Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 1 - A Knight of the Seven Kingdoms

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 2 - A Knight of the Seven Kingdoms

Οι συντάκτες του Mix Grill σχολιάζουν κάθε επεισόδιο της σειράς "Game of Thrones". Σήμερα σας προσφέρουμε δύο αντίτυπα του βιβλίου «Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων» του George R. R. Martin.
Διαβάστηκε φορες
Ποιος θες να κάτσει τελικά στον σιδηρούν θρόνο του Game of Thrones; Ψήφισέ τον!

Οι συντάκτες του Mix Grill παρακολουθούν τη σειρά "Game of Thrones" και σχολιάζουν κάθε επεισόδιο της.

Σήμερα σας προσφέρουμε δύο αντίτυπα του βιβλίου «Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων» του George R. R. Martin, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο - διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο. Μάλιστα, ο τίτλος του δεύτερου επεισοδίου συμπίπτει με τον τίτλο του βιβλίου!

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση στα σχόλια αυτού του άρθρου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019 και κερδίστε μια συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Ποιοι χαρακτήρες πιστεύετε ότι θα σκοτωθούν στην μάχη που θα ξεκινήσει στο επόμενο επεισόδιο μεταξύ των ανθρώπων και των White Walkers; Γράψτε 
τις απαντήσεις σας παρακάτω!

«Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων» του George R. R. Martin

Τι ξεχωρίσαμε στο 2ο επεισόδιο:

Εναλλακτικός τίτλος: Ένα τραγούδι πριν από την αυγή

Η ατάκα του επεισοδίου:
Ο Eddison Tollett (ξανά!) συνομιλεί με τον Jon Snow και τον Samwell Tarly στα τείχη του Winterfell:
"Samwell Tarly. Slayer of White Walkers. Lover of Ladies.
As if we needed any more signs the world was ending
."
Ο Σάμγουελ Τάρλι. Σφαγιαστής Λευκών Διαβατών. Εραστής Κυριών.
Λες και χρειαζόμασταν κι άλλα σημάδια ότι έρχεται το τέλος του κόσμου
».)[Γράφει ο Ορέστης Καζασίδης]

Αν το προηγούμενο επεισόδιο ήταν μια περιποιημένη ποικιλία ορεκτικών, το συγκεκριμένο εξελίχθηκε σε μια ανάλατη, αν όχι άνοστη, σαλάτα που ποτέ δεν παράγγειλες. Εντάξει, το καταλάβαμε, όλα τα πιόνια είναι στον Βορρά και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο. Επίσης, αρχίσαμε να αδιαφορούμε για την Cersei. Η καημένη ούτε ένα πλάνο δεν είχε σε 60 λεπτά. Τουλάχιστον φρόντισαν τα αδέρφια της να την μνημονεύσουν αρκετές φορές, οπότε δεν χάσαμε το ρυθμό μας. Αλλά πίσω στα πιόνια, θεωρώ πως ό,τι παρακολουθήσαμε κάλλιστα θα μπορούσε να συνοψιστεί στον μισό χρόνο. “Μα μας είπατε ότι χρειάζεστε περισσότερο «δράμα», περισσότερη «ενσυναίσθηση»”, εξανίστανται οι σεναριογράφοι. Ακριβώς, «δράμα» είπαμε, «ενσυναίσθηση», όχι χαριεντισμούς και κενότητες. Και σκεφτείτε ότι το πιο ενδιαφέρον σκηνικό του επεισοδίου ήταν ακριβώς ο χαριεντισμός και τα ... επακόλουθα της Arya με τον Gendry.

Κατά τ’ άλλα, πιθανολογώ ότι η ανακήρυξη της Brienne σε Ιππότη θα αποδειχθεί ανούσια για την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ η αποκάλυψη του μυστικού του Jon στην Daenerys έγινε γρήγορα και τσαπατσούλικα. «Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αυτό το επεισόδιο;», ακούω και ρωτάτε. Μα φυσικά. Το “Game of Thrones” μπορεί να εμπνεύστηκε αρκετά στοιχεία του από το “The Lord of the Rings”, αλλά οι σεναριογράφοι του μάλλον πέρναγαν πολλές σκηνές στο fast forward για να φτάσουν στις μάχες. Και ναι, την αναμονή για την πολιορκία της Minas Tirith έχω στο μυαλό μου.

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 1 - A Knight of the Seven Kingdoms

[Γράφει ο Δημήτρης Όρλης]

Αν είχαμε ένα τέτοιο επεισόδιο στον προηγούμενο κύκλο θα ήμασταν πολύ πιο ικανοποιημένοι. Όχι πως το προχθεσινό επεισόδιο είναι κάτι εξαιρετικό, αλλά αφιερώνει χρόνο στους χαρακτήρες, κάτι που μας έχει λείψει τελευταία. Βέβαια, με το τέλος να είναι ώρες μακριά (της σειράς, όχι του κόσμου) και την επίγνωση πως θα έχουμε λίγες αντίστοιχες σκηνές, μένει η επιθυμία για κάτι παραπάνω. Τι είπαν ο Bran με τον Tyrion; Τι έλεγαν ο Jorah με τη Lyanna πριν τους διακόψει ο Sam; Πότε θα διηγηθεί η Arya στο Hound ή στον Jon (ή σε οποιονδήποτε) κάποιες από τις ιστορίες της;

Πρέπει να αναφερθεί η πασιφανής ομοιότητα του τραγουδιού του Podrick με το τραγούδι του Pippin στο Lord Of The Rings. Πολύ ωραία και η εκδοχή από Florence + The Machine που κυκλοφόρησε και μπορείτε να ακούσετε παραπάνω.

[Γράφει ο Ραφαήλ Αντωνιάδης]

Από ήττα σε ήττα η Dany

Πόσο μου αρέσει που η Daenerys καταλαβαίνει σιγά σιγά ότι δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πίστευε! Η μία «ήττα» μετά την άλλη. Αρχικά η συζήτηση της με την Sansa, στην οποία στράφηκε ως «στοργική βασίλισσα», μέχρι τη στιγμή που κατάλαβε ότι ο Βορράς δεν θα της χαριστεί. Στη συνέχεια, o Theon την έκανε να «στραβομουτσουνιάσει» όταν είπε πως επιθυμεί να παλέψει για το Winterfell (και κατά κύριο λόγο για την Sansa). Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Jon Snow ή Aegon Targaryen - γιατί σαν πολύ κράτησε αυτό το αστείο - όταν της αποκάλυψε ποιος πραγματικά είναι. Εκεί, αντί αυτή να νοιαστεί λίγο για το ότι είναι ο εξ αίματος ανιψιός της, βιάστηκε να «κλαφτεί» πως πλέον ο Jon μπορεί να διεκδικήσει τον Σιδηρούν Θρόνο, ως ο μόνος εν ζωή αρσενικός Targaryen. Το ότι εσύ και αυτός γυρίσατε την «Απαγορευμένη Αγάπη» είκοσι χρόνια, περίπου, μετά από την ελληνική εκδοχή δεν σε νοιάζει ούτε λίγο; Το ότι ο άλλος ο «μπαγλαμάς» δεν σκέφτεται ούτε λίγο να διεκδικήσει τον Θρόνο μάς λέει κάτι; Ελπίζω η Dany να σαλέψει, όπως ο πατέρας της!

Πέραν τούτου, το επεισόδιο ήταν και πάλι αξιοπρεπές και η αλήθεια είναι πως με συγκίνησε λίγο. Αρχικά, η συζήτηση που είχαν ο Davos και η Gilly με το πιτσιρίκι και στη συνέχεια η στιγμή που η Brienne έγινε Ιππότης. Μπράβο, Jaime!

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 1 - A Knight of the Seven Kingdoms

[Γράφει ο Αλέξανδρος Μούρτζος]

Η αποκάλυψη της ταυτότητας του Jon Snow στην Daenerys
(Ο awkward Jon δεν μιλάει στην θεία του μέχρι την στιγμή της μάχης)

Στο προηγούμενο επεισόδιο είχαμε να κάνουμε με μια ρομαντική ιστορία, η οποία εδώ πραγματικά δεν υφίσταται. Η αποκάλυψη του Sam στον Jon, για την καταγωγή του τελευταίου, τάραξε για τα καλά την σχέση μεταξύ Jon και Daenerys. To ειρωνικό είναι ότι η Daenerys δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει μέχρι λίγο πριν το τέλος του επεισοδίου. Ο Jon την αποφεύγει και δεν της απευθύνει τον λόγο σε όλο το επεισόδιο, ώσπου η τελευταία τον βρίσκει στις κρύπτες μπροστά στον τάφο της μητέρας του. Εκεί δεν αντέχει άλλο και της τα εξηγεί όλα, αλλά όπως είναι προφανές αυτή δεν τον πιστεύει. Ή δεν θέλει να τον πιστέψει.

Το πιο ενδιαφέρον στην αποκάλυψη είναι η αντίδραση της Daenerys. Παγώνει και φαίνεται να τα χάνει. Εκφράζει μάλιστα δυνατά την σκέψη της ότι αν αυτό ισχύει, ο Jon είναι ο τελευταίος αρσενικός Targaryen και έχει αξίωση στον Iron Throne. Εδώ, συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει για την Dainerys η κυβέρνηση των Επτά Βασιλείων. Μάλλον βρίσκεται στο Winterfell μόνο και μόνο γιατί πρέπει πρώτα να σώσει τα βασίλεια από το απόλυτο σκοτάδι και μετά να τα κυβερνήσει. Σημασία έχει τώρα να δούμε πώς θα πράξει στα επόμενα επεισόδια (αν επιζήσει στην μάχη). Θα πείσει τον Jon να κυβερνήσει ή θα κάνει τα πάντα για τον θρόνο και θα γίνει παρανοϊκή σαν τον πατέρα της; Το τελευταίο θα ήταν πολύ καλό twist.

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 1 - A Knight of the Seven Kingdoms

[Γράφει ο Κωστής Παρούσης]

Επεισόδιο - Γέφυρα


Σε τηλεοπτικούς όρους, το δεύτερο επεισόδιο ονομάζεται «γέφυρα». Μας στήνει τα πιόνια στη θέση τους πριν την τελευταία παρτίδα. Οι συμμαχίες και οι δεσμοί εντείνονται μπροστά στη σκιά της επικείμενης μάχης και του θανατικού που πρόκειται να ξεσπάσει. Είπαμε, δύο επεισόδια χωρίς θάνατο. Game of Thrones βλέπουμε, παιδιά!

Ο Jamie είναι με το πιστόλι στο κρόταφο και λίγο πριν του πάρουν το κεφάλι, βλέπουμε τη Brienne να μπαίνει μπροστά και να ρίχνει «εχέγγυα» για το μονόχειρο αγόρι που άφησε μούσια πλέον και έχει γίνει καλό παιδί (ή έτσι θέλει να πιστεύουν όλοι). Όλα τα λεφτά η μπηχτή του Bran στη δίκη, να θυμίζει στον Jamie ότι μπορεί να τον συγχώρεσε, αλλά δεν ξέχασε (“the things we do for love”).

Οι χαρακτήρες έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους (και κάποιοι πολύ κοντά, αχμμ Arya αχμμ). Βλέπουμε τον Jamie να χρίζει την Brienne ιππότη σε μια κίνηση εκτίμησης που τον έσωσε, τον Sam να δίνει το οικογενειακό σπαθί στον Ser Jorah και βέβαια τον Jon να λέει στην Dany τα νέα για το claim του θρόνου.

Έχουμε βέβαια και την επιστροφή της νυχτερινής φρουράς στο Winterfell, ενώ ενδιαφέρον έχει και το επικό πέσιμο του «γυπαετού» Tormund στην Brienne («κοπελιά, έχω σκοτώσει γίγαντα!»).

Μετά από μία σεζόν όπου οι απρόβλεπτες ενέργειες ήταν ελάχιστες, οι κρυφές ατζέντες ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι. Μπορώ να πω με ευχαρίστηση ότι πλέον δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνει ο καθένας τους. Η σειρά πάει να ξαναγυρίσει στο παλιό της ύφος, πριν τις CGI κινήσεις εντυπωσιασμού και τα έντονα χολιγουντιανά ξεσπάσματα. Σε μια εποχή που τα πισώπλατα μαχαιρώματα ήταν βούτυρο στο ψωμί του σεναριογράφου.

Δεν μπορώ να πω ότι ήταν από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς, αλλά στρώνει όμορφα το δρόμο για μια επική σύγκρουση που δουλεύεται πολλές σεζόν τώρα. Επίσης «επαναρυθμίζει» κάπως τις ηθικές πυξίδες των χαρακτήρων και μένει να δούμε σε ποιο σημείο θα κάνει ο καθένας την κίνησή του. Για την ώρα όμως, big CGI fight coming up!

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 1 - A Knight of the Seven Kingdoms

[Γράφει ο Αλέξανδρος Μούρτζος]

Το πιο cool παρεάκι του Westeros κάθεται γύρω από την φωτιά

Αδιαμφισβήτητα, μια από τις καλύτερες σκηνές του επεισοδίου εξελίσσεται μπροστά σε ένα τζάκι, σε κάποια αίθουσα του Winterfell λίγες μόνο ώρες πριν από την μεγάλη μάχη. Η σκηνή ανοίγει με τον Tyrion και τον Jaime. Τα δύο αδέρφια ξανασυναντιούνται στον βορρά, συζητούν για τον πατέρα τους, την Cersei αλλά και για την τελευταία τους επίσκεψη στο Winterfell πριν από οκτώ χρόνια (σε τηλεοπτικούς χρόνους)!

Δεν μένουν όμως όλο το βράδυ μόνοι, καθώς ο Ser Davos μπαίνει στο δωμάτιο και σύντομα ακολουθούν οι Brienne και Podrick. Η σκηνή βέβαια απογειώνεται με την είσοδο του Tormurd, του comic relief χαρακτήρας της σειράς, ο οποίος έχει δαγκώσει την λαμαρίνα με την Brienne και δεν μπορεί να το κρύψει.

Το όλο παρεάκι είναι πραγματικά απολαυστικό και ο υποφαινομενος σίγουρα θα ήθελε να πιει λίγο κρασί μαζί τους.

Η κορύφωση έρχεται στην ανακήρυξη της Brienne σε ιππότη. Έτσι φτάνουμε σε μία από τις συγκινητικότερες στιγμές μέχρι στιγμής. Η Brienne γονατίζει και ο άλλοτε κρατούμενος της την χρίζει ιππότη των Επτά Βασιλείων. Έπειτα, αυτή σηκώνεται ως "Ser" πλέον και τα μάτια της είναι γεμάτα δάκρυα.

Δυστυχώς αυτή η σκηνή φαίνεται να προοικονομεί τον ηρωικό θάνατο της Brienne στην μάχη. Και κάτι μου λέει ότι δεν θα είναι ο μόνος θάνατος από αυτό το φοβερό παρεάκι.

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 1 - A Knight of the Seven Kingdoms

FUN FACTS

1. "The Night King wants to erase this world. I am its memory." Ο Night King θέλει να αφανίσει τον κόσμο, και ο Bran είναι η μνήμη του (του κόσμου, όχι του Night King). Ο Γιώργος Μπαλιώτης κι ο Δημήτρης Όρλης πιστεύουν ότι η θεωρία Night King = Bran είναι πλέον αδύναμη, και μάλλον καταρρίφθηκε σε αυτό το επεισόδιο.

2. Ο Κωστής Παρούσης έχει άλλη άποψη:
Δεν γνωρίζουμε ακόμα τα κίνητρα του Night King, αλλά μόνο τι πιστεύουν οι άνθρωποι για αυτά. Εμείς βλέπουμε μια εκστρατεία, που μπορεί πχ. να γίνεται για να φέρει κοντά τους οίκους απέναντι σε μια γενική απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί. Αν αυτό είναι το σχέδιο του Night King, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο Bran, που έχει γυρίσει πίσω στο χρόνο. Μπορεί και ο ίδιος ακόμα να μην το ξέρει ότι το έκανε (στο σημείο που βλέπουμε τώρα).
Για εμένα, είναι ακόμα ανοιχτή η θεωρία και μάλιστα ενισχύεται όσο η ιστορία φέρνει αυτούς τους δύο χαρακτήρες κοντά. Ο μοναδικός τρόπος που βλέπω να φεύγει από το τραπέζι μια και καλή είναι ο θάνατος του Bran. Όσο δεν γίνεται αυτό, εξακολουθώ να το βλέπω πολύ πιθανό.

3. Προσέξατε τον Ghost να κάθεται αραχτός δίπλα στον Jon εκεί ψηλά στις πολεμίστρες;

4. Στους αρχικούς τίτλους του επεισοδίου, το μπλε χρώμα στα πλακάκια υποδηλώνει την κίνηση των White Walkers και των νεκρών, που φαίνεται ότι φτάνουν στο Winterfell, στο οποίο φαίνονται οι τάφροι που υπάρχουν γύρω του.

5. Το δέντρο όπου υπάρχει το σπίτι των Παιδιών του Δάσους έχει κεντρικό ρόλο στους τίτλους της σειράς, κάτι που ενισχύει την θεωρία ότι σε αυτό υπάρχει η μαγεία που προσφέρει την δύναμη του Night King και ενδεχομένως να επηρεάζει τις ζωές των Bran και Jon Snow. Διαβάστε εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για αυτό το θέμα.

6. Στο Westeros ό,τι δηλώνεις είσαι. Κάτι σαν την Ελλάδα, δηλαδή! Λες ότι είσαι ο επόμενος διάδοχος του θρόνου, επειδή στο είπε ο κολλητός σου και ο αδερφός σου και οι άλλοι οφείλουν να σε πιστέψουν χωρίς κανένα εχέγγυο.

7. Φαγώθηκαν όλοι με τις Κρύπτες. «Μπείτε στις Κρύπτες, θα είστε ασφαλείς». Παιδιά, οι κρύπτες είναι γεμάτες πτώματα. Μήπως δεν είναι πολύ ασφαλές να περιμένετε εκεί; Μήπως μόλις πλησιάσουν λίγο οι White Walkers, o Ned θα βγει από τον τάφο και θα κυνηγάει τα γυναικόπαιδα; Λέω εγώ τώρα...

Τα ξαναλέμε σε μια εβδομάδα.Αν θέλετε να μπείτε στην κλήρωση για ένα από τα δύο αντίτυπα του βιβλίου «Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων» του George R. R. Martin, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση στα σχόλια αυτού του άρθρου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019.

Ποιοι χαρακτήρες πιστεύετε ότι θα σκοτωθούν στην μάχη που θα ξεκινήσει στο επόμενο επεισόδιο μεταξύ των ανθρώπων και των White Walkers; Γράψτε τις απαντήσεις σας παρακάτω!Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
8,3 / 10 (σε 7 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα