Dark Phoenix poster

"X-Men: Dark Phoenix": Η μάχη για την ψυχή της Jean Grey

Η τελευταία ταινία του ανεξάρτητου κινηματογραφικού σύμπαντος των X-Men, πριν αυτοί ενωθούν με τους υπόλοιπους μαρβελικούς υπερήρωες στο MCU.
Διαβάστηκε φορες
Το “X-Men: Dark Phoenix” είναι η 10η ταινία των X-Men από το 2000. 10η ταινία, προσμετρώντας τις spin-off για τον Wolverine (“The Wolverine” και “Logan”) και εξαιρώντας τον Deadpool, που είναι μια κατηγορία από μόνος του. Αυτή η ταινία μέλλει να είναι και η τελευταία του ανεξάρτητου κινηματογραφικού σύμπαντος των X-Men, αφού η 21st Century Fox εξαγοράστηκε από την Disney που επίσης κατέχει την Marvel. Με απλά λόγια, αυτή η ταινία είναι η τελευταία ευκαιρία να απολαύσουμε τους X-Men μόνους τους, πριν ενωθούν με τους υπόλοιπους μαρβελικούς υπερήρωες στο MCU.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

H μικρή Jean Grey επιβιώνει από το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που σκοτώνει τους γονείς της. Ο καθηγητής Charles Xavier την παίρνει στη σχολή του με σκοπό να της μάθει να ελέγχει τις τηλεπαθητικές υπερδυνάμεις της. Αρκετά χρόνια αργότερα, η ομάδα των X-Men καλείται να διασώσει το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Endeavour όταν αυτό πλήττεται από μια περίεργη μορφή ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η Jean εκτίθεται στην ενέργεια, αλλά κατά έναν ανεξήγητο τρόπο καταφέρνει να επιβιώσει. Όμως, δεν είναι πλέον η ίδια. Η Jean Grey έγινε η Phoenix. Και το καταπιεσμένο παρελθόν της ξυπνά.

Dark Phoenix Sophie Turner

Το “Dark Phoenix” είναι κινηματογραφικό παιδί του Simon Kinberg, ο οποίος συμμετέχει στην σεναριακή ομάδα των X-Men από το “X-Men: The Last Stand” του 2006. Κοντά μια δεκαετία αργότερα, αφού τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2017, ο Kinberg ανέλαβε για πρώτη φορά και τον ρόλο του σκηνοθέτη. Κατά ειρωνεία της τύχης, αυτή την ταινία πραγματεύεται ξανά την ιστορία του «Σκοτεινού –όχι μαύρου– Φοίνικα», την οποία είχαμε πρωτοδεί στο “The Last Stand”. Αν χρειαζόταν να δικαιολογεί αυτή η αλλαγή με βάση την χρονική ακολουθία της σειράς ταινιών, το επιχείρημα θα ήταν ότι το “X-Men: Days of Future Past” του 2014 έσβησε τα γεγονότα του “The Last Stand”, οπότε η ιστορία της Jean Grey μπορεί να ξαναειπωθεί με νέο τρόπο. Πιο πιθανό είναι ότι η Fox αποφάσισε, ή πείστηκε, να προσπαθήσει να ξεγράψει την αποτυχία του “The Last Stand”, που απειλούσε το “The Wolverine” για τον τίτλο της χειρότερης ταινίας των X-Men.

Στον ρόλο της Jean Grey βλέπουμε την Sophie Turner, τη γνωστή μας Σάνσα του Game of Thrones, για δεύτερη φορά μετά το “X-Men: Apocalypse” του 2016. Μέχρι τότε η Famke Janssen είχε ενσαρκώσει την Grey σε πέντε ταινίες με ανάμεικτες κριτικές. Όμως όσες κι αν ήταν οι ενστάσεις, προσωπικά θεωρώ ότι η Janssen είχε κατορθώσει να αποδώσει με αρκετή επιτυχία την εσωτερική σύγκρουση του χαρακτήρα της. Η μάχη με την «σκοτεινη πλευρά» (που έχουμε δει και σε άλλες υπερηρωικές ταινίες, όπως το “Superman III” και πιο πρόσφατα το “Spider-Man 3”) αντικατοπτριζόταν εξωτερικά και στο δίλημμά της ανάμεσα στον Cyclops και τον Wolverine. Η Turner είχε δείξει στο Game of Thrones ότι μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία ψυχρούς και κατηφείς χαρακτήρες, που έχουν τον απαραίτητο χρόνο και χώρο να εξελιχθούν. Ωστόσο, η Jean Grey του “Dark Phoenix” αποτυγχάνει εκκωφαντικά, παρότι έχει και τον χρόνο και το χώρο να εξελιχθεί. Δεν είναι η Turner το «βαρίδι», ή τουλάχιστον δεν είναι ο κύριος λόγος της αποτυχίας. Σεναριακά η Jean φαίνεται άψυχη. Οι ατάκες της είναι βαρύγδουπες αλλά κενές και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά δεν έχει συναισθηματικές βάσεις. Το απλανές βλέμμα δεν αρκεί πάντα για να καλύψει την εσωτερική ρηχότητα. Η ταινία επενδύει τα πάντα στον χαρακτήρα, προετοιμάζοντας τον θεατή για μια «μάχη για την ψυχή της Jean». Τελικά, αν η επένδυση καταρρεύσει, όπως τουλάχιστον έγινε για ‘μένα, καταρρέει και η ίδια η ταινία.

Κατά τ’ άλλα, ο James McAvoy σχεδόν χρειάζεται να επαναφέρει τις τεχνικές του από τα “Split” και “Glass”, αφού ο Καθηγητής X πηγαινοέρχεται στην δικιά του σκοτεινή πλευρά. Κάτι που είχαμε δει σε κάποιον βαθμό στο “X-Men: Days of Future Past”. Ο Magneto του Michael Fassbender βρίσκεται αδικαιολόγητα σε διακοσμητικό ρόλο που δεν του ταιριάζει καθόλου, ενώ για την Raven της Jennifer Lawrence δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά, αν έχετε δει το trailer. Ο Hank/Beast του Nicholas Hoult συγκαταλέγεται στους λιγοστούς διασωθέντες χαρακτήρες, καθώς του δίνεται επιτέλους κάποιο βάθος και ένας ουσιαστικός ρόλος στην πλοκή. Η Jessica Chastain φάνταζε ιδανική για οποιονδήποτε ρόλο σε αυτή την ταινία, αλλά αυτό που την έβαλαν να παίξει δεν είναι παρά μια καρικατούρα κακού. Χωρίς υπόβαθρο, χωρίς στόχευση, σαν να μην ξέρουν καν οι ίδιοι οι δημιουργοί της ταινίας ποιον χαρακτήρα κακού ενσαρκώνει η Chastain.

Dark Phoenix

Οι τρεις τελευταίες ταινίες της Fox με χαρακτήρες της Marvel, “Deadpool 2”, “Dark Phoenix” και “The New Mutants”, γυρίστηκαν την ίδια περίοδο το καλοκαίρι του 2017. Κι αν αναρωτιέστε γιατί είδαμε το “Deadpool 2” πέρυσι, το “Dark Phoenix” τώρα και το “The New Mutants” το 2020 και αν ... , η απάντηση είναι τα επαναληπτικά γυρίσματα. Το “Deadpool 2” είχε 6 μέρες επαναληπτικών γυρισμάτων, η παραγωγή του “Dark Phoenix” προσπαθούσε να πείσει ότι θα έκαναν «μόλις» δυόμιση εβδομάδες επαναληπτικών γυρίσματων, αντί για τρεις μήνες όπως φημολογείτο, ενώ για το “The New Mutants” εκκρεμούν ακόμα. Προφανώς τα επαναληπτικά γυρίσματα είναι συνηθισμένη τακτική των στούντιο, ακόμα και οι σεναριακές και υφολογικές προσαρμογές σε μια ταινία μετά από δοκιμαστικές προβολές. Το ζητούμενο είναι το τελικό αποτέλεσμα, αυτό το αμάλγαμα στιγμών από διαφορετικές χρονικές περιόδους με διαφορετική επιδίωξη να είναι συμπαγές και συνεκτικό. Και εν τέλει να υπηρετεί τους στόχους των δημιουργών. Δεν παραξενεύτηκα καθόλου διαβάζοντας ότι στα επαναληπτικά γυρίσματα αποφασίστηκε να αλλάξει όχι μόνο το τέλος, αλλά και ο κακός του “Dark Phoenix” (αν δεν φοβάστε τα spoilers, απολαύστε τον παραλογισμό εδώ και εδώ). Ποιες απαιτήσεις μπορείς να έχεις μετά από αυτό;

Προς τιμήν του, ο Simon Kinberg πήρε πάνω του την αποτυχία της ταινίας, δηλώνοντας: «Είμαι ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Η ταινία δεν συνδέθηκε με το κοινό. Δικό μου το λάθος». Εν προκειμένω, ο Kinberg -που μεταξύ άλλων είχε συνυπογράψει το σενάριο του “Fantastic Four” του 2015, που μπορεί να είναι η χειρότερη ταινία με υπερήρωες όλων των εποχών (αν και η DC έχει αρκετές υποψηφιότητες)- αναφέρεται κυρίως στο απογοητευτικό άνοιγμα της ταινίας στους κινηματογράφους και την ακόμα πιο απογοητευτική συνέχεια. Όπως εκτιμάται, το “Dark Phoenix” θα έχει ελλειμματικό ισοζύγιο, κάτι που αρκεί για να καταστραφούν καριέρες και μελλοντικά σχέδια. Κι αν συχνά το box office ανατρέπει κακόβουλες κριτικές ή επιβραβεύει ανούσια δημιουργήματα, αυτή τη φορά κοινό και κριτικοί φαίνεται να συμφωνούν: το “Dark Phoenix” είναι το άδοξο τέλος της εν πολλοίς επιτυχημένης πορείας των X-Men στην 21st Century Fox. Ζήτω οι X-Men της Disney, ε συγγνώμη, της Marvel εννοούσα.

Dark Phoenix Beast

Το “X-Men: Dark Phoenix” προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 6 Ιουνίου σε διανομή της ODEON υπό τον τίτλο «Χ-Μen: Ο Μαύρος Φοίνικας».


Διαβάστε ακόμα
Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
5,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα