Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Long Night

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Long Night

Το κορίτσι δολοφόνος!
Διαβάστηκε φορες
Ποιος θες να κάτσει τελικά στον σιδηρούν θρόνο του Game of Thrones; Ψήφισέ τον!

Οι συντάκτες του Mix Grill παρακολουθούν τη σειρά "Game of Thrones" και σχολιάζουν κάθε επεισόδιο της.

Τι ξεχωρίσαμε στο 3ο επεισόδιο:

Εναλλακτικός τίτλος: Το κορίτσι δολοφόνος

Η ατάκα του επεισοδίου: Ενώ μαίνεται η μάχη και οι Ζωντανοί ξεκληρίζονται, η Arya λέει στη Sansa να πάει στην κρύπτη και της δίνει ένα στιλέτο.
Sansa: «Δεν ξέρω να το χρησιμοποιώ».
Arya: «Κάρφωσέ τους με την μυτερή άκρη». (“Stick them with the pointy end.”)
Λογοκλοπή μαζί και προοικονομία

[Γράφει ο Ορέστης Καζασίδης]

Ήρθε η ώρα της μάχης. Και εκ του αποτελέσματος, η ώρα της πρώτης μάχης, κρίσιμης μεν διά την επιβίωση, αλλά εντελώς αντιπαραγωγικής στον αγώνα για την κατάληψη του θρόνου. Το συγκεκριμένο άκρως αυτοαναφορικό επεισόδιο υπήρξε ένας διαρκής καταιγισμός δράσης και ειλικρινά μπορώ να δεχθώ αναντίρρητα ακόμα και εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες. Θα συμπυκνώσω την πρώτη μου αντίδραση σε μερικές γραμμές.

Σε μια νύχτα μόνο, οι Ζωντανοί ξεμπέρδεψαν με τον Night King και με ελάχιστο κόστος τελικά. Η μάχη ήταν εντυπωσιακή σε όλα τα επίπεδα. Είχε ένταση και οπτικά χορταστικό θέαμα, έστω και υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού (Δεν ξέρω σε τι είδους τηλεόραση/οθόνη βλέπετε τη σειρά, αλλά κάτι τέτοιες ώρες εύχομαι να είχα επιλέξει εκείνη την OLED τηλεόραση με το κατάμαυρο μαύρο ...). Η Daenerys απέδειξε ότι δεν κάνει για πολέμαρχος, η Ser Brienne, κόντρα στις κακές γλώσσες, επιβίωσε, όπως και οι περισσότεροι βασικοί και δευτερεύοντες χαρακτήρες. Φυσικά όλα τα φώτα πηγαίνουν στην Arya, μιας και αποκαλύφθηκε ότι ήταν/είναι κομμάτι ενός θεϊκού σχεδίου. Μένει να δούμε πού οδηγεί αυτό το σχέδιο. Στο μεταξύ, το σχέδιο της Cersei δουλεύει κατά γράμμα. Αν εξαιρέσουμε τους ελέφαντες, που κι εγώ πολύ ήθελα, κατά τ’ άλλα οι ξεκληρισμένοι βετεράνοι πλέον της μάχης του Winterfell αναμένεται να αποτελέσουν εύκολη λεία για τον (μισθοφορικό, μην ξεχνιόμαστε) στρατό της. Κι όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα φαγωθούν αναμεταξύ τους στον Βορρά.

Ήμουν έτοιμος να κλείσω με το παράπονο ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τα κίνητρα του Night King. Όμως ίσως να μην πήγαινε να σκοτώσει τον Bran, αλλά να του παραδώσει τα όπλα του ...

Αξίζει να δεις πώς γυρίστηκε αυτό το επεισόδιο:



[Γράφει ο Κωστής Παρούσης]

Άντε να καθαρίσεις τώρα στο Winterfell...

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες του επεισοδίου πρέπει να σημειώσουμε κάτι σημαντικό. Τι μουσική γράφει αυτός ο άνθρωπος! Πόσο επικά «ντυμένη» μουσικά ήταν αυτή η μάχη! Πολλά μπράβο στον Ramin Djawadi ο οποίος αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ο καλύτερος μουσικός παραγωγός της τηλεόρασης (και όχι μόνο).

Το θανατικό μάς πρόφτασε και μάλιστα έπεσε μαζεμένο. Την αρχή έκανε ο Lord Beric Dondarrion (που δεν αναστήθηκε αυτή τη φορά), ενώ επιβεβαιωμένα χάσαμε τον Sir Jorah και την Lyanna Mormont (ξεκληρίστηκε η οικογένεια), τον Theon και την Melisadre (για κάποιο λόγο). Όλοι τους έφυγαν παλικαρίσια και ηρωικά, εκτός από την Melisandre, που προσωπικά δεν κατάλαβα γιατί πέθανε. Υποψιάζομαι επειδή εξυπηρέτησε το σκοπό της, να βρει τον Prince that was Promised. Ή την Princess, πιο σωστά! A tribute to the dead, then.

Το είπαμε, βρε παιδιά. Τι κάνετε στις κρύπτες; Μόνο οι νεκροί της μάχης θα σηκώνονταν νομίζατε; Οι άλλοι τον ύπνο του δικαίου;

Μεγάλο επεισόδιο (χρονικά), μεγάλη μάχη και πολύ πτώμα, βρε αδερφέ! Πρώτοι την έκαναν οι Dothraki, που αποφάσισαν να πάνε γιούργια στη μάχη μετά από 15 λεπτά επεισοδίου χωρίς να πει κανείς κουβέντα (ωραίο σκηνοθετικό τρικ, ομολογουμένως). Μετά μας την έπεσαν τα ζόμπι. Και όχι τα αργά τύπου Walking Dead, τα άλλα τα γρήγορα τύπου World War Z! Αφού τα έκαναν όλοι πάνω τους και τα δρακάκια κυνηγιόντουσαν μεταξύ τους, είδαμε τον Άλφα να τρώει όλο το υγρό πυρ του Drogon στη μάπα και μετά να σκάει ένα πονηρό χαμογελάκι, τύπου epic burn!

Τη λύση την έφερε ένας αγαπημένος χαρακτήρας, ο οποίος έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και δε σταματάει να μας το δείχνει. Αφού πήρε το μήνυμα με ένα ωραίο wink wink της Melisandre, η Arya με ένα όμορφο knife switch έδωσε την ύστατη λύση σε μια μάχη που ήταν χαμένη από το ξεκίνημα.

Πάμε όμως στα σημαντικά. Ωραία μάχη σκηνοθετικά υπέροχη, ωραία CGI αλλά ...

Το έχω πει ήδη αρκετές φορές, αλλά από τότε που το πήραν πάνω τους οι Benioff και Weiss έχει αλλοιωθεί πολύ το αγαπημένο μας show. Τελικά όλα έγιναν για το τίποτα. Μία μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, για να νικήσει το καλό. Τυπικότατο Holywood, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για έξυπνα story twists και πολυδιάστατους χαρακτήρες που δεν είναι ούτε καλοί, ούτε κακοί. Αρχίζω και πιστεύω ότι όλα τα fan theories που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία που παίζεται το Game of Thrones, θα ήταν πολύ καλύτερα από αυτό που μας δίνεται σαν λύση. Τουλάχιστον τώρα θα δούμε (μάλλον) όλες τις ίντριγκες πίσω από το παιχνίδι του θρόνου. Three to go, λοιπόν.

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Long Night

[Γράφει ο Ραφαήλ Αντωνιάδης]

Stark ΜΟΝΟ!

Ένα επεισόδιο με διάρκεια τηλεοπτικής ταινίας, στο οποίο είδαμε την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μάχη της σειράς. Αποδείχτηκε πως η πιο κανονική από τις μεγάλες οικογένειες έχει και το περισσότερο τσαγανό. Όλοι τους έφτασαν σε σημείο να τα κάνουν πάνω τους, αλλά στο τέλος πάλι οι Stark έβγαλαν το φίδι από την τρύπα. Βέβαια, εν μέρει ήταν ξεκάθαρο πως το κλειδί του επεισοδίου ήταν στα χέρια της Arya, αν και είχα τους ενδοιασμούς μου μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο τέλος τα χρειάστηκα λίγο, γιατί πάνω που πήγαινα να πανηγυρίσω το «γκολ» της ομάδας μου στο τελευταίο λεπτό, έκανε μια εξαιρετική προσποίηση ο Night King και πάγωσε και το δικό μου αίμα. Ευτυχώς όμως ο "Léon: The Professional" της σειράς κατάφερε να «σκοράρει» με αριστοτεχνικό πλασάρισμα, πετυχαίνοντας το νικητήριο «τέρμα». Μπορεί η περιγραφή μου να είναι λίγο περίεργη, ωστόσο, όντως βιάστηκα να πανηγυρίσω, λες και ήταν ποδοσφαιρικός αγώνας. Να ξεκαθαρίσω πως δε με νοιάζει αν στο τέλος θα κυβερνήσει κάποιος εκ των Stark. Για την ακρίβεια, δεν θέλω να είναι αυτή η κατάληξη. Το καλύτερο θα ήταν να παραμείνουν στην ησυχία που κέρδισαν με το σπαθί τους και να κάνουν κουμάντο στο Βορρά. Βέβαια, το μικρό τετ-α-τετ της Sansa με τον Tyrion στο συγκεκριμένο επεισόδιο, μας προϊδεάζει για κάτι μεγάλο, που επίσης δεν θα με χαλούσε καθόλου.

Από την άλλη, πλέον μου προκαλούν «σιχαμάρα» και οι πωρωμένοι ακόλουθοι της «Δρακομαμάς», που εθελοτυφλούν στις γενοκτονίες που έχει κάνει (βλ. Missandei). Η Daenerys βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ο «μονάκριβος» γιος της Drogon την παράτησε για να σώσει το τομάρι του. Πάλι καλά βρέθηκε το καλό το παλικάρι (αλλιώς το λένε στο χωριό μου, αλλά έχε χάρη) και θυσιάστηκε για αυτή την αλήτρα. Αν κρίνω από το trailer του επόμενου επεισοδίου η αλαζονεία της θα επανέλθει και με το παραπάνω, ύστερα από τον αφανισμό των ζόμπι, τον οποίο οφείλει σε άλλους. Θέλω πάρα πολύ να δω αν η Daenerys θα αποφύγει να μιλήσει με τον Jon σχετικά με την καταγωγή του τελευταίου ή αν τελικά θα δεχτεί να τον ακούσει.

Πλέον η μάχη μεταφέρεται νοτιότερα με την Cersei να είναι μέχρι στιγμής αλώβητη, μιας και ούτε που κούνησε το μικρό της δαχτυλάκι στη μάχη εναντίον του σκότους.

[Γράφει ο Γιώργος Μπαλιώτης]

Το συναίσθημα του φόβου καθρεφτιζόταν στα μάτια των πολεμιστών, αλλά και της Arya, της Sansa, του Tyrion και του Theon. Σε συνδυασμό με την εκπληκτική μουσική, ο φόβος παρουσιάστηκε εξαιρετικά στο επεισόδιο κι ήταν από τα πιο δυνατά στοιχεία του. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί το σκοτάδι, που υπήρχε σε πολλές σκηνές, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις ποιος είναι ποιος.

Game of Thrones - Σεζόν 8: Επεισόδιο 3 - The Long Night

[Γράφει ο Αλέξανδρος Μούρτζος]

The princess that was promised

Στην αρχή της σειράς δεν είχαμε καταλάβει τι ακριβώς εξυπηρετούσε ο χαρακτήρας της Red woman, aka Melisandre. Τότε θεωρούσε ως εκλεκτό και νόμιμο διάδοχο του Iron Throne τον Stannis Baratheon. Αυτό όπως ξέρουμε δεν πήγε πολύ καλά, με τον Stannis να θυσιάζει άδικα την κόρη του, να χάνει τον στρατό του και τέλος να πεθαίνει. 

Αργότερα φάνηκε ότι παρά την αποτυχία της με τον Stannis, η Melisandre θα είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην συνέχεια της σειράς. Η προφητεία του "Prince that was Promised", αναφέρεται σε κάποιον άνδρα που του είναι γραφτό να νικήσει τον Night King και τον στρατό των νεκρών. Στους περισσότερους, το μυαλό μας πήγε στον Jon Snow, αφού η ίδια η Melisandre τον έφερε πίσω στην ζωή και συμβούλεψε την Daenerys να τον συναντήσει, εξηγώντας ότι ο πάγος και η φωτιά πρέπει να ενωθούν για να νικήσουν τον απόλυτο εχθρό.

Η Deanerys, από την άλλη, πίστεψε ότι ίσως να είναι η ίδια ο prince ή μάλλον καλύτερα η... princess that was promised, αφού η πιστή της Missandei την πληροφόρησε ότι η λέξη "prince" δεν έχει φύλο στην High Valerian γλώσσα, οπότε μπορεί να αναφέρεται είτε σε άνδρα είτε σε γυναίκα. Με βάση αυτό αλλά και την ανοδική πορεία της Deanerys, δεν ήταν λίγοι όσοι είδαν στο πρόσωπο της την εκλεκτή του Westeros.

Σε αυτό το επεισόδιο όμως, μας ήρθε τελείως από αλλού. Η Deanerys παρουσιάστηκε τελείως αδύναμη όταν δεν ήταν καβάλα στον δράκο της, ενώ ο Jon αν και προσπάθησε, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τον Night King. Μέσα στο Winterfell, η Arya πολέμησε με μένος τους νεκρούς και στην συνέχεια μπήκε σε stealth mode, αλά assissin creed, τεχνική που έμαθε στο Bravos, όσο ήταν τυφλή. Και έπειτα συνάντησε την Melisandre τέσσερις seasons μετά την τελευταία τους συνάντηση. Η Melisandre της θύμισε τα λόγια που της είχε πει τότε (τρίτη σεζόν): "I see a darkness in you. And in that darkness, staring back at me: brown eyes, blue eyes, green eyes. Eyes you'll shut forever. We will meet again". Τώρα της τόνισε τα "blue eyes" όπως και το ότι ο Beric μετά από τόσους θανάτους και αναστάσεις εκπλήρωσε τον σκοπό του, προστατεύοντάς την. Η Arya έπιασε το μήνυμα, την χάσαμε, αλλά λίγο πριν τελειώσουν όλα δολοφόνησε τον Night King, με το Valyrian Steel που της είχε δώσει ο Bran. Ενθουσιασμός, συγκίνηση, έκπληξη.

Μπουμ! Η Arya είναι η princess that was promised. Οι ακόλουθοι του Lord of Light εκπλήρωσαν τον σκοπό τους και η Arya τον δικό της. Αν και ίσως κάτι μένει ακόμα, αφού πρέπει να κλείσει και κάποια "green eyes" , τα οποία βρίσκονται αρκετά πιο νότια.




FUN FACTS

[Γράφει ο Δημήτρης Όρλης]

Τι έμεινε αναπάντητο;

Ο Ghost εμφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να του δίνει σημασία κανείς. Πώς βρέθηκε στο Winterfell εξ αρχής; Ζει ακόμα; Γιατί είναι μακριά από τον Jon, που έγινε δρακοαγοράκι τώρα;

Ο Grey Worm πώς ακριβώς γλίτωσε από όλα αυτά; Όπως και να 'χει, δώστε του σύνταξη και εκείνο το νησί που ήθελε με τη Missandei!

Ο μάστορης της λούφας Ser Davos πού ακριβώς κρυβόταν αφού κατέβηκε από τις πολεμίστρες και πριν πάει να κυνηγήσει την Melisandre με το χάραμα;

Βλέπουμε τον Bran να «αποχωρεί» αγενώς και να μπαίνει μέσα στα κοράκια. Όλο το υπόλοιπο διάστημα τι κάνει; Σε ποιον (ή ποιους) οργανισμούς είναι δοσμένους; Βλέπει; Αν ναι, τι;

Η Arya είναι κανονικά δεξιόχειρας, αλλά μετά την προπόνηση με τον Syrio Forel είχε γίνει αμφιδέξια. Πηδάει στον Night King με το αριστερό, τραβάει το dagger με το ίδιο χέρι και το πετάει μετά στο «καλό» της χέρι.

Το στιλέτο που χρησιμοποίησε η Arya για να σκοτώσει τον Night King, της το είχε δώσει ο Bran. Σαν να ήξερε πού θα το χρησιμοποιήσει.

Τέλος, δεν νομίζω να μην έπιασε κάποιος την αναφορά στην κίνηση της Arya, αλλά την θυμίζω:



[Γράφει ο Ορέστης Καζασίδης]

Ο σκηνοθέτης του επόμενου 4ου επεισοδίου, ο David Nutter, είχε σκηνοθετήσει το 1ο και το 2ο αυτής της σεζόν. Οπότε, ποντάρω ότι το επεισόδιο δεν θα έχει μάχες, παρά μόνο συζητήσεις, δολοπλοκίες, άντε και κάνα τραγούδι.

Το 5ο επεισόδιο σκηνοθέτησε ο Miguel Sapochnik, που έκανε το 3ο που μόλις είδαμε και είχε κάνει και το “Battle of the Bastards”. Οπότε, πάμε για μάχη στο 5ο.

Το 6ο επεισόδιο σκηνοθέτησαν οι Benioff και Weiss. Αν έχει σημασία, οι δυο τους είχαν σκηνοθετήσει τα "Walk of Punishment" (3η σεζόν) και "Two Swords" (4η σεζόν). Πάντως περιμένω πλέον τα πάντα από το φινάλε, με επικρατέστερο σενάριο, μια γενική επική αποφώνηση.

Τα λέμε σε μια εβδομάδα!



Διαβάστε ακόμα