Αξίζει να φτάσετε «Ως την άκρη του κόσμου»!

Το ζήτημα των προσφύγων ιδωμένο από την πιο αθώα του πλευρά!
Διαβάστηκε φορες
Αν είστε γονείς ή συναναστρέφεστε παιδιά, θεωρώ δεδομένο πως ενδιαφέρεστε για την καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησής τους, της ενσυναίσθησης και του αισθήματος της αλληλεγγύης. Θεωρώ δεδομένο πως έστω και λίγο αναζητάτε κατάλληλους τρόπους ψυχαγωγίας προσπαθώντας να τους εμφυσήσετε την αγάπη για την τέχνη και όχι μόνο. Η παιδική παράσταση «Ως την άκρη του κόσμου», μία συμπαραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με το  θέατρο Τζένη Καρέζη, αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό των παραπάνω, καθώς προσεγγίζει σωστά, αντικειμενικά και απλά ένα φλέγον ζήτημα της εποχής, εκείνο της μετανάστευσης και των προσφύγων, και φέρνει τα παιδιά αντιμέτωπα με την πραγματικότητα, μέσα από το θέατρο, με έναν τρόπο που μπορούν να διαχειριστούν και να κατανοήσουν.

Τι είναι όμως αυτό το πειρατικό ταξίδι ως την άκρη του κόσμου;

Η παράσταση, όπως παρουσιάζεται: 
«Τι γίνεται όταν το σπίτι σου, οι αγαπημένοι σου, οι φίλοι σου, ο κόσμος όπως τον ήξερες έχουν χαθεί; Τότε θα κάνεις τα πάντα για να τα φέρεις πίσω. Θα περπατήσεις, θα τρέξεις, θα κολυμπήσεις, θα παλέψεις κι αν χρειαστεί θα φτάσεις ως την άκρη του κόσμου. Η ιστορία μας ξεκινάει μετά από μια καταστροφή. Δυο μικρά παιδιά, οι ήρωες της ιστορίας μας, ξεκινούν τη δική τους περιπέτεια για να βρουν το «σημείο Χ». Την ασφάλεια, το σπίτι. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν ένα σωρό παράξενα πλάσματα, που θα προσπαθήσουν είτε να τους βοηθήσουν είτε να τους εμποδίσουν να πάνε παρακάτω.

«Δεν είναι όλα όπως φαίνονται», θα τους πει η σοφή Μεντιόλα! Ένας άνθρωπος που σου χαμογελάει δεν είναι πάντα φίλος, κάποιος που είναι πολύ διαφορετικός από σένα δεν σημαίνει ότι είναι εχθρός. Δεν χρειάζεται να έχεις ξύλινο πόδι για να είσαι πειρατής, δεν χρειάζεται καν να είσαι πάνω σε καράβι για να ζήσεις μια πειρατική περιπέτεια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι φαντασία! Κι αυτό είναι όλη η αλήθεια και η δύναμη που χρειάζεσαι. Τα δυο παιδιά, οι ήρωες της ιστορίας, το ξέρουν καλά. Επιστρατεύουν τη φαντασία τους και βιώνουν μια περιπέτεια ζωής! Μια πειρατική περιπέτεια!»
 

Δύο μικρά παιδιά, με σθένος που λείπει ακόμη κι από τους ενήλικες, δεν σταματούν να ταξιδεύουν και να αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Στο ταξίδι τους αυτό δυναμώνουν, αποκτούν θάρρος, μαθαίνουν τις έννοιες της φιλίας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς, ενώ αντιμετωπίζουν πολλές αντιξοότητες. Το τέλος όμως τα βρίσκει νικητές.

Ήδη από την αρχή το κοινό αντιλαμβάνεται πως κάτι ονειρικό θα λάβει χώρα, αφού ο φωτισμός είναι επιβλητικός και τα σκηνικά αξιοπερίεργα. Τα σκηνικά, καθόλα λειτουργικά, αλλάζουν πολλές μορφές και  βρίσκονται εν κινήσει, εντείνοντας την αίσθηση του ταξιδιού. Στις σκηνές όμως που αρμόζει ξεδιπλώνονται πλούσια τραπέζια, καράβια κ.ά. Τα κοστούμια δεν είναι υπερβολικά, αλλά συνδυασμένα με τρόπο που αποπνέει μία παιδικότητα. Κοστούμια και props, για να γίνεται σαφής ο εκάστοτε ρόλος.Φυσικά δεν λείπει η μουσική. Από τις πρώτες κιόλας νότες καταλαβαίνει κανείς ότι η μουσική ανήκει στον Θάνο Μικρούτσικο, ενώ ευφυής είναι κατά τη διάρκεια της παράστασης η αναφορά σε κομμάτια του, όπως το «Αρμίδα (Το πειρατικό)» και η «Ρόζα». Η αλήθεια είναι πως υπήρξε η προσδοκία να ακουστούν και οι «7 Νάνοι» τη στιγμή που τα παιδιά ταξίδευαν με τη βάρκα. Όλοι οι ηθοποιοί τραγουδούν, παίζουν μουσικά όργανα και χορεύουν, προσδίδοντας στην ιστορία το παραμυθικό στοιχείο – γιατί όσο δύσκολα κι αν περνάει ένα παιδί, πάντα έχει ανάγκη το παραμύθι, ή έστω κάτι που για λίγο θα το ανακουφίσει, θα το μεταφέρει αλλού.Οι ερμηνείες είναι φυσικές, σωστά υπερβολικές στα σημεία που απαιτείται και η χημεία των πρωταγωνιστών τέτοια, που η ιστορία κυλά αβίαστα και το κοινό παρασύρεται. Υπάρχει μικρή αλληλεπίδραση με το κοινό, κυρίως αποστροφές προς αυτό. Η ερμηνεία που ξεχωρίζει είναι εκείνη του γλάρου.


Από τις πιο γλυκές κι εύστοχες παιδικές παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει. Ένα πολύ όμορφο εγχείρημα που αξίζει να  παρακολουθήσετε μικροί και μεγάλοι!

Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Χατζηαγγελάκης
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Δραματουργία - Επιμέλεια κειμένου: Ελίνα Μαντίδη
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνικά-Κοστούμια: Τζίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Σταυροπούλου
Διασκευή-ενορχήστρωση μουσικής: Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Πρωτότυπο animation: Άρης Απαρτιάν 


Παίζουν οι ηθοποιοί:
Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου, Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα