Shaft cover

"Shaft": Η δυναμική επιστροφή του «Μαύρου Πάνθηρα» στο Netflix

Το όνομα του Shaft είναι συνώνυμο με τον Samuel L. Jackson!
Διαβάστηκε φορες
Την Παρασκευή 28 Ιουνίου έκανε πρεμιέρα –για καλή μας τύχη– στο Netflix το "Shaft" σε σκηνοθεσία Tim Story. Στο άκουσμα του τίτλου, ίσως, στο μυαλό πολλών να έρθει η ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Samuel L. Jackson, που πρωτοείδαμε στη χώρα μας στις 26 Απριλίου του 2001. Όχι αδίκως, καθώς το νέο "Shaft" αποτελεί συνέχεια του παλιού και μας «έρχεται» με τον εξελληνισμένο τίτλο «Shaft: Ο Μαύρος Πάνθηρας 2». Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο ελληνικός τίτλος είναι κάπως ανακριβής, μιας που το "Shaft" του 2019 αποτελεί στην ουσία την πέμπτη και όχι τη δεύτερη ταινία της σειράς. Για τα «πρακτικά», η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το μακρινό 1971 με πρωταγωνιστή τον Richard Roundtree, ο οποίος έκτοτε συμμετείχε σε όλες τις υπόλοιπες ταινίες.

Η αλήθεια είναι πως ο Tim Story δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως κορυφαίος σκηνοθέτης. Όπως και η εν λόγω ταινία, έτσι και οι προηγούμενες δουλειές του ήταν κυρίως κωμικές περιπέτειες. Σε αυτό το είδος κινηματογράφου νομίζω πως κανείς μας δεν περιμένει να δει εκπληκτικά πλάνα, σούπερ κοντινά, τρομερά slow motions κ.λπ. Πάντως θα τολμήσω να πω πως το αποτέλεσμα του "Shaft" είναι αρκετά ικανοποιητικό, αν και με «στεναχώρησε» λίγο το πόσο ξεκάθαρα ψεύτικη ήταν η σκηνή προς το τέλος της ταινίας, όταν... εκσφενδονίζεται ο κακός από μια τζαμαρία. Φυσικά και το συγκεκριμένο αποτελεί πρόβλημα των οπτικών εφέ, αλλά οι ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα αναλογούν σίγουρα και στον σκηνοθέτη.

Στα των ηθοποιών, και πιο συγκεκριμένα των ανδρών της υπόθεσης, μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα πως το όνομα του Shaft είναι συνώνυμο με τον Samuel L. Jackson. Ο μοναδικός τρόπος που έχει να αραδιάζει «μπινελίκια» καθώς και ορισμένες αστείες ατάκες του με έκαναν πραγματικά να κλαίω από τα γέλια. Το στυλ του, το βλέμμα του, το περπάτημά του, απλά εξαιρετικός. Σαν γεννημένος για τον ρόλο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση «οσκαρική» η ερμηνεία του, (δεν ξέρω και κατά πόσο του το επιτρέπει και το είδος της ταινίας), αλλά όπως και να το κάνουμε ο Jackson ως John Shaft II είναι απλά τρομερός. Από την άλλη, ο Jessie T. Usher, στον ρόλο του John Shaft Jr., μού ήταν παντελώς αδιάφορος. Ακόμη δηλαδή και να απουσίαζε από την ταινία, δεν θα μου έκανε διαφορά στο ελάχιστο. Φαντάζομαι ότι η παρουσία του στην ταινία υπαγορεύτηκε από σεναριακούς λόγους. Χαρούμενη νότα ήταν σίγουρα ο μικρός ρόλος του Richard Roundtree, o οποίος ενσάρκωσε για άλλη μια φορά τον John Shaft –μα πόσοι είναι επιτέλους!–, ο οποίος φαινόταν να διασκεδάζει το κάθε δευτερόλεπτο εμφάνισής του στην οθόνη. Από τη μεριά των γυναικών, η Regina Hall υποστήριξε μια χαρά αυτό που της δόθηκε, ενώ την Alexandra Shipp θα την κατέτασσα και αυτή παρέα με τον Jessie T. Usher, δηλαδή στους μάλλον αδιάφορους τις ιστορίας.

Shaft screenshot

Μπορεί το "Shaft" να είναι μια κωμική περιπέτεια, ωστόσο, ακόμα και αυτές χρειάζονται σενάριο και διαλόγους. Η δουλειά των Kenya Barris και Alex Barnow, η οποία φυσικά και βασίζεται στους χαρακτήρες που πρωτοεμφανίστηκαν στα βιβλία του Ernest Tidyman, ήταν αρκετά καλή. Γενικά το σενάριο μού φάνηκε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Samuel L. Jackson και των βωμολοχιών του, πράγμα διόλου κακό. Θεωρώ σωστό το γεγονός ότι οι σεναριογράφοι δεν επικεντρώθηκαν στον φυλετικό ρατσισμό, σε αντίθεση με την προηγούμενη ταινία, γιατί θα «βάραινε» το κλίμα, και θα επηρεαζόταν έτσι το «κωμικό» κομμάτι της υπόθεσης. Σίγουρα κρίνονται ως επιτυχημένες, όμως, όσες αναφορές έγιναν με κωμική πάντα διάθεση, σχετικές με φράσεις όπως το «νέγρος», όπως επίσης και αυτές κατά του κοινωνικού ρατσισμού προς το γυναικείο φύλο.

Στα αρνητικά, θα ήθελα να αναφέρω πως υπάρχει κάτι που δεν μου «κόλλησε» ακόμα και μετά το τέλος της ταινίας. Αναφέρθηκε πως ο John Shaft II παράτησε την οικογένειά του πριν από 25 χρόνια, με αρχική χρονιά που αναφέρεται στην ταινία να είναι το 1989. Στη συνέχεια, υπάρχει μια σκηνή που αναφέρεται στο 1994, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν εκείνη ήταν η χρονιά που o John Shaft II χωρίστηκε από την οικογένειά του. Θα ήταν σκόπιμο να γίνεται μια λεκτική αναφορά σε αυτό. Από την άλλη, ευτυχώς δεν έγινε το ίδιο όταν ο John Shaft (Richard Roundtree) εμφανίστηκε ως πατέρας του John Shaft II (Samuel L. Jackson), ενώ μέχρι «χθες» ήταν θείος του. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται η πιο άμεση και παράλληλα πιο χαζή-αστεία διευκρίνηση που έχω δει σε ταινία εκ στόματος Samuel L. Jackson. Όσοι την δείτε, θα καταλάβετε!

Σε γενικές γραμμές δεν ξέρω αν το "Shaft" μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια καλή ταινία. Βέβαια, για να δεις και να ευχαριστηθείς μια ταινία δεν είναι αναγκαίο αυτή να έχει σκηνοθεσία για σεμινάριο, ηθοποιούς που προσέχουν και την τελευταία λεπτομέρεια, σενάριο χωρίς κενά και οπτικά εφέ που θα έκαναν τον Neo και τις αδερφές –πλέον– Wachowski να κάθονται να κλαίνε σε μια γωνία! Υπάρχουν πάντα οι φορές που όλοι θέλουμε να δούμε μια ανάλαφρη ταινία, να γελάσουμε και να περάσουμε καλά, χωρίς να ψάχνουμε τα ιδιαίτερα νοήματα και τα καταπληκτικά μονοπλάνα. Ως μια τέτοια είδα το "Shaft" και δεν με απογοήτευσε καθόλου. 

Κλείνοντας, να αναφέρω πως δεν χρειάζεται κάποιος να έχει επαφή με τις παλιότερες ταινίες για να δει το "Shaft". Μην σας τρομάζει το «2» στον ελληνικό τίτλο!Πλοκή:
Ο John Shaft Jr., γνωστός και ως JJ, είναι ειδικός αναλυτής στον τομέα της κυβερνοασφάλειας του FBI με πτυχίο από το MIT. Η καθημερινότητά του αλλάζει, όμως, όταν μαθαίνει πως ο καλύτερός του φίλος βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ψάχνοντας, ο JJ ανακαλύπτει πως η ποσότητα των ναρκωτικών στο σώμα του φίλου του ήταν τόσο μεγάλη, πράγμα που πρόδιδε ότι επρόκειτο για δολοφονία. Έτσι, ο JJ, προσπαθώντας να βρει τον υπαίτιο για τον άδικο χαμό του φίλου του και μην έχοντας προηγούμενες εμπειρίες από τέτοιες καταστάσεις, αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από τον, μέχρι πρότινος απόντα, πατέρα του. Πατέρας του JJ, βέβαια, δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά ένας ντετέκτιβ θρύλος του Χάρλεμ, ο John Shaft ΙΙ, ο οποίος έχει παράλληλα να λύσει και ορισμένα δικά του προβλήματα.   

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Tim Story
Σενάριο - Kenya Barris και Alex Barnow βασισμένο στους χαρακτήρες του Ernest Tidyman
Ηθοποιοί – Samuel L. Jackson, Richard Roundtree, Jessie T. Usher Regina Hall, Alexandra Shipp

Shaft

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα