Jan Van De Engel & Παύλος Παυλίδης - Κακό Ποίημα

Ήταν στιγμές που ένιωθα ότι η μουσική ήταν soundtrack από φιλμ νουάρ, ενώ η πλαστικότητα της φωνής του Παύλου Παυλίδη με εντυπωσίασε.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Ηλεκτρονική ατμοσφαιρική μουσική

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Κλωστή, Μεσήλικες

Βαθμολογία:
8,5

«Κακό Ποίημα» είναι o τίτλος της συνεργασίας του Jan Van de Engel (Γιαν Βαν) με τον Παύλο Παυλίδη που κυκλοφορεί ήδη σε ψηφιακή μορφή και σε δωδεκάιντσο βινύλιο. Στην ουσία πρόκειται για ένα μίνι άλμπουμ (ΕΡ) που περιλαμβάνει έξι τραγούδια που έχει δημιουργήσει ο Γιαν Βαν, σε στίχους του ίδιου του δημιουργού (τρία τραγούδια) αλλά και του Ευθύμη Φιλίππου (τα υπόλοιπα τρία). Ο Παύλος Παυλίδης ερμηνεύει τα πέντε τραγούδια, ενώ στο έκτο ακούγεται η φωνή του πεζογράφου και μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Jan Van de Engel, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιάννη Αγγελόπουλου, ντράμερ με μεγάλη πορεία ως session μουσικός, έγινε γνωστός με τους πολύ αξιόλογους πειραματισμούς του στα παραδοσιακά τραγούδια αλλά και στη latin μουσική κυρίως μέσα από τα άλμπουμ «Γιαν Βαν» (2015) και "Essa Moça" (2018). Έχοντας στο πλευρό του από την εποχή του «Γιαν Βαν» τον εξαιρετικό στιχουργό Ευθύμη Φιλίππου δημιουργεί τα πρώτα τραγούδια από το «Κακό Ποίημα» και στέλνει ένα demo στον Παύλο Παυλίδη. 

Ο Παύλος Παυλίδης, από την άλλη, έχει μια αξιοζήλευτη πορεία από τα τέλη της δεκαετίας του '80, πρώτα ως κιθαρίστας και τραγουδιστής του rock συγκροτήματος Μωρά Στη Φωτιά και στη συνέχεια ως βασικό μέλος της εξαιρετικής μπάντας Ξύλινα Σπαθιά μέχρι το 2003 με σπουδαία και διαχρονικά τραγούδια στο ενεργητικό του («Ο Βασιλιάς Της Σκόνης», «Αδρεναλίνη» και «Λιωμένο Παγωτό»). Με την προσωπική καριέρα του από το 2003 και μετά και με συνοδοιπόρους τους B-Movies έχει δημιουργήσει το δικό του φανατικό κοινό.

Η μεστή φωνή του Παυλίδη, η μουσική του συνέπεια αλλά και ο κοινωνικός και πολλές φορές καταγγελτικός λόγος των τραγουδιών του οδήγησαν τον Γιαν Βαν στο να εμπιστευτεί τη νέα του δουλειά στον τραγουδοποιό.

Περνώντας στην ακρόαση των τραγουδιών, αυτό που διαπιστώνω από το πρώτο τραγούδι είναι ο ατμοσφαιρικός ήχος και η τονικότητα που κυριαρχεί, που βέβαια παραπέμπει σε ambient μουσική, αλλά δεν είναι. Ο Γιαν Βαν, δίνοντας πρωτεύοντα ρόλο στα αναλογικά συνθεσάιζερ (Κωστής Χριστοδούλου), μπερδεύει αρμονικά το hip hop (στα τραγούδια «Ιδεατός Είμαιαυτός» και «Μεσήλικες») με την synth pop και το ρυθμό (στα τραγούδια «Να Να Να Να» και «Τι Ωραίο Φαΐ»). Το καλύτερο τραγούδι του ΕΡ είναι ασφαλώς η ατμοσφαιρική μπαλάντα με τίτλο «Κλωστή», ενώ στο ομότιτλο «Κακό Ποίημα» η μουσική που παίζει στο παρασκήνιο είναι σχεδόν απόκοσμη.

Καταλυτικό ρόλο παίζει η φωνητική παρουσία του Παύλου Παυλίδη. Η προσαρμοστικότητα αλλά και το ηχόχρωμα της φωνής του δένουν απόλυτα με τον ήχο των τραγουδιών. Ο Παυλίδης τα κάνει δικά του, λες και τα έχει γράψει ο ίδιος και αυτό φαίνεται με τον τρόπο που τα ερμηνεύει και τα περνάει στον ακροατή.

Εξαιρετικά μεστά τα λόγια του Ευθύμη Φιλίππου αλλά και του Γιαν Βαν στα τραγούδια που κινούνται σε κοινωνικό, προσωπικό αλλά πολιτικά καταγγελτικό επίπεδο και μας θυμίζουν έντονα Παύλο Παυλίδη από το 2004 και μετά.

Η συνολική ακρόαση με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Ήταν στιγμές που ένιωθα ότι η μουσική ήταν soundtrack από φιλμ νουάρ, ενώ η πλαστικότητα της φωνής του Παύλου Παυλίδη με εντυπωσίασε.

Ασφαλώς και πρόκειται για μια ξεχωριστή συνεργασία που ίσως στο τέλος του χρόνου αποδειχτεί η συνεργασία της χρονιάς. Ο Γιαν Βαν μοιάζει να ξεκινά μια νέα φάση δημιουργίας και μπαίνει με το δεξί. Για τον Παύλο Παυλίδη που κουβαλάει στις πλάτες του τριάντα χρόνια επιτυχημένης και συνεπέστατης μουσικής πορείας, λίγα πράγματα μπορεί να πει κανείς. Από το τραγούδι καταγγελία αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2019 και εvω όλοι περιμέναμε την επόμενη δουλειά του με τους Β-Movies, «σκάει» η συνεργασία με τον Γιαν Βαν σε υποτιθέμενα αχαρτογράφητα μουσικά μονοπάτια που τα κάνει με μιας δικά του. Τι να πω; Ίσως μια μελλοντική συνεργασία με κάποιον από τους πάλαι ποτέ Στέρεο Νόβα;
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
9,5 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα