Μάγδα Βαρούχα-28 και κάτι

Μάγδα Βαρούχα - 28 Και Κάτι

Ακριβής μα και αυθόρμητη, η Μάγδα Βαρούχα στην πρώτη της απόπειρα να σταθεί στο δισκογραφικό στερέωμα.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Έντεχνο με παραδοσιακές και jazz επιρροές και ελαφρολαϊκά στοιχεία.

Τραγούδια που αξίζει να ακουστούν:
Οικογενειακό, Άρωμα Ξένων, Μυρίζει Βροχή, Δεν Θα Γεράσουμε Μαζί, Δεν Είναι Σωστό

Βαθμολογία:
7

Με ύφος σχεδόν αυτοβιογραφικό, θα έλεγε κανείς, η Μάγδα Βαρούχα εισήλθε στη δισκογραφία. Ο πρώτος της δίσκος, «28 και κάτι», ίσως φανερώνει την ανάγκη της ερμηνεύτριας για εξωτερίκευση, γεγονός που δείχνει να επιβεβαιώνεται κατά την ακρόασή του. Ο τίτλος και μόνο, εμπνεόμενος από την ηλικία της Μάγδας την περίοδο κυκλοφορίας του δίσκου, προδικάζει πως όποιος θέλει, μπορεί μέσω της εν λόγω δουλειάς της, να γνωρίσει αρκετά καλά την καλλιτέχνη και ας μην ήταν πιστός της «ακόλουθος» ως τώρα.

Ο δίσκος γενικά χαρακτηρίζεται από την απαραίτητη ποικιλομορφία που επιτρέπει σε κάθε ανερχόμενο καλλιτέχνη να μην εγκλωβίζεται σε περιοριστικές ταμπέλες συγκεκριμένων μουσικών ειδών. Οι πολύ έντονες παραδοσιακές επιρροές είναι χαρακτηριστικό των φρέσκων ερμηνειών της Μάγδας, χωρίς όμως να λείπουν λαϊκά αλλά και jazz στοιχεία από το συγκεκριμένο album.

Η εν γένει στοχευμένη ενορχήστρωση προσθέτει σε μεγάλο βαθμό τις ειδοποιούς διαφορές ανάμεσα σε έντονα συγγενικές μελωδίες. Σε αυτήν την ηχητική «απόσταση» από κομμάτι σε κομμάτι, βέβαια, ελλοχεύει ο κίνδυνος  να ξενιστεί πιθανώς ο εκάστοτε ακροατής, που ταλαντεύεται  ανάμεσα σε μουσικές στιγμές με έντονα διαφορετικές επιρροές. 

Αρωγός της στην δημιουργική αυτή προσπάθεια στέκεται ο ταλαντούχος Άρης Κλεισούρας. Στα κομμάτια που δεν υπογράφει ο Άρης, η Μάγδα παίρνει και το ρόλο της τραγουδοποιού που δεδομένης της μικρής της πείρας φαίνεται να εξυπηρετεί επαρκώς, ειδικά στιχουργικά. Στίχοι που μοιάζουν να εμπνέονται από προσωπικά βιώματα της καλλιτέχνιδος και, αν και δεν εκφράζονται από καθημερινά νοήματα, χαϊδεύουν τον κάθε ακροατή, είτε ταυτίζεται με τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που περιγράφονται, είτε όχι.

Εκλεκτές στιγμές του δίσκου αποτελούν τα κομμάτια «Οικογενειακό» αλλά και «Δεν Θα Γεράσουμε Μαζί», με τη στοργική συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου, που και πάλι παρουσιάζεται ως ενεργός υποστηρικτής μιας νέας γενιάς δημιουργών. Επιπλέον, τα δύο video clip προσθέτουν μια μυστηριακή αλλά συνάμα δυναμική αύρα στις δημιουργίες της όμορφης Μάγδας και των συνεργατών της.

Στον απόηχο του δίσκου τα κομμάτια που θα βάλεις σε επανάληψη και θα σου μείνουν εξ αρχής μπορεί να είναι συγκεκριμένα, ωστόσο η καλλιεργημένη φωνή της ερμηνεύτριας σε συνδυασμό με τον στιχουργικό πλούτο της συλλογής αυτής, ανεβάζουν ψηλά τον πήχη για την επόμενη δισκογραφική δουλειά της Μάγδας. Σίγουρα, λοιπόν, δημιουργείται μια περιέργεια για την ζωντανή παρουσίαση της γενικότερης τέχνης της.


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα