Bong Joon-ho Oscars 2020

Το χαμόγελο του Bong Joon Ho και η μαχαιριά στην καρδιά του Netflix

Σκουπίζουμε τα απόνερα των Oscars και καταγράφουμε τις υποψηφιότητες και τα βραβεία του Netflix.
Διαβάστηκε φορες
Δεν συμβαίνει συχνά η απονομή των Oscars να χαρίζει τόση ικανοποίηση. Δεν είναι πολλές οι φορές που νιώθεις ότι η Ακαδημία, κόντρα στις αγκυλώσεις της, ψηφίζει αφουγκραζόμενη το κοινό, άντε και τους κριτικούς. Η σαρωτική βράβευση του "Parasite" μόνο καλό θα κάνει στον κινηματογράφο. Μια ταινία που προοριζόταν -μόνο- για τα arthouses, για αυτές τις αίθουσες που φέρουν τους χαρακτηρισμούς «εναλλακτικές» και «αρτιστίκ», όπου προβάλλονται «ψαγμένες» ταινίες και συχνάζουν «ανήσυχοι» θεατές, έκανε τη διαφορά και κέρδισε και το ευρύ κοινό, θέτοντας νέα στάνταρ για το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τις άλλες πρωτιές του, το "Parasite" έγινε η πρώτη ταινία που κερδίζει το Oscar Καλύτερης Ταινίας έχοντας κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Σπανίως, έως ποτέ, υπάρχει τόση σύμπνοια.


Χαμόγελα, λοιπόν, μεγάλα για το "Parasite" και ικανοποίηση για το "1917" που τουλάχιστον αναγνωρίστηκε σε τρεις τεχνικές κατηγορίες. Θεωρώ ότι αυτές οι δυο ταινίες είναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει στον κινηματογράφο τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια. Και μπορεί στο χρονικό διάστημα να διαφωνήσεις, αλλά θα συμφωνείς σίγουρα ότι και οι δύο ταινίες αξίζουν σε κάθε περίπτωση το χρόνο -και τα χρήματα- που θα τους αφιερώσεις, σωστά;

Αν δεν τις έχεις δει και έχεις ακόμα την ευκαιρία της μεγάλης οθόνης, σπεύσε! Το "Parasite" κυκλοφόρησε πρόσφατα και σε ασπρόμαυρη έκδοση, για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία του Bong Joon Ho, αφού «όλες οι σπουδαίες ταινίες είναι ασπρόμαυρες». Και αν είναι να εκφράζεται η ματαιοδοξία με αυτόν τον τρόπο, είμαστε μαζί του!


Parasite Oscars 2020

Να σταθούμε όμως και λίγο στην πλευρά των «χαμένων». Όσο κι αν αυτός ο χαρακτηρισμός είναι βαρύς και δεν αξίζει σε κανέναν από τους υποψήφιους, θαρρώ πως ειδικά στο στρατόπεδο του Netflix θα επικρατεί κατήφεια και σκεπτικισμός. Δεν είναι δα και μικρό το στραπάτσο που έπαθε. Όλα έδειχναν ιδανικά, καθώς μπήκε στην κούρσα των Oscars με 24 υποψηφιότητες, τις περισσότερες από κάθε άλλο στούντιο, με τη Sony να ακολουθεί με 20 και την Disney με 16. Τελικά, έφυγε από την απονομή με δύο (2!) μόλις βραβεία και όλοι αναρωτιούνται πώς και γιατί! Το ποσοστό 2/24 είναι κάτω του 10%!

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι δεν ισχυρίζομαι a priori ότι το Netflix και ο «ποιοτικός κινηματογράφος» στέκουν απέναντι. Απλώς, οι «ποιοτικές» ταινίες που διαθέτει το Netflix σερβίρονται ανάμεσα σε μυριάδες ανοσιουργήματα, που στην καλύτερη περίπτωση θα τα ξεχάσεις αυτοστιγμεί και στην χειρότερη θα σου χαλάσουν τη βραδιά. Ας ξεχάσουμε όμως για μια στιγμή τη σαβούρα. Όπως έγραψε και η Ελένη Ζαρκάδα στο άρθρο της για το "Marriage Story", το Netflix προσφέρει απίστευτη άνεση στο κοινό για παρακολούθηση ταινιών (με τον κίνδυνο, βέβαια, να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι). Επιπλέον, προσφέρει υλική στήριξη και σίγουρη διανομή στους δημιουργούς. Κανένα από τα δύο δεν είναι αυτονόητο!

Όμως, με πόσες αξιώσεις κατέβηκε στην αρένα των Oscars το Netflix; Ήταν στ’ αλήθεια το "The Irishman" και το "Marriage Story" τόσο καλές ταινίες όσο ισχυρίζονται ορισμένες διθυραμβικές κριτικές και όσο έδειχνε ακόμα και το πλήθος των υποψηφιοτήτων τους; Σήμερα και με τη στήριξη της Ακαδημίας, μπορούμε να το πούμε ανοιχτά. Όχι, δεν ήταν τόσο καλές. Η Ακαδημία τις έκρινε σε σύγκριση με άλλες συνυποψήφιές τους. Εμείς τις κρίνουμε ως έχουν. Και, ξέρεις, εμάς δεν μας άρεσαν. Ή έστω εμένα δεν μου άρεσαν, όση σημασία κι αν (δεν) έχει αυτό. Δεν είναι κακό, έτσι; Μπορεί να συμβεί. Δεν μειώνει την τεράστια καριέρα του Martin Scorsese, ούτε τις μεγάλες προοπτικές του Noah Baumbach. Τρεις από τους συντάκτες μας εκφράστηκαν ξεκάθαρα αρνητικά για το "The Irishman" (ή τέλος πάντων για αυτό που χαρακτήρισε “first season of The Irishman” ο Chris Rock στην τελετή απονομής) εδώ, ενώ η Ελένη εμφανώς προβληματίστηκε για τα κριτήρια με τα οποία έπρεπε να κρίνει το "Marriage Story".

DeNiro Irishman

Η ιστορία του Netflix στα Oscars

Ας επιστρέψουμε στα νούμερα. Η πρώτη υποψηφιότητα στα Oscars για το Netflix ήρθε το 2014 στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ. Ακολούθησε άλλη μία το 2015 και άλλες δύο το 2016, όλες για Ντοκιμαντέρ και όλες χωρίς βράβευση. Το 2017, χρονιά που συγκέντρωσε 3 υποψηφιότητες, ήρθε το πρώτο Oscar στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους για το "The White Helmets". Το 2018 το Netflix έφτασε τις 8 υποψηφιότητες, αλλά κέρδισε και πάλι μόνο ένα Oscar, αυτή τη φορά για μεγάλου μήκους Ντοκιμαντέρ για το "Icarus". Πέρυσι, το 2019, ήταν η χρονιά του "Roma", που έφερε διψήφιες υποψηφιότητες και τα πρώτα μεγάλα βραβεία. Συνολικά το Netflix το 2019 έλαβε 15 υποψηφιότητες και κέρδισε 4 βραβεία: Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας και Ξενόγλωσσης Ταινίας για το "Roma" και Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους για το "Period. End of Sentence.". Κι έτσι φτάσαμε στο 2020 και στο απογοητευτικό 2 στα 24. Τα δύο φετινά Oscars ήταν για Β’ Γυναικείο Ρόλο για την Laura Dern στο "Marriage Story" (το πρώτο Oscar ερμηνείας για την τροπαιοθήκη του Netflix – αν και το βραβείο θα μείνει στην Dern) και για Ντοκιμαντέρ για το "American Factory" (μια βράβευση που έφερε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» στα Oscars).

Laura Dern Wins 2020 Oscar

Σύνολο 8 βραβεία σε 54 υποψηφιότητες από το 2014, ήτοι σχεδόν 15%, ποσοστό που είναι σκανδαλωδώς κοντά με το ποσοστό της Meryl Streep, η οποία έχει λάβει 3 Oscars σε 21 υποψηφιότητες.
Πάντως ο Γιάννης στο NBA έχει διαχρονικά μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα...

Το χειρότερο όλων για το Netflix; Φέτος κατέβηκε στη μάχη με το θωρηκτό που λέγεται Martin Scorcese και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας κατέληξε στη Νότια Κορέα. Και σκεφτείτε ότι η προηγούμενη ταινία του φετινού θριαμβευτή Bong Joon Ho ήταν αγγλόφωνη και ήταν παραγωγής του Netflix!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα