mystakidisEdoEkei2019

Δημήτρης Μυστακίδης - Εδώ & Εκεί

Από το ρεμπέτικο στο παραδοσιακό τραγούδι μια τσιμπητή κιθάρα δρόμος.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Ρεμπέτικο, παραδοσιακό

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Ο ήλιος βασιλεύει, Ζαλίζομαι, Μην ορκίζεσαι βρε ψεύτρα, Μάγκικο μελαχρινό

Βαθμολογία:
7

Τι σκέφτεσαι όταν ακούς το όνομα «Δημήτρης Μυστακίδης»; Ότι είναι αυτός ο καλλιτέχνης που με μια κιθάρα και συγκεκριμένα με την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής κιθάρας» διασκευάζει γνωστά και άγνωστα ρεμπέτικα.

Στον καινούριο του δίσκο «Εδώ & Εκεί», που κυκλοφορεί από την Fishbowl Music Tank, ακούμε μια πρώτη (δισκογραφικά) προσπάθεια του Δημήτρη Μυστακίδη να περιπλανηθεί και στο παραδοσιακό τραγούδι. Σαν ρεπερτόριο βέβαια δεν κάνει καθόλου εντύπωση σε όσους παρακολουθούν συστηματικά το έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.

Θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει μάλιστα και σαν μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς ο Μυστακίδης εξερευνεί διαχρονικά τις ρίζες του ελληνικού τραγουδιού όντας και καθηγητής στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. 

Στις δισκογραφικές δουλειές του Μυστακίδη ξεχωρίζει το «Εσπεράντο» (2015) στο οποίο συμμετείχαν πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Γιώτα Νέγκα, ο Φώτης Σιώτας, η Ελένη Βιτάλη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ματούλα Ζαμάνη. Ο δίσκος σημείωσε τεράστια επιτυχία και έκανε ευρέως γνωστή στο κοινό τη δουλειά του Δημήτρη Μυστακίδη. Ο έτερος δίσκος του που ξεχωρίζει είναι το «Αμέρικα» (2017) ο οποίος περιλαμβάνει επανεκτέλεση ρεμπέτικων τραγουδιών που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά στην Αμερική. Μάλιστα από εκεί έλκει και την καταγωγή της η τεχνική της τσιμπητής κιθάρας, καθώς όπως διαβάζουμε και στο σχετικό σημείωμα από την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη, η τεχνική αυτή ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Έλληνες μετανάστες Γιώργο Κατσαρό και Κώστα Δούσα.

Για να επανέλθουμε όμως στον καινούριο του δίσκο, εντοπίζουμε το τραγούδι «Ζαλίζομαι», γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «αγνώστων δημιουργών». Η διασκευή στο σύνολό της σέβεται στη βάση του τον αρχικό ήχο, διατηρεί συνολικά την «νταλκαδιασμένη» ατμόσφαιρα που ενυπάρχει, αλλά εξελίσσει πολύ την εικονοποιητική ικανότητα του τραγουδιού.

Η προσωπικά αγαπημένη μου διασκευή είναι το επίσης διάσημο παραδοσιακό τραγούδι από την περιοχή του Πωγωνίου στην Ήπειρο «Ο Ήλιος Βασιλεύει». Σε σχέση με την αρχική εκτέλεση, αυτή η διασκευή υιοθετεί έναν πιο allegro χαρακτήρα ο οποίος βέβαια ενορχηστρώνεται από την χρήση της κιθάρας αλλά και από την ερμηνεία του Δημήτρη Μυστακίδη. Όλη η ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα του αρχικού τραγουδιού, ενός πραγματικά ερωτικού αλλά και... ερωτευμένου τραγουδιού μεταφέρονται με τον ήχο του σήμερα μέσα από την κιθάρα του καλλιτέχνη.

Από τον καινούριο δίσκο του Δημήτρη Μυστακίδη βέβαια δεν λείπουν και οι διασκευές γνωστών ρεμπέτικων τραγουδιών όπως το «Μάγκικο Μελαχρινό» του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και το «Στη Μαγεμένη Αραπιά» του επονομαζόμενου και «δασκάλου» Γιώργου Μητσάκη. 

Ο Δημήτρης Μυστακίδης με την καινούρια του δισκογραφική δουλειά συνεχίζει στο δρόμο που άνοιξε ο ίδιος με τη λαϊκή του κιθάρα και συνεχίζει να αναζωογονεί το ενδιαφέρον του κοινού για το παλιό ελληνικό τραγούδι, φωτίζοντας μερικές πολύ σημαντικές αλλά και άγνωστες πτυχές του. Δείχνει πόσο πολύ ενδιαφέρεται για την ανάδειξη και διατήρηση της μουσικής μας παράδοσης επιτελώντας ουσιαστικά πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό έργο. Εξάλλου, αυτός δεν (θα έπρεπε να) είναι ένας βασικός στόχος όλων των τραγουδοποιών;


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα