Michael Kiwanuka - Kiwanuka

Ο Michael Kiwanuka στην καλύτερή του φάση (μέχρι την επόμενη). Στο νέο δίσκο του προσφέρει τραγούδια με μεγάλη ποικιλία επιρροών στον ήχο του.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Indie Folk

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Hero, You Ain't The Problem, I've Been Dazed, Final Days, Solid Ground, Light

Βαθμολογία:
8

Το κλισέ λέει ότι το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις εκεί. Για τον Βρετανό καλλιτέχνη Michael Kiwanuka, που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της καριέρας του, η πρώτη κορυφή που κατέκτησε ήταν η μεγάλη επιτυχία του δίσκου "Love and Hate" το 2016. Όμως με τον καινούριο, τρίτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Kiwanuka", ο 32χρονος με καταγωγή από την Ουγκάντα φαίνεται ότι ξεπερνάει ήδη την καλύτερη εκδοχή του μουσικού εαυτού του.

Ο Michael Kiwanuka στο νέο δίσκο του προσφέρει τραγούδια με μεγάλη ποικιλία επιρροών στον ήχο του. Όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα, συνθέτει πολύ όμορφες, δυναμικές και ατμοσφαιρικές μπαλάντες. Εξαιρετικά, επίσης, είναι τα φωνητικά στα τραγούδια του δίσκου, που προσδίδουν μια πολύ ευχάριστη στο άκουσμα χορωδιακή διάσταση. Ο Kiwanuka ασχολείται με μια μεγάλη παλέτα θεμάτων, αναζητώντας τον έρωτα και σκαλίζοντας φιλοσοφικές έννοιες, όπως ο χρόνος.

Η κορυφαία στιγμή του album του πιστεύω ότι είναι το τραγούδι "Hero" που είναι ένα πολιτικό μανιφέστο ή αλλιώς ένας φόρος τιμής για ήρωες που άλλαξαν την ιστορία. Το videoclip του τραγουδιού μας πάει πίσω στην δεκαετία του '60 και αναφέρεται σε μια ευρεία γκάμα προσωπικοτήτων, όπως ο Fred Hampton, ο Martin Luther King, ο Malcolm X, ο JFK, ο Sam Cooke, ο John Lennon, ο Marvin Gaye, ο Tupac. Αυτοί είναι οι ήρωες του Kiwanuka, οι οποίοι αντιστάθηκαν κατά της βίας και της διαφθοράς και έπεσαν θύματα δολοφονικών επιθέσεων. Όμως ο Kiwanuka θέτει τον προβληματισμό αντιστρέφοντας ουσιαστικά το ερώτημα αν οι ήρωες «πρέπει» να πεθαίνουν πρώτοι και όπως λέει στους στίχους: «Σε παρακαλώ μην με πυροβολήσεις, σε αγαπάω σαν αδερφός, το λένε στις ειδήσεις ξανά, υποθέτω σκότωσαν άλλον έναν… Είμαι ήρωας; Είμαι ήρωας τώρα;».Ξεφεύγοντας από τον κανόνα των πιο slow τραγουδιών του δίσκου ξεχωρίζει το "You Ain't The Problem" που έχει έναν πιο ρυθμικό και πιο δυναμικό ήχο, τονίζοντας επαναλαμβανόμενα το πολύ γνωστό ρητό ότι ο χρόνος γιατρεύει τον πόνο (time heals the pain). 

Έντονα συγκινησιακά φορτισμένο είναι το τραγούδι "I've Been Dazed" που το συγκαταλέγω στις πιο δυνατές στιγμές του δίσκου του Kiwanuka. Το κομμάτι μιλάει για την υπαρξιακή αγωνία ενός ανθρώπου που έχει χάσει την υπερηφάνεια του, είναι μπερδεμένος και καταφεύγει για απαντήσεις σε μια ανώτερη μορφή (The Lord). Τα εξαιρετικά φωνητικά προσδίδουν στο τραγούδι μια απόκοσμη μεταφυσική αίσθηση πλαισιώνοντας τα συναισθήματα που θέλει να αποδώσει ο καλλιτέχνης. 

Πολύ όμορφο μέσα στην μουσική απλότητα του είναι επίσης το τραγούδι "Light". Πρόκειται για μια ωδή στον έρωτα που νικάει όλα τα εμπόδια, αλλά χωρίς να βγάζει τίποτα μελό στην ατμόσφαιρα (ευτυχώς). Ο Kiwanuka μιλάει εδώ για την δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων, την εξέλιξη τους μέσα στο χρόνο και τις θυσίες που κάνουμε για να έρθουμε ο ένας πιο κοντά στον άλλο.  

Ο Michael Kiwanuka δημιούργησε και παρουσιάζει έναν ολοκληρωμένο δίσκο από όλες τις απόψεις και είναι μια πολύ ωραία αφορμή για το ελληνικό κοινό, που τον έμαθε κυρίως από το τραγούδι "Cold Little Heart", να τον ψάξει και να τον απολαύσει.


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
8,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα