Avengers Endgame - cover - cut

Προετοιμαζόμαστε για το “Avengers: Endgame”

Spoilers ahead! Αφού είδαμε ό,τι επίσημο τρέιλερ είχε κυκλοφορήσει και καταβροχθίσαμε κάμποσες θεωρίες, βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την πρεμιέρα.
Διαβάστηκε φορες
Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel (MCU) έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μαζικό ποπ φαινόμενο. Όχι μόνο έχει θρέψει γενιές fanboys και fangirls και δημιουργήσει νέες, αλλά έχει επίσης κερδίσει την αποδοχή ακόμα και από τους πιο κουλτουριάρηδες, που δεν πηγαίνουν σινεμά παρά για ασπρόμαυρες επανεκδόσεις, άντε και για τον Alfonso Cuarón (αν και αυτόν μας τον έκλεψε το Netflix).

Την Τετάρτη 24 Απριλίου ξεκινά η προβολή του “Avengers: Endgame”, της 22ης ταινίας του MCU φτάνοντας στο φινάλε της τρίτης φάσης του. Στην Ελλάδα η ταινία θα προβληθεί ως «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη». Αφού είδαμε ό,τι επίσημο τρέιλερ είχε κυκλοφορήσει και καταβροχθίσαμε κάμποσες αναλύσεις θεωριών, ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει spoilers από το παρελθόν του MCU, αλλά και πιθανά spoilers για το μέλλον του, οπότε καταναλώνετε υπευθύνως.


Πού αφήσαμε την ιστορία;

Το “Avengers: Infinity War” τελείωσε με συντριπτική νίκη του Thanos. Αφού συγκέντρωσε όλες τις Infinity Stones, εκπλήρωσε το στόχο του με ένα χτύπημα των δαχτύλων (snap): εξουδετέρωσε το μισό έμβιο σύμπαν. Εδώ να ανοίξω μια μικρή παρένθεση για nerds όπως του λόγου μου. Όταν λέμε «το μισό», εννοούμε «το μισό», έτσι; Δηλαδή, όχι μόνο το 50% των ανθρώπων, αλλά και το 50% των εξωγήινων, των ζώων και των φυτών. Δηλαδή, μειωμένη πρόσβαση σε τροφή και μειωμένο οξυγόνο για τον εναπομένοντα ανθρώπινο πληθυσμό. Ωστόσο, τα φυτά στη Γουακάντα φαίνονταν σε άριστη κατάσταση. Οπότε, ας συμφωνήσουμε στο «50% της νοήμονος ζωής» και ας κλείσουμε την παρένθεση.

Το κίνητρο του Thanos είχε ένα «ανθρωπιστικό» μανδύα. Δεν ήταν κάνας παράφρων να θέλει να εξαφανίσει το μισό σύμπαν για πλάκα. Απλώς αντιλήφθηκε ότι έτσι όπως πηγαίναμε με τον υπερπληθυσμό και την καταστροφή του περιβάλλοντος, ο Αρμαγεδδών θα ήταν αναπόφευκτος και είπε να βάλει το χεράκι του (κυριολεκτικά). Λησμόνησε ο συμπαθής μωβ Τιτάνας ότι αν δεν μάθουμε το μάθημά μας, απλώς θα υποπέσουμε στα ίδια λάθη και ο Αρμαγεδδών απλώς θα αναβληθεί για το απώτερο μέλλον.

Στο “Infinity War” οι Avengers είχαν ευκαιρίες να εμποδίσουν την καταστροφή. Ωστόσο, από τη μία η απόγνωση του Star-Lord (που ξύπνησε με σκαμπίλια τον Thanos όταν έμαθε το θάνατο της Gamora ενώ η Mantis τον κοίμιζε) και από την άλλη η υπεροψία του Thor (που δεν σημάδεψε το κεφάλι του Thanos με το τσεκούρι του), οδήγησαν στο νομοτελειακό φινάλε. Το οποίο, για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν αρκετά σοκαριστικό και απρόσμενο για blockbuster.

Doctor Strange in Infinity War

Μια από τις μεγάλες ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει το “Endgame” είναι γιατί ο Doctor Strange έδωσε την Time Stone στον Thanos σε αντάλλαγμα για τη ζωή του Tony Shark. Εντάξει, καλός αν και όχι άγιος ο Iron Man, αλλά τι αξία έχει η ζωή του μπροστά στην εξάλειψη της μισής ζωής στο σύμπαν; Όσο οι Avengers πολεμούσαν τον Thanos και την παρέα του, ο Doctor Strange είχε αράξει στην άκρη και χάζευε το μέλλον. Για την ακρίβεια, είδε 14 εκατομμύρια κι άλλα 605 πιθανά σενάρια για το μέλλον και μόνο ένα από αυτά τέλειωνε με ήττα του Thanos. Και σε αυτό το σενάριο ο Doctor Strange έδινε την Time Stone στον Thanos. Πειστήκατε; Ούτε εγώ, τουλάχιστον όχι απολύτως, αν δεν δω αυτό το σενάριο να υλοποιείται.

Πώς θα επαναφέρουν οι Avengers το μισό σύμπαν που χάθηκε;

Ανάμεσα στα θύματα του snap βρίσκονται και οι μισοί Avengers: Black Panther, Spider-Man, Doctor Strange, Winter Soldier, Scarlet Witch και όλοι οι Guardians of the Galaxy εκτός του Rocket  (δηλαδή οι Star-Lord, Groot, Drax και Mantis). Επίσης σκόνη έγιναν οι Nick Fury και Maria Hill της S.H.I.E.L.D., η τρελοπαρέα του “Ant-Man and the Wasp” Hope Pym, Hank Pym και Janet Van Dyne και η συμπαθέστατη Shuri.

Στη γραμμή της αφετηρίας για το “Endgame” βρίσκονται οι αρχικοί έξι Avengers: Captain America, Iron Man, Thor, Black Widow, Hulk/Bruce Banner και Hawkeye, παρέα με τους War Machine, Rocket, Nebula, Okoye, M’Baku, Ant-Man, Pepper Potts, Captain Marvel, Valkyrie και Wong. Με ποιον τρόπο μπορούν αυτοί άραγε να ξεκάνουν ό,τι έγινε;

Στα κόμικ η Nebula αποκτά το Infinity Gauntlet (κοινώς «το γάντι με τα πετράδια») και τα κάνει με τη σειρά της μαντάρα. Ωστόσο, δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο σενάριο για την ταινία. Εν προκειμένω, οι τρεις επικρατέστερες θεωρίες εμπλέκουν το ταξίδι στο παρελθόν, το κβαντικό βασίλειο (quantum realm) και την Captain Marvel. Καταρχάς, η Tilda Swinton επανέρχεται στο “Endgame”, παρότι όλοι θυμόμαστε πως η Ancient One είχε πεθάνει στο “Doctor Strange” (όχι βέβαια και πώς ακριβώς πέθανε). Με τη σύμπραξη του Wong, η Ancient One μπορεί να φέρει άνω κάτω το χρονολόγιο και να ξαναγράψει ιστορία, με ή χωρίς την Time Stone. Στο δεύτερο σενάριο καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Ant-Man. Στο φινάλε του “Ant-Man and the Wasp” ο Scott Lang εισήλθε για πρώτη φορά στο κβαντικό βασίλειο, όπου ο χώρος και ο χρόνος παύουν να υπάρχουν όπως τους αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας. Όλα είναι αναστρέψιμα, αν καταφέρει να το δαμάσει. Η τρίτη θεωρία που παίρνω στα σοβαρά σχετίζεται με την νεοεισελθούσα στο MCU Captain Marvel. Στο πρόσφατο “Captain Marvel” πήραμε μια μικρή γεύση από τις υπερδυνάμεις. Κάτι μου λέει ότι ακόμα δεν είδαμε τίποτα.

Quantum-Realm-Marvel-Ant-Man-Avengers-Endgame

Τα trailers και οι τρίχες

Η Marvel μάς έχει δώσει ελάχιστες πραγματικές πληροφορίες για το “Endgame”. Στα trailers επαναλαμβάνονται οι ίδιες σκηνές ελάχιστων δευτερολέπτων, αναμειγμένες με μια αναδρομή στις προηγούμενες ταινίες της τριπλέτας Captain America, Iron Man και Thor. Έχοντας υπόψη ότι ενδέχεται να δούμε ταξίδια στο χρόνο, σημαντικές θα αναδειχθούν ... οι τρίχες. Και όχι δεν αναφέρομαι σε φιάσκο αντίστοιχο με το μη-μουστάκι του Henry Cavill στο “Justice League”. Σε αυτές τις ελάχιστες σκηνές που βλέπουμε στα trailers, η Scarlett Johansson / Black Widow έχει διαφορετικό χρώμα και μήκος μαλλιών, ενώ ο Chris Evans / Captain America εμφανίζεται με και χωρίς μούσι. Οπότε, κατά τη διάρκεια της ταινίας πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να διατηρήσουμε το σωστό χρονολόγιο. Ό,τι κάναμε δηλαδή και στο “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” με τα διάφορα χρώματα της κόμμωσης της Kate Winslet. Βέβαια, δεν θα πρέπει να τα παίρνουμε κι όλα τοις μετρητοίς. Η Marvel μπορεί κάλλιστα να γύρισε επιπλέον σκηνές για τα trailers ή ακόμα και διαφορετικές εκδοχές τους. Θυμηθείτε τη σκηνή στο trailer του “Infinity War” όπου ο Hulk πολεμά στην Γουακάντα.

Avengers Endgame, big Three

Κάθε τέλος κι αρχή

Το “Endgame” θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία του MCU με 182 λεπτά, ξεπερνώντας το “Infinity War” που διαρκούσε 160 λεπτά. Με το τέλος της ταινίας θα έρθει και το τέλος μιας εποχής για την Marvel. Οι φήμες ότι θα πεθάνει (τελείως, τελειωτικά) τουλάχιστον ένας από τους Big Three Avengers (Captain America, Iron Man, Thor) βασίζονται απολύτως στην πραγματικότητα, καθώς ένας τέτοιος θάνατος (πόσο μάλλον δύο ή και τρεις) θα ενδυναμώσει την αίσθηση ολοκλήρωσης. Επισήμως το φινάλε της τρίτης φάσης του MCU εντοπίζεται στο “Spider-Man: Far From Home” που έρχεται τον προσεχή Ιούλιο. Στη συνέχεια υπάρχουν σχέδια για ταινίες για τους Black Widow, Doctor Strange, Black Panther και Guardians of the Galaxy, ενώ η Marvel ετοιμάζεται για την αυγή των νέων ηρώων της. Φαντάζομαι ότι οι post-credit scenes του “Endgame” (αν υπάρχουν!) θα δώσουν πολλή τροφή για εικασίες.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα