Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Last of the Starks

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 4 - The Last of the Starks

Τα Starbucks άνοιξαν μαγαζί μέχρι και στο Winterfell...!
Διαβάστηκε φορες
Ποιος θες να κάτσει τελικά στον σιδηρούν θρόνο του Game of Thrones; Ψήφισέ τον!

Οι συντάκτες του Mix Grill παρακολουθούν τη σειρά "Game of Thrones" και σχολιάζουν κάθε επεισόδιο της.

Τι ξεχωρίσαμε στο 4ο επεισόδιο:

Εναλλακτικός τίτλος: «Αποχαιρετισμός»Όπως σε κάθε επεισόδιο, είναι πολύ σημαντικό το Revealed που βγάζει το HBO:[Γράφει ο Κωστής Παρούσης]

Και ξαναγυρίσαμε για λίγο στο παλιο μοτίβο…

Μετά από πολύ καιρό είδαμε ένα κανονικό επεισόδιο GoT. Πάλι, δεν μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη συναισθηματικό roller-coaster που μας παρουσιάστηκε στο Last of the Starks, αλλά τουλάχιστον οι σεναριογράφοι αποπειράθηκαν κάπως να αποκαταστήσουν το ύφος της σειράς, οπότε μένει να δούμε τι θα γίνει.

Μετά το άδοξο τέλος του Night King στο Winterfell, έχουμε την απαραίτητη καύση νεκρών ως φόρο τιμής στους δευτερεύοντες χαρακτήρες που βρήκαν ηρωικό τέλος στο προηγούμενο επεισόδιο. Λόγια ειπώθηκαν (φανερή προώθηση του Jon ως ηγετική φυσιογνωμία), δάκρυα κύλησαν και τα απαραίτητα κοντινά πλάνα στους νεκρούς φρόντισαν να τιμήσουν τους πεσόντες. Και να μας τους θυμίσουν, στη περίπτωση που ξεχάσαμε ποιοι πέθαναν (εντάξει, μια βδομάδα πέρασε, όχι ένας χρόνος παιδιά!). Τσάμπα πολύτιμος τηλεοπτικός χρόνος σε μια απέλπιδα προσπάθεια συναισθηματικής φόρτισης του επεισοδίου.

Η Dany αρχίζει να βλέπει το κόσμο της να μην της είναι τόσο πιστός και καταλαβαίνει ότι σιγά σιγά χάνει το παιχνίδι. Και βέβαια, ένα άτομο που έχει κάνει αυτοσκοπό το θρόνο δεν θα μπορούσε παρά να αντιδράσει σπασμωδικά. Αρχικά ακούει τους συμβούλους της να μη κάψει συθέμελα το King's Landing με το καλημέρα, αλλά όταν της λένε να περιμένει λίγο να πάρουμε μιαν ανάσα βρε αδερφέ, στηλώνει τα πόδια και λέει “όχι, εγώ τώρα σέλω”.

Στο Winterfell γιορτάζουμε τη νίκη και μετά σπάει το παρεάκι σιγά-σιγά. Ο Gendry παίρνει τίτλο σαν νόμιμος Baratheon (ο τελευταίος, να σημειωθεί) και πέφτει γονυπετής στο γκομενάκι που του έκατσε 2-3 μέρες πριν, αλλά τρώει το χυλό του και ησυχάζει. Το ίδιο πιάτο μοιράζεται και ο Tormund που βλέπει την Ser Brienne να πέφτει θύμα της απαράμιλλης Lannister γοητείας, χωρίς όμως ο ίδιος να σκοτίζεται και ιδιαίτερα. Παίρνει τα μπογαλάκια του, τον Ghost (whaaaat?) και όπου φύγει-φύγει, βόρεια του τείχους, που είναι όμορφα και παγωμένα.

Παρ' όλα αυτά, το επεισόδιο έχει και αυτό το θανατικό του. Μηδενικό build up για τον απρόσμενο θάνατο του Rhaegal ενώ έχουμε και ένα μη επαρκές build up (δύο σκηνές) για τον θάνατο της Missandei. Εντάξει, δεν ήταν και η κεντρική πρωταγωνίστρια, αλλά όχι κι έτσι βρε παιδιά!

Η Dany είναι σε δύσκολη θέση, με τα δρακάκια και το στρατό της αποδεκατισμένο, ενώ φαίνεται να χάνει και τους πιο πιστούς ακόλουθούς της, οι οποίοι πριν καλά-καλά τη στέψουν άρχισαν να «πηδάνε από το πλοίο» (εδώ ο σκηνοθέτης μας έκλεισε λίγο πονηρά το μάτι). Ο Tyrion φαίνεται να έχει κάποιους ηθικούς φραγμούς εκεί, αλλά φροντίζει να τους πνίξει στο κρασί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και ενώ ο Varys τα λέει ωραία (όντως 8 άτομα δεν είναι μυστικό) αρχίζει και κάνει νοήματα στο κόσμο με το δάχτυλο στο λαιμό για τη Dany. Ο τύπος αλλάζει στρατόπεδα πιο γρήγορα κι από τη Melisandre! Παίζει και να την έχει ξεπεράσει τώρα που το σκέφτομαι…

Όλα αυτά όμορφα κι ωραία, αλλά οι προσδοκίες για την συνέχιση της ιστορίας είναι στο μηδέν και αυτό το γεγονός είναι ο μεγαλύτερος «ελέφαντας στο δωμάτιο» (ουπς, συγνώμη Cercei). Η τελευταία σεζόν φαίνεται κάπως ασύνδετη με την υπόλοιπη ιστορία και εγώ προσωπικά έχω ενθουσιαστεί περισσότερο με τα spin-offs που ακούγονται (The Long Night), παρά με το κλείσιμο της σειράς. Εύχομαι να γίνει κάτι μαγικό και να μας αλλάξουν την άποψη αλλά τώρα έχει μείνει πολύ λίγος τηλεοπτικός χρόνος, οπότε δε το βλέπω.

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Last of the Starks

[Γράφει ο Δημήτρης Όρλης]

Σιγά σιγά αρκετοί χαρακτήρες παίρνουν το δρόμο προς την κάθαρση. Οι νεκροί καίγονται με τιμές, ο Tormund επιστρέφει στα λημέρια του, ο Gendry αποκαθίσταται, η Brienne κοιμάται με κάποιον, ακόμα και ο Ghost επιστρέφει στα χιόνια.

Τι απαράδεκτη εμφάνιση του Ghost αυτή τη σεζόν; Σαν πέμπτος ρόλος. Πολύ ωραία και αναμενόμενη η χυλόπιτα στον Gendry. Έχει πόσα χρόνια που του λέει «I'm not a lady» και παρόλα αυτά επιμένει. Όμορφη αναφορά «that's not me» της Arya στην φράση που είχε πει πέρσι στη Nymeria.

Άλλοι χαρακτήρες είναι λίγο πιο μακριά από την κάθαρση, είτε στο στάδιο της ύβρις (Cersei για χιλιοστή φορά, Daenerys από βδομάδα), είτε αναζητούν την πορεία τους (Jaime, Tyrion). Να μια ιδέα για το πώς θα «κλείσουν» οι ανοιχτοί κύκλοι των χαρακτήρων:

Ο Grey Worm πολεμάει για να εκδικηθεί την αγάπη του και πεθαίνει γι' αυτό.
Ο Hound «λυτρώνεται» σκοτώνοντας τον αδερφό του και ή πεθαίνει ή εξαφανίζεται στα βουνά.
Η Arya σκοτώνει τη Cersei, καθαρίζει τη λίστα της, και επιστρέφει στο Braavos για να υπηρετήσει στο σχετικό ναό ή επιστρέφει στο Winterfell ως προστάτης της αδερφής της.
Από την άλλη, ο χαρακτήρας Jaime χρειάζεται πολύ περισσότερο να δολοφονήσει τη Cersei ώστε να κλείσει τον κύκλο του. Λέτε να είναι αυτός;
Ο Tyrion από εξυπνότερος χαρακτήρας αποδέχεται την ανωτερότητα της Sansa, πράττει εναντίον της Daenerys και καταλήγει να πεθάνει γέρος και σοφός ως Lord Of Winterfell.
Η Daenerys βουτάει στην εκδίκηση και καίγεται γι' αυτό. Είτε χάνοντας τα παιδιά της, είτε χάνοντας τη ζωή της, είτε χάνοντας τον Iron Throne από τον Jon. Είναι όλα εξίσου σημαντικά για αυτήν.

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Last of the Starks

[Γράφει ο Ραφαήλ Αντωνιάδης]

Τι επεισόδιο ήταν αυτό!

Όπως πάντα και πάλι θα βγάλω «χολή» για την Daenerys. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο πως η τύπισσα το έχει χάσει και οδεύει στα χνάρια του πατέρα της. Μάταια, ο Varys και ο Tyrion προσπαθούν να της βάλουν μυαλό, με τον πρώτο μάλιστα να σκέφτεται και την προδοσία ως έσχατη λύση. Βέβαια, η Daenerys έχει ένα και μόνο πράγμα στο μυαλό της και δεν είναι άλλο από τον θρόνο. Επίσης, δεν ντράπηκε καθόλου να παρακαλέσει τον Jon Snow ώστε να κρατήσουν κρυφή τη συγγένειά τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους από το σημείο που την άφησαν. Και αυτό γιατί αν μαθευτεί, όλοι θα θέλουν τον Jon για βασιλιά και όχι αυτήν. Το γεγονός ότι αυτό που συνέβη μεταξύ τους δεν είναι τόσο φυσιολογικό και δεν την έχει πειράξει καθόλου, μόνο εμένα μου φαίνεται περίεργο; Ίσως βέβαια η ατάκα του Tyrion ότι «Αυτό δεν σταμάτησε κανέναν Targaryen στο παρελθόν (That never stopped a Targaryen before)», ίσως είναι και η απάντηση στην ερώτηση μου, αλλά και πάλι μου φαίνεται περίεργο που δεν της «καίγεται καρφάκι». Η στιγμή βέβαια που πρέπει να ράγισε το γυαλί μεταξύ λογικής και παράνοιας πρέπει να ήταν η τελευταία σκηνή του επεισοδίου, ή τουλάχιστον έτσι μας άφησαν να καταλάβουμε, αν και νομίζω πως οι φευγαλέες σκηνές από το trailer του επόμενου επεισοδίου αποδεικνύουν πως η Daenerys είναι λίγο «αλλού».

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Last of the Starks

Από την άλλη πλευρά όσον αφορά τον Jon Snow (ή όπως αλλιώς πρέπει να τον λέμε πλέον), φαίνεται πως το «βάρος» των τελευταίων γεγονότων και ανακαλύψεων του έχει πέσει βαρύ. Μάλιστα έχει γίνει κάτι σαν πιόνι της Daenerys και ώρες ώρες της Sansa, η οποία από τη μεριά της μας κάνει ξεκάθαρο, κάθε φορά που της δίνεται η ευκαιρία, ότι δεν συμπαθεί καθόλου την Daenerys (και πολύ καλά κάνει). Κατά κάποιο τρόπο, ο Jon, φαίνεται κουρασμένος. Ελπίζω μάλιστα να μην επαληθευτούν οι πρώτες σκέψεις μου, που τον θέλουν νεκρό στο τέλος της σειράς, καθώς ήταν πολλές οι στιγμές αποχαιρετισμού μεταξύ αυτού και των φίλων του. Μέχρι και ο καημένος ο Ghost στεναχωρήθηκε που ο Jon την «έκανε» για το Νότο. Βέβαια, δεν ξέρουμε καθόλου, αν στη συζήτηση μεταξύ του Jon και της τριάδας των Stark, ειπώθηκαν και άλλα πράγματα πέραν της πραγματικής του ταυτότητας.

Κλείνοντας έχω και ορισμένες ερωτήσεις:
- Τι ψιθύρισε η Daenerys στο αυτί του νεκρού Ser Jorah Mormont;
- Γιατί ο Bran αποκάλυψε στον Tyrion την πραγματική ταυτότητα του Jon Snow; (Εγώ κατάλαβα ότι «ο αδερφός» Stark του το είπε.)
- H Arya ξεσκόνισε τη λίστα της και πάει προς Cersei μεριά;
- Γιατί η Sansa ήταν χαρούμενη κατά τη συνομιλία της με την Brienne και τα αποκαλυπτήρια των γεγονότων στον Jaime;


Υ.Γ.1: Τον καημένο τον Gendry τι χυλόπιτα έφαγε!
Υ.Γ.2: Πάντως τα Starbucks άνοιξαν μαγαζί μέχρι και στο Winterfell...!

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Last of the Starks

[Γράφει ο Δημήτρης Όρλης]

Δεν νομίζω πως ο Bran αποκάλυψε την ταυτότητα του Jon στον Tyrion. Η Sansa παίρνει το χρόνο της και σκέφτεται την κατάσταση, αξιολογεί την πληροφορία και το τι θα γίνει, αφού το πει (έμμεσα) στον Tyrion. Ξέρει πως θα το πει και στον Varys. «Without Littlefinger I would still be Little Bird» είπε στο Hound. Σταματάει τον Tyrion και του «πετάει» την ατάκα «what if there is someone else» επειδή ξέρει ακριβώς τι θα καταλάβει, και τι θέλει να πετύχει.

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Last of the Starks

FUN FACTS

[Γράφει ο Γιώργος Μπαλιώτης]

1. Η βαθμολογία των επεισοδίων αυτής της σεζόν στο Imdb δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που είχαμε στις προηγούμενες. Τα 4 επεισόδια της 8ης σεζόν είχαν τις ακόλουθες βαθμολογίες από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους: (1) 8.4, (2) 8.7, (3) 8.5, (4) 7.1. Στις προηγούμενες σεζόν είχαμε πολλά εννιάρια και αρκετά 9.9 στα δυνατά επεισόδια. Είναι προφανές ότι ο κόσμος είχε και έχει ανεβάσει σε πολύ μεγάλο ύψος τις προσδοκίες του κι απογοητεύεται με όσα βλέπει φέτος. 
2. Σε κάθε περίπτωση, η βαθμολογία του 4ου επεισοδίου (7.1) είναι η μικρότερη που έχει πάρει οποιοδήποτε επεισόδιο της σειράς!
3. Στα βιβλία του Martin, τα παιδιά των Stark είναι wargs, δηλαδή μπαίνουν μέσα στα μάτια των λύκων τους και ακολουθούν την πορεία τους. Σ' αυτή τη σεζόν και πιο συγκεκριμένα σ' αυτό το επεισόδιο, ο ρόλος του ανταρόλυκου του Jon Snow, του Ghost ήταν εξαιρετικά μικρός και όχι αυτός που ίσως περιμέναμε, σύμφωνα με τη σχέση που έχουν στα βιβλία.
4. Πώς ο Bronn πέρασε τους φύλακες του Winterfell και μάλιστα κρατώντας ένα τόσο μεγάλο όπλο; Κάποια πράγματα γίνονται για να προχωρήσει η ιστορία, χωρίς καμία εξήγηση...
5. Η δουλειά που γίνεται στα γραφικά των αρχικών τίτλων της σειράς είναι φοβερή κι ακολουθεί τις εξελίξεις. Έτσι, μπορεί να προσέξατε τις ζημιές που είχε το Winterfell και τα πτώματα που ήταν σε στοίβες, έξω από αυτό.
6. Τα 2 ονόματα που μένουν για να σκοτώσει η Arya είναι η Cersei και το Βουνό.

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Last of the Starks

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα