Superheroines Cover

7 ταινίες με σούπερ ηρωίδες

Αμαζόνα, διαγαλαξιακή μαχήτρια ή animation; Υπερηρωίδες με ξεχωριστές δυνάμεις μάς χαρίζουν στιγμές περιπέτειας, δράσης και ... στοχασμού με την παρουσία τους στη μεγάλη οθόνη.

Διαβάστηκε φορες

Με αφορμή την κυκλοφορία του "Black Widow", της νέας ταινίας της Marvel με πρωταγωνίστρια την ομώνυμη ηρωίδα, που προβάλλεται και στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 8 Ιουλίου, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε τις αγαπημένες μας ταινίες με γυναίκες σούπερ ηρωίδες. Τον τελευταίο καιρό ο διάλογος για τον σεβασμό και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων γίνεται όλο και πιο έντονος, ενώ στη χώρα μας περιστατικά που σχετίζονται και με την τέχνη έχουν σταθεί αφορμή για περαιτέρω στοχασμούς πάνω στο θέμα. Έχοντας συνηθίσει να βλέπουμε κυρίως αντρικές φιγούρες σε ταινίες περιπέτειας και δράσης, μας δημιουργεί θετική εντύπωση το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι δημιουργοί ταινιών επιλέγουν να δημιουργήσουν μυθοπλασία που προσεγγίζεται από την πλευρά γυναικών ηρωίδων, έστω κι αν συχνά τους αποδίδονται κατεξοχήν ανδρικά χαρακτηριστικά. Όπως θα δείτε και παρακάτω, ορισμένες ηρωίδες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ άλλες υποστηρικτικό. Ωστόσο, όλες είναι μοναδικές, με υπερδυνάμεις ικανές να σώσουν τον κόσμο!


Wonder Woman (2017)

Σκηνοθεσία: Patty Jenkins
Πρωταγωνιστούν: Gal Gadot και Chris Pine

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα

Η πριγκίπισσα Diana (Gal Gadot), η νεαρότερη από τις μυθικές Αμαζόνες και κόρη της βασίλισσάς τους Ιππολύτης, παίρνει τη θαρραλέα απόφαση να εγκαταλείψει το νησί της φυλής της, για να βοηθήσει το ανθρώπινο είδος να δώσει τέλος στον μεγαλύτερο πόλεμο της ανθρώπινης ιστορίας, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πλευρό του κατασκόπου Steve Trevor (Chris Pine) και της ομάδας του που σκοπό έχει να αποτρέψει τις προσπάθειες των Γερμανών να αφανίσουν εκατομμύρια ανθρώπων, η Diana ανακαλύπτει πως το εύρος των δυνάμεων της είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο νόμιζε. Κι έτσι, ως Wonder Woman πλέον, αποφασίζει να παραμείνει στον κόσμο των ανθρώπων για να βοηθήσει στην επικράτηση της συμφιλίωσης και της αγάπης - δύσκολο εγχείρημα, όπως φαίνεται…
Η ηρωίδα της DC που μετατράπηκε σε σύμβολο του φεμινισμού παγκοσμίως, είναι δυναμική και φιλεύσπλαχνη. Δεν γνώρισε ποτέ έμφυλες ανισότητες, αφού μεγάλωσε μόνο με γυναίκες και δη μαχήτριες. Αυτή η κοσμοθεωρία την ακολούθησε στον ανθρώπινο κόσμο, κάνοντάς την ώρες ώρες να δείχνει ελαφρώς αφελής αλλά αυθεντική. Με την επιτυχημένη καθοδήγηση της Patty Jenkins, η Gal Gadot ενσαρκώνει την Diana με δυναμισμό και γοητεία (ναι, και τα δύο εξίσου σημαντικά!), ενώ η στολή της - η οποία σχολιάστηκε από ορισμένους αρνητικά - έγινε διάσημη σε όλη την υφήλιο.

Δείτε το trailer.


Captain Marvel (2019)

Σκηνοθεσία: Anna Boden και Ryan Fleck
Πρωταγωνιστούν: Brie Larson, Samuel L. Jackson και Jude Law

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα

Κι ενώ η Wonder Woman δεν είχε ιδέα τι εστί «ανήρ», η Vers, κάτοικος του πλανήτη Hala και της αυτοκρατορίας των Kree, έχει πολλές αναμνήσεις από άντρες που συνεχώς την περιγελούσαν πιστεύοντας ότι δεν είχε καμία θέση σε μαχητικές δραστηριότητες. Με την ταμπέλα της υπερβολικά «συναισθηματικής», χτίζει τις ικανότητές της και γίνεται ένα όπλο έτοιμο να καταστρέψει τους Skrull. Στην πρώτη της αποστολή, όμως, θα έρθουν τα πάνω κάτω, καθώς θα ανασύρει πιο καθαρές αναμνήσεις από το παρελθόν της. Πλέον θα συνειδητοποιήσει το μεγαλείο των δυνάμεών της και θα γίνει η Captain Marvel.
Πόσο όμορφο που η Marvel «έδωσε» το όνομά της σε μία γυναίκα και δη «διαγαλαξιακή» υπερηρωίδα - η οποία πρόσφατα συμμετείχε και στο Avengers: Endgame. Η σκηνοθεσία, τα οπτικά εφέ καθώς και η πρωταγωνίστρια Brie Larson συνετέλεσαν ώστε να προκύψει μία ταινία με μαχητικό χαρακτήρα και σίγουρα λιγότερα… συναισθήματα από το αναμενόμενο. Bonus: Ο ρόλος του Samuel Jackson που προσδίδει μία χιουμοριστική νότα και εξισοροπεί όμορφα το πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Διαβάστε το άρθρο του Ορέστη Καζασίδη για την εντυπωσιακή είσοδο της Captain Marvel στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.

Δείτε το trailer.


X-Men: The Last Stand (2006)

Ελληνικός τίτλος: X-Men: Η Τελική Αναμέτρηση
Σκηνοθεσία: Brett Ratner
Πρωταγωνιστούν: Famke Janssen, Patrick Stewart, Hugh Jackman και Halle Berry

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Οι X-Men είναι κατά βάση άνδρες, το λέει και το όνομά τους. Είναι πρωτίστως ο καθηγητής Χ και ο Magneto, άντε κι ο Wolverine (που άλλωστε έκανε και σόλο καριέρα). Όμως οι X-Men τελικά είναι αρκετά περισσότερα. Στην πρώτη τους ταινία, το ομώνυμο "X-Men" του 2000, αναδείχθηκε μια σούπερ-ηρωίδα με καταγωγή από την Αφρική στο πρόσωπο της Storm της Halle Berry. Στο "X2" του 2003 εξελίχθηκε η Raven/Mystique της Rebecca Romijn. Φτάνοντας στην τρίτη ταινία, τελευταία της πρώτης εποχής των X-Men, αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της Jean Grey, όπως ενσαρκώνεται εξαιρετικά από την Famke Janssen.
Ενώ ο κόσμος φαίνεται να έχει αποδεχθεί τους μεταλλαγμένους, μια φαρμακευτική εταιρεία παρουσιάζει μια θεραπεία για τις μεταλλάξεις, ένα εμβόλιο που μπορεί να τους ξανακάνει «φυσιολογικούς». Όπως είναι αναμενόμενο, δεν θα δουν θετικά όλοι μεταλλαγμένοι αυτή τη «θεραπεία». Και ο πόλεμος δεν είναι μακριά.
Η ιστορία της Jean Grey ξαναγράφτηκε το 2019 με την Sophie Turner στον ομώνυμο ρόλο. Ωστόσο, το "The Last Stand", παρότι δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μια από τις καλύτερες ταινίες των X-Men, είναι αυτή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της Grey, την μετατροπή της σε Phoenix και την εσωτερική της μάχη. Μια ηρωίδα ανάμεσα στο καλό και το κακό, μια γυναίκα ανάμεσα σε δύο άνδρες (ανάμεσα στον Scott και τον Logan, ανάμεσα στον Charles και τον Erik).

Δείτε το trailer.


The New Mutants (2020)

Ελληνικός τίτλος: Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι
Σκηνοθεσία: Josh Boone
Πρωταγωνιστούν: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy και Alice Braga

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα

Η Dani (Alice Braga) είναι η μόνη επιζήσασα από την καταστροφή του καταυλισμού στον οποίο ζούσε με τον πατέρα της. Ξυπνάει μέσα σε ένα θάλαμο νοσοκομείου και σύντομα ανακαλύπτει ότι ο λόγος που βρίσκεται εκεί είναι πως είναι μεταλλαγμένη και έχει υπερφυσικές δυνάμεις. Σε αυτό το «μυστηριώδες» οίκημα, η Dr. Reyes με την πρόφαση πως προσπαθεί να θεραπεύσει μεταλλαγμένους, ορίζει την καθημερινότητα της Dani καθώς και άλλων τριών εφήβων, της Illyana (Anya Taylor-Joy), της Rahne (Maisie Williams), του Sam (Charlie Heaton) και του Bobby (Henry Zaga). Η συνύπαρξη των νεαρών ηρώων στο θεραπευτήριο μεταλλαγμένων θα τους διδάξει πολλά για το ποιοι είναι και μέχρι πού φτάνουν οι ικανότητές τους.
Εάν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που αγαπούν τους X-Men και δε χάνουν όποια νέα ταινία σχετίζεται με την μυθοπλασία τους, τότε πρέπει να παρακολουθήσετε το “The New Mutants”. Λίγο ο κορονοϊός που συνέπεσε με την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας και λίγο η απουσία των κλασικών υπερηρώων που όλοι αγαπήσαμε στο παρελθόν, η ταινία δεν έλαβε και την θερμότερη υποδοχή. Παρόλα αυτά, είναι η πρώτη φορά που σε αυτή τη σειρά ταινιών της Marvel, έχουμε έφηβες υπερηρωίδες στον βασικό πυρήνα της ομάδας, ενώ τα αγόρια αποτελούν κατά κάποιο τρόπο «δορυφόρους» τους που εξυπηρετούν στην εξέλιξη της ιστορίας. Και ας μην ξεχνάμε το cast: μιλάμε για «νέο αίμα» που έχει συνδεθεί με πολλές δημοφιλείς σειρές (Maisie Williams - Game of Thrones, Anya Taylor-Joy - The Queen’s Gambit, Charlie Heaton - Stranger Things) και επιτυχημένα επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη ταινία. Στα bonus: η προσπάθεια να προβληθεί μία ποικιλόμορφη οπτική των υπερηρώων που μπορεί να μην αποδεικνύεται η πιο επιτυχημένη, αλλά είναι αρκετά τίμια.

Δείτε το trailer.

Incredibles 2 (2018)

Ελληνικός τίτλος: Οι Απίθανοι 2
Σκηνοθεσία: Brad Bird
Ακούγονται: Holly Hunter, Craig T. Nelson, Sarah Vowell, Huck Milner και Catherine Keener

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Μια γυναίκα κυνηγάει την καριέρα της, αφήνοντας τον σύζυγό της στο σπίτι να προσέχει τα τρία τους παιδιά, ένα εκ των οποίων είναι ακόμη μωρό. Μα τι έπαθε η Pixar;
10 χρόνια μετά από το δυστοπικό WALL-E, το στούντιο χτυπάει διάνα, τολμώντας να ανοίξει μια συζήτηση όχι απλώς για τη χειραφέτηση της γυναίκας, αλλά ακόμα περισσότερο για τη χειραφέτηση της μητέρας. Η οικογένεια των Απίθανων επέστρεψε 14 χρόνια μετά από την πρώτη τους ταινία και άνοιξε εξαρχής όλα της τα χαρτιά. Η Ελαστίνα είναι η «μάτερ φαμίλιας» (αν μου επιτρέπεται να εισάγω έναν νεολογισμό) που κυνηγάει το έγκλημα και γίνεται κυριολεκτικά «λάστιχο» για την οικογένειά της, την ώρα που ο κ. Απίθανος κάνει babysitting.
«Για να βοηθήσω την οικογένειά μου πρέπει να την αφήσω. Για να επιβάλλω τον νόμο πρέπει να τον παραβιάσω».
Μια ταινία για όλη την οικογένεια: για τα παιδιά που δεν μπορούν να μείνουν στιγμή χωρίς τη μητέρα τους, για τους πατεράδες που νιώθουν αγγαρεία ό,τι σχετίζεται με τα παιδιά και το σπίτι, για τις μανάδες που προσπαθούν να ξεχωρίσουν τα δικά τους «θέλω» από τα «πρέπει» της κοινωνίας και μετά να ισορροπήσουν ανάμεσά τους.

Δείτε το trailer.


Kick-Ass (2010)

Σκηνοθεσία: Matthew Vaughn
Πρωταγωνιστούν: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz και Nicolas Cage

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Με έμπνευση από τα αγαπημένα του κόμικ, ο νεαρός Dave αποφασίζει να γίνει πραγματικός σούπερ ήρωας και να ... κόβει κώλους. Τα πράγματα ξεκινούν φανταστικά, αλλά σύντομα οι ελπίδες του γκρεμίζονται. Μέχρι τη στιγμή που στον δρόμο του θα βρεθεί ένα κορίτσι, που έχει λάβει την ορθή εκπαίδευση για σούπερ ήρωες χωρίς σούπερ δυνάμεις.
Μπορεί η Hit-Girl να αποτελεί δευτερεύοντα χαρακτήρα (τρανή απόδειξη ο τίτλος της ταινίας), αλλά η σπιρτόζα Chloë Grace Moretz τον απογειώνει, κοπιάροντας φιγούρες της Angelina Jolie από το "Tomb Raider" και το "Wanted". Η αυτοπεποίθηση και οι δεξιότητές της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αφέλεια και την αγαρμποσύνη του Kick-Ass. Η Hit-Girl είναι ένα κορίτσι που μεγάλωσε πριν της ώρας του, που βρέθηκε να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια πριν χορτάσει τα παιδικά παιχνίδια, που καλείται να αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο του κόσμου. Στάσου. Δεν φτάσαμε ακόμα στο "Kick-Ass 2". Εδώ θα διασκεδάσουμε, θα γελάσουμε και θα τσακίσουμε κακούς.
Σε κάποιο άλλο σύμπαν αυτή την ταινία τη γύρισε ο Edgar Wright, παράλληλα με το "Scott Pilgrim vs. the World". Και έσπειρε!

Δείτε το trailer.


Lucy (2014)

Σκηνοθεσία: Luc Besson
Πρωταγωνιστούν: Scarlett Johansson, Morgan Freeman και Choi Min-sik

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Και κλείνουμε με την Lucy, μια ξανθιά φοιτήτρια που από βαποράκι έγινε μια αδίστακτη εκτελέστρια.
Η Scarlett Johansson μάς είχε πρωτοσυστηθεί στις ταινίες δράσης το 2010 ως Black Widow στο "Iron Man 2". Πριν ο χαρακτήρας της αποκτήσει αυθύπαρκτη υπόσταση που θα την οδηγήσει σχεδόν νομοτελειακά στη φετινή ταινία που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το άρθρο, το 2014 πρωταγωνίστησε σε αυτή τη γαλλική αγγλόφωνη παραγωγή της οικογένειας Besson (η σύζυγος Virginie στην παραγωγή, ο σύζυγος Luc στη σκηνοθεσία). Το origin story της Lucy είναι κάπως ανάκατο, ακατανόητο και μάλλον ανόητο. Ωστόσο, αν ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο (που θα αντιμετωπίσουμε συχνά, σας προειδοποιώ), θα απολαύσουμε μια ταινία με διαρκή δράση και ένταση, στην οποία η Johansson επιδεικνύει δυναμισμό, γοητεία και κυρίως αυτό το σχεδόν απάνθρωπο ψυχρό βλέμμα που αγαπήσαμε στη Μαύρη Χήρα και απογείωσε ενσαρκώνοντας το ανθρωποειδές στο "Ghost in the Shell".

Δείτε το trailer.

Διαβάστε ακόμα