Tindersticks - No Treasure But Hope

Σίγουρα το σύμπαν των Tindersticks δεν είναι ένα χαρούμενο μέρος, ωστόσο σε αυτόν τον δίσκο βλέπουμε ανάγλυφα μια μικρή ρήξη με το πολύ σκοτεινό παρελθόν.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Champer Pop

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Pinky in the Daylight, The Amputees, For The Beauty, See My Girls

Βαθμολογία:
7,5

Ένα μήνα πριν το τέλος του 2019 οι Tindersticks κυκλοφόρησαν τον καινούριο τους δίσκο "No Treasure But Hope"

Από τον τίτλο ήδη σου μπαίνουν ιδέες ότι αυτός ο δίσκος δεν θα έχει αυτή την τόσο βαριά ατμόσφαιρα, στην οποία μας έχουν συνηθίσει οι Tindersticks. Σίγουρα το σύμπαν των Tindersticks δεν είναι ένα χαρούμενο μέρος, ωστόσο σε αυτόν τον δίσκο βλέπουμε ανάγλυφα μια μικρή ρήξη με το πολύ σκοτεινό παρελθόν

Η χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή του Stuart A. Staples δίνει όπως πάντα τον τόνο, όμως το album ξεκινάει αμέσως με μια διαφορετική νότα, με το τραγούδι "For The Beauty". Το εξαιρετικό αυτό τραγούδι δεν ανοίγει τυχαία τον δίσκο των Tindersticks, αντίθετα συμβολίζει για το συγκρότημα μια εποχή αναζήτησης πιο θερμών συναισθημάτων, για μια χαραμάδα ομορφιάς απέναντι σε όλα τα θλιβερά συναισθήματα, τα οποία οι ίδιοι έχουν νοηματοδοτήσει τόσα χρόνια. Η ομορφιά, λοιπόν, είναι ένα σύμβολο και αυτός ο δίσκος μοιάζει σε κάποια τραγούδια του να είναι σαν ένα ταξίδι αναζήτησής της.  

"And there's a new kind of beauty" συνεχίζει ο Staples στο αριστουργηματικό τραγούδι "Pinky in the Daylight", που κινείται σε ένα τελείως no-Tindersticks μοτίβο, καθώς είναι μια μπαλάντα μεν που αναβλύζει όμως γλυκά συναισθήματα, προκαλεί μια νοσταλγία και σίγουρα μυρίζει καλοκαίρι. Όλα αυτά που περιγράφονται, βέβαια, αν μη τι άλλο συνεπικουρούνται από το video clip που δείχνει πλάνα από ένα καλοκαίρι στην Ιθάκη τη δεκαετία του '60. Άλλωστε ο Staples έγραψε πολλά τραγούδια γι' αυτόν τον δίσκο στην Ιθάκη και σίγουρα η ατμόσφαιρα και τα βιώματα του στην Ελλάδα «πέρασαν» στον δίσκο.  


Από τις πρώτες ακροάσεις λάτρεψα το τραγούδι "The Amputees", ένα γνήσιο Tindersticks-song σίγουρα σε επίπεδο στίχου, με ωμό ερωτισμό, με κυνισμό, με ειρωνεία, αλλά και με τον αθεράπευτο ρομαντισμό να ξεχειλίζει. Παρατηρούμε, βέβαια, και σε αυτό το τραγούδι μια εκλεπτυσμένη ελαφρότητα στη μουσική που το κάνει πιο ευχάριστο στην ακρόαση, σε σημείο όμως που κάποιες στιγμές να νιώθεις ότι πάει κόντρα και στους ίδιους τους στίχους, αλλά και στην ερμηνεία του Staples. 

Ένα tradermark τραγούδι σε επίπεδο ήχου και μοτίβου είναι το υπέροχο "See My Girls" μόνο που η αγωνία που ακούμε με απίστευτη γλαφυρότητα στη φωνή του Stuart A. Staples είναι πατρική και η αγάπη εδώ είναι κατασταλαγμένη και ώριμη. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι γραμμένο από την οπτική γωνία ενός ιδιοκτήτη καταστήματος που οι κόρες του (πιθανότατα) ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, του στέλνουν καρτ-ποστάλ και σε αυτές αποτυπώνονται οι δόξες αλλά και οι κίνδυνοι του κόσμου. 

Φαινομενικά αυτός ο δίσκος των Tindersticks, ειδικά γι' αυτούς που δεν είναι fan, είναι "μία από τα ίδια". Δεν ξέρω και δεν μπορώ να ισχυριστώ με απόλυτη ακρίβεια αν αυτός ο δίσκος είναι το πρώτο δείγμα για μια έστω και καθυστερημένη αλλαγή πλεύσης του συγκροτήματος προς πιο θερμά συναισθηματικά κλίματα. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι ο πυρήνας των πραγμάτων που εδραίωσαν τους Tindersticks σαν μια κορυφαία μπάντα του καιρού μας, είναι "εδώ" και σε αυτόν τον δίσκο. Και εννοώ την ασυναγώνιστη ερμηνευτική ικανότητα του Staples, την βαθιά ευαισθησία, την συναισθηματική οξυδέρκεια και τον βαθύ ήχο που σε αγγίζει στην ψυχή

Ακούστε τον δίσκο παρακάτω στο Youtube ή στο Spotify εδώ.

Διαβάστε ακόμα