστηκε σαφώς μουσικά όσο και στιχουργικά από την έκδοση του «Blue Cheer» του Summertime Blues. Μπορείς να τραγουδήσεις τα λόγια του «Final Solution» στον τόνο του Summertime Blues. Η μετρική ανάλυση των στίχων είναι ακριβής. Θυμάμαι να ακούω το Summertime Blues στο σαλόνι του Tim Wright. Είχε δύο τεράστια ηχεία Voice of the Theater. Είχα την ιδέα να μειωθεί το τραγούδι στο απόλυτο ελάχιστο – ένας παλμός που ακολουθείται από μια έκρηξη θορύβου. Πήγα στην πρόβα και ο Craig ήταν μόνος εκεί, γι' αυτό έβαλα ένα ρυθμό στο ηχείο και τραγούδησα τον τόνο. Νομίζω ότι η πρώτη εκτέλεση του ήταν σε μια ανάγνωση ποίησης που έκανε ο Peter στο κέντρο της πόλης στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, έξω στον κήπο. Μου ζήτησε να έρθω και ανέβηκα στο βάθρο στη σωστή στιγμή και το απήγγειλα. Όσο για το τι είναι περίπου; Είναι σα να είσαι παιδί και να είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις και να δεις την παραξενιά του και να αναγνωρίσεις ότι η «αγωνία» που αντιμετωπίζεις είναι αστεία τελικά.
 
5. Τρία ονόματα, για τρεις μόνο λέξεις .. Λοιπόν, Patti Smith, Ramones, Television.
 
Εντάξει, και τι; (Τρεις λέξεις)
 
6. Captain Beefheart, RIP. Τόσο λυπηρό. Ήταν μοναδικός. Κάποιο σχόλιο David;
 
Όχι.

7. Αγαπώ πραγματικά τη Sarah Jane Morris και είναι μια καλή φίλη επίσης και μια θαυμάσια καλλιτέχνης φυσικά! Κάποια ανάμνηση; Δουλεύοντας με τη Sarah;
 
Ήταν πολύ ωραίο να δουλεύω με τη Sarah. Ανοιχτόμυαλη, γρήγορη, οξυδερκής. Έχει πολύ καλά φωνητικά, τα οποία είναι πολύ δύσκολα από πολλές απόψεις. Έχει τρομερή ζωντάνια. Επίσης, έχει έναν υπέροχο γιο, ένα μεγάλο θαυμαστή των Pere Ubu.

8. David μπορείς να αναφέρεις το αγαπημένο σου συγκρότημα ή τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη ίσως για το 2010;
 
Δεν μου έρχεται κανείς στο μυαλό. Αλλά δε σκέφτομαι με αυτούς τους όρους και δε δίνω προσοχή σε ό, τι κάνει κάποιος άλλος.

9. Και κάτι τελευταίο! Κάποιο σχόλιο για τους Έλληνες fans εδώ;
 
Κάνει κρύο εδώ.
 
Σε ευχαριστώ πολύ!
 
David Thomas
www.ubuprojex.net
www.hearpen.com