answergroup1

The Answer?: «Σαν την καψούρα των πάνκηδων δεν έχει»

Συνέντευξη με το συγκρότημα που επέστρεψε δισκογραφικά μετά από χρόνια αδράνειας.
Διαβάστηκε φορες
Οι The Answer? πάνω από όλα είναι μία παρέα. Μία παρέα που στάθηκε όρθια στο πέρασμα του χρόνου και που επιμένει να παίζει τη μουσική που αγαπά χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις. Έκαναν τα πρώτα τους βήματα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην Αλεξανδρούπολη όπου με πολύ δουλειά, πρόβες, demo ηχογραφήσεις και συναυλίες εδραιώθηκαν ως ένα από τα σημαντικότερα alternative – punk rock συγκροτήματα της τοπικής σκηνής. 

Δυόμιση δεκαετίες μετά, το ταξίδι συνεχίζεται και με αφορμή την κυκλοφορία της καινούργιας τους δουλειάς με τίτλο "…And It’s Already Tomorrow" μας αφιέρωσαν λίγο χρόνο για μία σύντομη και ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Για αρχή συστήστε μας τους "The Answer?".

Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1996 στην Αλεξανδρούπολη, αρχικά με τριμελής σύνθεση και χρησιμοποιώντας το όνομα του σχήματος που όλα ξεκίνησαν. Των θρυλικών πια Middle Fingers. Λευκή Συμφωνία, Ache in Silence, Gulag, Tsopana Rave είναι κάποια από τα ονόματα με τα οποία μοιραστήκαμε τη σκηνή σε διάφορα events. Με την καθιέρωση του ονόματός μας πλέον το 1998, προσθέσαμε έναν ακόμη κιθαρίστα και ήρθε σε ανεξάρτητη δική μας παραγωγή, το debut, ομότιτλο album. Ολοκληρώθηκε λίγο πριν το millenium, με οχτώ τραγούδια να το απαρτίζουν.

Μέχρι το 2003 πορευτήκαμε έτσι σαν καρέ του βαλέ αλλά η ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου μας βρήκε και πάλι τρεις. Αυτό έγινε το 2007 κι αφού είχαμε πάρει το παράσημο της συνύπαρξής μας, σαν τρίο και με τους Dead Moon, στην δική τους τελευταία περιοδεία το 2006. Το 2014 και μετά από μια επταετία μουσικών αναζητήσεων αλλά και προσωπικών/οικογενειακών μεταβολών, επιστρέφουμε ωριμότεροι και ορεξάτοι για νέα δράση. Δεύτερη κιθάρα και πάλι και πληθώρα συναυλιών. Ξεχωρίζουν οι διπλές εμφανίσεις με Battleme, Mr. Highway Band, Χατ Τρικ, Λευκή Συμφωνία και άλλες. Σημαντικό σημείο για την πορεία μας είναι κι η ένταξη μας εξ αρχής στην κολεκτίβα Aza Records, και η συμμετοχή μας μετέπειτα στο "A Call To Instruments vol. 3" λίγο πριν την κυκλοφορία του "...And It’s Already Tomorrow'. Το 2019 μας βρίσκει στο μέτρο του δυνατού να δίνουμε συνεντεύξεις και συναυλίες για την προώθηση του... χαχαχα!

Πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας σε κάποιον που δεν έχει ακούσει τη μουσική σας;

Καθαρό thrash χωρίς πρόβες... χαχαχα χαχαχα! Punk rock είναι πρωτίστως οι καταβολές μας, αλλά θα εντοπίσει όποιος ακούσει ένα σετ μας και στοιχεία βρώμικου rock 'n' roll, αλλά και μελωδικού pop punk και alternative ας πούμε. Γενικά όμως θεωρούμε ότι οι ταμπέλες είναι χρήσιμες για υπαλλήλους ληξιαρχείου.

Από τη κυκλοφορία της πρώτης ομότιτλης δισκογραφικής δουλειάς μέχρι τη φετινή κυκλοφορία του “... And it’s Already Tomorrow” έχουν μεσολαβήσει δύο δεκαετίες. Τι έχει αλλάξει και τι έχει παραμείνει ίδιο μέσα στα χρόνια;

Εννοείς πέρα από το χρώμα και την απώλεια των μαλλιών μας και τα επιπλέον κιλά; Πολλά και τίποτα θα μπορούσε κάποιος να πει. Σίγουρα πάντως η οργάνωση, η παραγωγή και ο ήχος ορισμένων συναυλιών αλλά και η παραγωγή κυκλοφοριών γενικότερα έχει ανέβει σε υψηλά στάνταρ. Εξελικτική είναι η διαδικασία τελικά. Δεν θα μπορούσε να μην έχει αλλάξει κάτι αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι και λόγω του τι προϋπήρχε. 
answergroup2
Γιατί σας πήρε τόσο καιρό;

Πετούσαμε φελλούς όπως στη διαφήμιση του Τζακ Ντάνιελς και περιμέναμε ουτοπικά σκεπτόμενοι ότι θα μας ανακαλύψουν! Η διαδικασία της δημιουργίας τελικά δεν επιβάλλεται, έρχεται μόλις ωριμάσουν άτομα και καταστάσεις.

Αναφέρετε μερικές επιρροές σας, τόσο κατά την δημιουργία του σχήματος όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ηχογράφησης.

Όλο το φάσμα της punk-rock από τα 70's αρχικά και 80’s αλλά και μέχρι το σήμερα, όπως αυτό έχει εξελιχτεί, επίσης και το κίνημα της grunge που αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και όλες αυτές οι μπάντες που επηρεάστηκαν και ονομάζονται πια σαν alternative rock, post punk, indie... κλπ. Βέβαια ο καθένας μας ξεχωριστά έχει τις δικές του εμμονές και τις δικές του καψούρες με μπάντες και καλλιτέχνες από τον ευρύτερο και χωρίς όρια, κόσμο της μουσικής!

Οι "The Answer?" υφίστανται ως σχήμα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Θεωρείτε ότι η ελληνική αγγλόφωνη μουσική σκηνή χαρακτηρίζεται στις μέρες μας από μία ωριμότητα που έλειπε από τα 90's;  Αν ναι, ποιο είναι το αντίτιμό της;

Δε νομίζουμε να υπάρχει αντίτιμο. Δηλαδή τι; Λες να παρεξηγηθεί ο αντίστοιχος Άγγλος Μπαμπινιώτης; Κάτοικοι του πλανήτη γη είμαστε. Απλά έτυχε να βγούμε στην επιφάνεια του σε αυτό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος έχοντας άλλη για μητρική γλώσσα. Από τότε που τα τρία ντάμπλεγιου (www.) έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ναι ο αγγλικός στίχος έχει ανέβει πολύ. Ξέρεις κάτι; Δεν ισχύει αυτό που μου έλεγε ένας μπάρμπας μας, ότι δεν μπορείς να μεταδώσεις την καψούρα αν δεν είναι στη δικιά σου γλώσσα και μουσική. Μαλακίες! Σαν τη καψούρα των πάνκηδων, δεν έχει...

Αντιλαμβάνεστε να υπάρχει διαφορά στο να τραγουδάει κανείς στα αγγλικά σήμερα σε σχέση με πριν από είκοσι χρόνια; Διαφορά τόσο για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, όσο και για το κοινό που λαμβάνει το αποτέλεσμα.

Δεν νομίζουμε να υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με πριν από είκοσι χρόνια. Ίσως μια μεγαλύτερη εξοικείωση του κόσμου. Όταν κάτι είναι αληθινό, με ψυχή και ουσία το κοινό αργά η γρήγορα θα το αντιληφθεί, θα ωριμάσει μαζί με αυτό και εντέλει θα το δεχτεί έτσι όπως είναι.

Η συνεργασία σας με την Aza Records πώς προέκυψε;

Δεν είναι ακριβώς συνεργασία. Τα παιδιά εκεί έχουν μια κολλεκτιβίστικη αντίληψη γύρω από την μουσική, πράγμα που μας ενθουσίασε σαν ιδέα, μιας και είμαστε από την αρχή μαζί τους. Αυτό σημαίνει μια αλληλοβοήθεια μεταξύ των καλλιτεχνών, στο μέτρο του δυνατού βέβαια,  προς όφελος όλων. 

Πώς πήραν «σάρκα και οστά» οι έντεκα συνθέσεις του "... And It’s Already Tomorrow"; Χρησιμοποιήσατε παλιότερο υλικό; Προϋπήρξαν οι στίχοι ή η μουσική;

Πολλά από τα τραγούδια του δίσκου έχουν τις ρίζες τους και στο παρελθόν. Το ευτύχημα ήτανε ότι είχαν διασωθεί σε κασέτες και έτσι δεν χάθηκαν στην αιωνιότητα. Ακριβώς επειδή υπήρχε πολύ υλικό κάναμε λοιπόν κάποιο ξεσκαρτάρισμα με δοκιμές τραγουδιών. Κάποια αφήσαμε κάποια ξαναδοκιμάσαμε, μέχρι την τελική διαμόρφωση του πράγματος. Το ίδιο έγινε και με τους στίχους από μεριάς του τραγουδιστή [σ.σ. Κώστας Κετσέρης]. Δηλαδή σε μερικά μπήκαν νέοι στίχοι σε άλλα γίνανε αλλαγές και γενικά φρεσκαρίστηκε το υλικό και πήρε την τελική του μορφή. Υπάρχουν βέβαια και κάποια καινούργια τραγούδια που τα δουλέψαμε παράλληλα όλο αυτό το διάστημα. Έτσι λοιπόν το πρώτο αυτό εγχείρημα έλαβε τέλος. 
answergroup3
Έχετε παίξει στο πλευρό άλλων ελληνικών σχημάτων. Έχετε βλέψεις για εμφανίσεις ή περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας στο κοντινό μέλλον ως πρώτο όνομα για την παρουσίαση του νέου δίσκου;

TA: Αυτόν τον καιρό εκτός από την παρουσίαση του album υπήρξε μια εμφάνιση μαζί με Vodka Juniors και Bad Movies, καθώς και το δεύτερο, μετά το μεγάλο live της Θεσσαλονίκης, με τους Χατ Τρικ στη Αλεξανδρούπολη, και έπεται συνέχεια θέλουμε να πιστεύουμε...

Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης πιστεύουμε ότι είμαστε έτοιμοι να υπερβούμε τα εμπόδια πλέον για κάτι τέτοιο πόσο μάλλον αν μας ζητηθεί.

Τι προσδοκάτε να φέρει το μέλλον στους “The Answer?”;

Sex and drugs and rock n roll όπως λέει και η γνωστή ρήση... χαχαχα! Λοιπόν, μόνο drinks and rock n roll μιας και στο πρώτο έχουμε καλά ποσοστά ως μπάντα! Έναν ακόμη δίσκο αν το επιτρέψουν γενικότερα οι συνθήκες αλλά και οι τάσεις πεσιμισμού που κύρια μας διακατέχουν, αφού όλα περνούν από το χέρι μας, μια μίνι περιοδεία, ίσως κάποιες συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ αν αποκτήσουμε το σεβασμό που απαιτείται για κάτι τέτοιο μιας και γνωρίζουμε καλά πλέον ότι η αλήθεια βρίσκεται πίσω από τη σκηνή, μπροστά παίζεται το παραμύθι.

MG: Σας ευχαριστούμε παιδιά!
TA: Ευχαριστούμε πολύ!

Ακούστε ή αγοράστε παρακάτω ολόκληρο το album των The Answer? στο Bandcamp.


Διαβάστε ακόμα